Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
-
Toyko
Мнение
от Toyko » 17 Апр 2012 23:38
zi_zi_top написа:Според мен вероятността да се възползваш от допълнителната гаранция клони към 0,00001% и тези пари можеш да си ги спестиш. Естествено за твое спокойствие можеш да продължиш техническото обслужване в ТМ Ауто.
а според мене е 2% - горе долу толкова коли дават дефекти според ТЮВ и затова са на първите 20 места 6 тойоти (за последните 20 г - 9 )
застраховка и гаранция винаги има смисъл , особено за техника произведена след 2000 г
Toyko
-
Toyko
Мнение
от Toyko » 17 Апр 2012 23:47
nowyaris написа:zi_zi_top написа:В БГ всичко нормално е формално и всичко формално е нормално. laugh.gif
Господи,перфектно си го формулирал.

.Не че има нещо лошо в това.Дори напротив.
лошо има и то много - това си е чисто армейски подход - формата е важна , а часовият на портала пази да не влезе логиката в поделението
аз примерно не съм съгласен да плащам 5 пъти по голям данък за нова кола евро 5, а някой с разнебитена трошка на 20 г да плаща по малък макар да бълва сажди :-(
Toyko
-
nowyaris
- Получена благодарност: 2 пъти
Мнение
от nowyaris » 18 Апр 2012 06:47
Toyko написа:nowyaris написа:zi_zi_top написа:В БГ всичко нормално е формално и всичко формално е нормално. laugh.gif
Господи,перфектно си го формулирал.

.Не че има нещо лошо в това.Дори напротив.
лошо има и то много - това си е чисто армейски подход - формата е важна , а часовият на портала пази да не влезе логиката в поделението
аз примерно не съм съгласен да плащам 5 пъти по голям данък за нова кола евро 5, а някой с разнебитена трошка на 20 г да плаща по малък макар да бълва сажди :-(
Кой те пита на какво си съгласен.Законодателите се избират от електората,а електората кара в голямото си мнозинство разнебитени трошки на по 20 години.Такива като теб са единици и нямат право на предпочитания,защото са нищожна част от електората.Пък и никой не те е бил по главата насила да си купуваш кола с Евро 5.Кат имаш пари за нова кола,значи имаш и за големи данъци.Отиди и се оплачи на поп Агоп.
nowyaris
-
zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Мнение
от zi_zi_top » 18 Апр 2012 12:00
Размерът на данъка е правопропорционален на цената на дадена собственост. Не може автомобил за 40 000 лв. да има по-малък данък от автомобил за 1 500 лв. Това го няма в нито една данъчна система.

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
zi_zi_top
-
nenko70
Мнение
от nenko70 » 18 Апр 2012 16:07
zi_zi_top написа:Размерът на данъка е правопропорционален на цената на дадена собственост. Не може автомобил за 40 000 лв. да има по-малък данък от автомобил за 1 500 лв. Това го няма в нито една данъчна система.

Значи в онези "белите" държави на запад от нас (да не ги изброявам) имат сбъркана данъчна система относно новите автомобилите. В Германия на дизелов голф 3 данъка на година е по-висок от цената му. Да не говорим, че в някои държави за нов автомобил, под определена мощност, първите години не се плаща никакъв данък, а някъде дори държавата кредитира купувачите на такива коли.
nenko70
-
zi_zi_top
Мнение
от zi_zi_top » 18 Апр 2012 18:54
Това от първа ръка ли го знаеш или някой ти е разправял?
Виждал ли си колко автомобили над 10 години се карат в Германия, Франция и Австрия, да не говорим за Холандия и Скандинавските страни?
И в тези страни има хора със скромни финансови възможности, които ползват по-старички употребявани автомобили, защото им е по-евтино.
А от данък са освободени само електроавтомобилите и то не навсякъде.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
zi_zi_top
-
Scott
- Получена благодарност: 1 път
Мнение
от Scott » 18 Апр 2012 19:20
zi_zi_top написа:Размерът на данъка е правопропорционален на цената на дадена собственост. Не може автомобил за 40 000 лв. да има по-малък данък от автомобил за 1 500 лв. Това го няма в нито една данъчна система.

За какъв данък говорим тук? Пътен? В UK пътния данък на лични автомобили зависи единствено от емисиите на превозното средство. Друг данък не се плаща.
Scott
-
zi_zi_top
Мнение
от zi_zi_top » 18 Апр 2012 19:28
Общинският данък на собствеността.
zi_zi_top
-
Scott
- Получена благодарност: 1 път
Мнение
от Scott » 18 Апр 2012 19:37
zi_zi_top написа:Общинският данък на собствеността.
Ясно, тогава идеята ти е правилна - трябва да е пропорционален

Scott
-
Toyko
Мнение
от Toyko » 18 Апр 2012 23:12
zi_zi_top написа:Общинският данък на собствеността.
не знам аз за тоя данък ама иди на английския сайт и виж данъците на приус чисто нов :-(
друг въпрос е покупателната способност , моля да не смесваме това, аз също не съм съгласен примерно да се плаща данък смет на 500 квадрата от 1 човек повече отколкото на 60 квадрата за 4 човека , макар че социално погледнато оня има повече пари .... но това е данък смет ! отделно има данък НИ нали ?????? на мене за евро 5 колко ми намаляват ? само проекто намаление има в данъчното ... ама както и да е това е като ония бентлита дето ползваха данъчен кредит, не е ли смешно ?
Toyko
-
zi_zi_top
Мнение
от zi_zi_top » 18 Апр 2012 23:17
Всъщност ти за кой данък роптаеш, че ти е висок?
В БГ се плаща Данък върху собствеността по Закона за местните данъци и такси и евентуално при нужда от ползване на Републиканската пътна мрежа се купува винетка, която е пътен данък.
Да не би на твоя Авенсис да са му сложили и ангария?!

zi_zi_top
-
Toyko
Мнение
от Toyko » 18 Апр 2012 23:33
е да остава и десятък да сложат нали ? има само един данък МПС в зависимост от общината са някакви коефициенти при новите коли до петата са едни после до 13тата мисля и след това става един и същ.
Примерно около 125 коня - 340 - 180 - 130 горе долу
ако имаше еко такса обаче не знам кой щеше да плаща повече, да не говорим че аз се готвя след 7-10 г за масовите ел коли и се надявам да настъпят с цената на всичко, защото здравето ни вече е сериозно разклатено от това замърсяване , много добре го знаеш ...пък и един ел тролей шкода ускорява по-добре от доста бензинови коли на 20 г ако си се возил случайно....
Toyko
-
slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Мнение
от slowtraveler » 19 Апр 2012 13:26
Споделял съм и тук - приятел от Дания с ГОЛЕМИ финансови възможности кара стар автомобил и се учудва като дойде тук и види що годе новите автомобили.
По думите му - не може да си позволи високите данъци и цена на нов автомобил (май акцизите им бяха около 100% за нов автомобил, а данъка - около 2500евро).
Затова кара един стар форд със сменен двигател (е - с по-голяма мощност, ама то не само тук са тарикати)...
А в Норвегия особено северната част рядко се срещаше автомобил под 10г... Но е факт, че бяха перфектно поддържани (возиха ме с Астра дизел 93г - не се чуваше как работи)....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler
-
slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Мнение
от slowtraveler » 19 Апр 2012 20:22
Toyko написа:Това за Норвегия не било майтап....
Ха - на гол г..з майтап става ли?
Обикновено нещата които казвам съм ги виждал наяве...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
slowtraveler