Общи разсъждения за данъци, държави и т.н.

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
ace

Мнение от ace » 19 Апр 2012 23:33

Toyko написа:Това за Норвегия не било майтап една кола дето тук е 20 хиляди, на норвежкия сайт е 40 хиляди евро !!!!!!!!!!!
е *ати и .......

ей го и калкулатора за внос в норвегия

http://www.toll.no/templates_TAD/Regist ... chorResult
Айде сега сметни ти с колко заплати ще си купиш колата и с колко норвежеца. Хич не ги оплаквайте скандинавците, при тях е построен комунизъм в действие :)

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 20 Апр 2012 12:42

Ходих онзи ден до ТМ Изток за да разпитам за застраховката за допълнителна гаранция. За моята 2.2 д-4д цената е 716 лева. Ако направя при тях застраховките си Каско и ГО, цената е с 50 % по-ниска. Да ама не, защото колата ми е на финансов лизинг и съответно лизинговата комапния си има застраховател с който работи. Т.е трябва да се иска разрешение от тя и т.н.
Кой е застрахователя, който предоставя услугата за застраховка допълнителна гаранция и защо не може такава застраховка да се сключи с друг посредник, а не с този на ТМ Ауто unsure.gif

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 20 Апр 2012 16:04

Хората се чудят как да се отърват от гаранционната смяна на масла и филтри, а ти се чудиш как да им набуташ 1000+ лв. за нищо. Не мога да те разбера!? unsure.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

scorpion

Мнение от scorpion » 20 Апр 2012 18:16

zi_zi_top написа:Хората се чудят как да се отърват от гаранционната смяна на масла и филтри, а ти се чудиш как да им набуташ 1000+ лв. за нищо. Не мога да те разбера!? unsure.gif
И аз unsure.gif unsure.gif unsure.gif

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 20 Апр 2012 18:49

И кво общо има всичко изписано до сега с ГТП ????

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 20 Апр 2012 21:24

Днес минах преглед и ми струваше 38лв., защото съм без газова уредба.
Иначе е 45. Интересно, че задните спирачки държат по-слабо от ръчната.
Carina E 4AFE LB 1992

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 20 Апр 2012 21:27

За спирачките - почти на всички е така.
Сигурно имаш регулатор на спирачките на задния мост, който да ограничи спирачния ефект в зависимост от натоварването на колата...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 20 Апр 2012 21:53

Ами имам регулатор, но не е на задния мост, а в моторния отсек. Мисля, че влизат 2 тръбички от помпата, а излизат три-за задните колелета и за предно дясно.Предно ляво се задейства директно от спирачната помпа. При такъв разпределител на спирачното усилие мисля, че няма значение колко е натоварена колата, съотношението предни/задни е едно и също.
Наистина няма никакъв разпределител отзад-много пъти съм оглеждал и проследявал тръбичките.
По принцип съм доволен от силата на спирачките, но коли, които спират задните колелета с малко по-голяма сила от на карината имат по-добре изразен спирачен ефект. Може би е по-опасно в завой с такива коли обаче. Говоря за автомобили без АБС, какъвто е и моя.
Carina E 4AFE LB 1992

scorpion

Мнение от scorpion » 21 Апр 2012 09:28

nowyaris написа:И кво общо има всичко изписано до сега с ГТП ????
Принципно си прав колега nowyaris но ако отвориш първия пост, макар и както съм казал, леко встрани ме интересува и как стоят нещата с удължената гаранция. Не, че нещо но сега в началото на юни ми изтича, както 3 г.гаранция, така и техническия преглед и ме интересуваха съвети как да процедирам. Колата е на лизинг и разходите по застраховки и пр. не са малки, добавайки и евентуалната за удължена гаранция.

За прегледа е ясно. За удължаването на гаранцията се колебая. Това е !

Ако модератореа прецени, че темата се насища със странични неща, моля да я затвори !

Благодаря на всички изразили мнение :thumbsup:

nowyaris

Мнение от nowyaris » 21 Апр 2012 10:28

scorpion написа:
nowyaris написа:И кво общо има всичко изписано до сега с ГТП ????
Принципно си прав колега nowyaris но ако отвориш първия пост, макар и както съм казал, леко встрани ме интересува и как стоят нещата с удължената гаранция. Не, че нещо но сега в началото на юни ми изтича, както 3 г.гаранция, така и техническия преглед и ме интересуваха съвети как да процедирам. Колата е на лизинг и разходите по застраховки и пр. не са малки, добавайки и евентуалната за удължена гаранция.

За прегледа е ясно. За удължаването на гаранцията се колебая. Това е !

Ако модератореа прецени, че темата се насища със странични неща, моля да я затвори !

Благодаря на всички изразили мнение :thumbsup:
Значи изтича си гаранцията и това е.Моята изтече като колата беше на 14500 км.Даже и не ходих на третото задължително обслужване въпреки че ми счупиха телефона.И нищо.Сега съм малко преди края на петата си година и чакам с нетърпение да ми изтече лизинга.Прегледа след края на третата година никакъв проблем не беше-както писах пратих жената при едно приятелче и още две години беше без грижа.Сега Декември ще ходя,щот стана дебела работа прегледа,ама те са ни нови колите,какъв да е проблема.Туй с удължената гаранция набутвация ми се струва и е напълно излишно харчене на пари.Тези нашите коли просто не се чупят и това е.Сменяй си маслото и филтъра и си свиркай.Скоро сменях зимните гуми и огледахме на сервиза накладките и дисковете-все едно не са карани.Вече съм на почти 21000.Гуми-оригинални,акумулатор-оригинален,антифриз-оригинален,свещи-оригинални,спирачна течност-оригинална,пистов ремък-оригинален.Ебати колата-пълна скука.Не виждам защо ти е тази допълнителна гаранция.Елементарно е да си правиш редовното техническо обслужване-масло и филтри сменят на всяко кьоше за едни никакви пари.А и аз лично не познавам мъж шофьор без приятели автотехници-винаги могат да я погледнат ако нещо те притеснява за по една бира.

scorpion

Мнение от scorpion » 21 Апр 2012 14:04

nowyaris написа: ....
.Ебати колата-пълна скука.Не виждам защо ти е тази допълнителна гаранция.Елементарно е да си правиш редовното техническо обслужване-масло и филтри сменят на всяко кьоше за едни никакви пари.А и аз лично не познавам мъж шофьор без приятели автотехници-винаги могат да я погледнат ако нещо те притеснява за по една бира.
И аз познавам ... даже е моят по-голям брат biggrin.gif Притеснението ми идва единствено ако недай си боже нещо по ДВГ се прецака (дюзи, турбо и пр.), което си е скъпоструващ ремонт ... като части .. иначе за труд :whistle:

Благодаря, клоня към отсвирване на тази удължена гаранция, като все пак ще я закарам нарочно другия месец преди да изтече гаранцията да и направят един оглед в ТМ поради две причини:
- пукането във волана при маневра с навиване на дясно (загрят двигател и изминати километри)
- намаляване на охл.течност от смяма до смяна (около 10К) от средно до минимум ниво (нямавидимтеч)
- профилактичен оглед на цялото окачване (колкото и да внимавам дупките са си дупки).

Още веднъж благодаря за отзивите !

nowyaris

Мнение от nowyaris » 21 Апр 2012 17:43

А не те ли притеснява,че при последното ТО могат да бутнат нарочно нещо,което да те направи техен редовен следгаранционен клиент?Преди това не бутат,щото ще им станеш редовен гаранционен.Антифриз и аз долях триста милилитра.Това на волана имаше много обяснения-брат ти да ги прочете и да го намаже.А и да има нещо по окачването ще си мълчат,защото за тях е по-добре да им легнеш след гаранцията.Ама като ти се харчат пари бадева харчи ги-твои са си.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 21 Апр 2012 18:19

Хм... Вчера се случи случка, която поразклати увереността ми в официалните сервизи...
На около 2000км след смяна на всички филтри (редовно ТО) на колега му се появи миризма в купето..
Провери филтъра на купето - изключително мръсен...
Контролна проверка с филтъра на двигателя - чистичък...
Сервиза помоли да върнем стария филтър (ще дадат нов) за да направят вътрешно разследване...
Уверен съм, че не е 'стратегия' на сервиза, а мръснишни номер на някой служител, но факта си е факт...
Затова тея филтри си ги сменям сам.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
ivanio

Мнение от ivanio » 21 Апр 2012 18:21

nowyaris написа:А не те ли притеснява,че при последното ТО могат да бутнат нарочно нещо,което да те направи техен редовен следгаранционен клиент?Преди това не бутат,щото ще им станеш редовен гаранционен.Антифриз и аз долях триста милилитра.Това на волана имаше много обяснения-брат ти да ги прочете и да го намаже.А и да има нещо по окачването ще си мълчат,защото за тях е по-добре да им легнеш след гаранцията.Ама като ти се харчат пари бадева харчи ги-твои са си.
парите, парите rolleyes.gif

ако не ги харчиш за колата, ще е за жената, децата, общо взето всеки си шета на акъла wink.gif

като Ви чета тука и едно леко весело ми става в смисъл, че някои като скорпи /мой познат от друг форум/ зорлем се набутват / или поне имат желание да се набутат / във филми / харчове / biggrin.gif

с по-старичките коли такива проблемации нямаме :whistle:

:thumbsup:
Toyota Avensis 2.0 D-4D, Т22

nowyaris

Мнение от nowyaris » 21 Апр 2012 18:36

Имате други.

Публикувай отговор