Съвети за намаляване на разхода
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Да за бензиновите говоря.
Но от друга страна съм като препядствие на пъя, всеки ме заобикаля, все едно съм стара баба.
Това неимоверно дразни и понижава самочувствието.
Но пък на следващия светофар, ако е червено съм ги настигнал. biggrin.gif
Но от друга страна съм като препядствие на пъя, всеки ме заобикаля, все едно съм стара баба.
Това неимоверно дразни и понижава самочувствието.
Но пък на следващия светофар, ако е червено съм ги настигнал. biggrin.gif
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
- Not_active_user_1
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Спестили са ми този уред biggrin.gifprius 3 написа:Защо да си бавен при тези обороти?
Съвсем нормално си е да сменяш предавка на около 3000 без да се влачиш. Виж, ако си състезателен тип и сменяш на прекъсвач е съвсем друга работа.![]()
На колегата Веско сигурно оборотомера му се вижда малък всеки път, като вземе да настъпва. biggrin.gif
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
На този Лексус това е абсолютно безполезен уред, които би давал никому ненужна информация. 

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
-
-
А твоите познания се свеждат до жалкия ти опит да даваш акъл.Instruktor59@yahoo.com написа:Хм, за разхода е добре да се мисли и от гледна точка на замърсяването на въздуха, който дишат децата ни, че дори и от гледна точка на затоплянето на планетата...
Бих добавил: не пускайте фарове, когато това не е необходимо и не е в сила доста глупавата наредба на КАТ.
При смешният и жалък КПД на нашите двигатели, за да светят 2 крушки х 50 вата и още десетина - габарити и вътре в купето, се изразходва огромно количество гориво.
Карам целогодишно на фарове за да се виждам!!!
ex Toyota Carina E 2.0/16V AUTOMATIC
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V EFI
ex Toyota Corolla E11 G6 1.3/16V
ex Toyota Corolla E90 1.3/12V
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 4-door
ex Toyota Starlet EP8 1.3/12V EFI 2-door
ex Toyota Carina E 1.6/16V
Ако махнат полегналите полицай, на всички ни ще падне разхода градско. Ама никой не се сеща за това. В Бургас сега слагат едни толкова гадни гърбици, че трябва буквално да спреш за да минеш върху тях. И са ги наслагали където им падне. Ако сме разумни водачи няма да има нужда от тях, но уви - повечето сме джигити.
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007
T25 1,6 VVT-i
2007
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
В Англия са решили прблема с повече кръгови кръстовища.Nixter написа:Ако махнат полегналите полицай, на всички ни ще падне разхода градско. Ама никой не се сеща за това. В Бургас сега слагат едни толкова гадни гърбици, че трябва буквално да спреш за да минеш върху тях. И са ги наслагали където им падне. Ако сме разумни водачи няма да има нужда от тях, но уви - повечето сме джигити.
Т.е. там, където се пресичат 2 улици по средата слагат островче. biggrin.gif
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Абе те и тук във Варна почнаха този почин (само на улицата, където ни е офиса наслагаха 5 такива)...
Това е френската идея и е идеална за средно натоварени пътища (или пък ако се направи кръгово с голяма площ).
Обаче тук поради липса на място на някои места, или просто заради малоумие на други, тук островчетата ги побългариха...
Пресичат се пътища с по две ленти за всяка посока, а по кръговото може да мине само по една кола laugh.gif
Добре, че тротоарите са сравнително ниски, та цепя направо през тях.
По-интересно е когато по това кръгово тръгне ТИР - последния път един такъв тир със задните гуми на полуремаркето успя да мине през страната и предницата на едно субару, което си бе спряло - жалка гледка стана. Просто дългото полуремарке няма как да не заеме целия път заедно с тротоара, а и шофьора на 'сгъвката' не вижда цялото полуремарке.
Резултата - като по филмите където танк минава през автомобил.
За щастие - само материални щети (тотална загуба)...
Това е френската идея и е идеална за средно натоварени пътища (или пък ако се направи кръгово с голяма площ).
Обаче тук поради липса на място на някои места, или просто заради малоумие на други, тук островчетата ги побългариха...
Пресичат се пътища с по две ленти за всяка посока, а по кръговото може да мине само по една кола laugh.gif
Добре, че тротоарите са сравнително ниски, та цепя направо през тях.
По-интересно е когато по това кръгово тръгне ТИР - последния път един такъв тир със задните гуми на полуремаркето успя да мине през страната и предницата на едно субару, което си бе спряло - жалка гледка стана. Просто дългото полуремарке няма как да не заеме целия път заедно с тротоара, а и шофьора на 'сгъвката' не вижда цялото полуремарке.
Резултата - като по филмите където танк минава през автомобил.
За щастие - само материални щети (тотална загуба)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Not_active_user_1
Не само в Англия, но и в доста други европейски държави. Не ти трябват светофари или други методи за регулация. Просто и ефективно. Само, че у нас не се мисли в насока как да се улесни движението, а как да се усложни и на сгрешилите да им се вземе 20+ лв или да им се напише акт. Отделно, че на кръговото имаш прекрасна видимост и може да не спираш, а само да намалиш. Същото се отнася и за другите участници в движението, което те предпазва от вероятността някой джигит с купена книжка, порядъчно почерпен с висока скорост да те отнесе. 

Май не видях, че каране на отворени стъкла също е вредно за разхода - правиха опит и се оказа , че ако набичиш климатика дори е по-икономично от отворени джамове, което пък има връзка с махане на всички идиотщини от колата като багажник, сърф, протектори за вятър от прозорците.
Фарове в града през лятото и през деня няма смисъл за мене. Мислеха даже да махат тоя закон на някой места. В Швеция е цяла година, ама те лято имат ли ?
Изключвайте от скорост колкото се може, ако не си карате всички деца и прочее, забелязах има много голямо значение, защото обикновено не изключвам, заради повишена безопаснот, но като съм сам изключвам и има разлика - мисля че в новите скоростни автоматични кутии вече има такова нещо като отделна нулева предавка, не се смейте, нямам време да чета но е нещо такова.
Горивото сигурно е коментирано - много значение има :-(
За джантите четох наскоро и се оказа е много малко, но ако си купите джанти с поне 1- 2 кила по леки има някакво значение. Например не си купувайте по -големи джанти само за гъзария. В дин момент с летните може да се окажете по неикономичен ако са огромни и тежки . В тая връзка ако карате само в града и имате каско и помощ може да си махнете резервната гума и боклуците от багажника - намалява теглото доста.
най-големите екстремисти вече правят и други неща - карбонови сплави , рязане на колата и прочее дивотии, които не поддържам
но все пак може да изхвърлите всичко ненужно - освен чистота и ред 15 кила багаж и играчки на децата са си ненужна тежест. което ме подсеща да го кажа на един съсед , който ползва колата за склад , хихихи.
Фарове в града през лятото и през деня няма смисъл за мене. Мислеха даже да махат тоя закон на някой места. В Швеция е цяла година, ама те лято имат ли ?
Изключвайте от скорост колкото се може, ако не си карате всички деца и прочее, забелязах има много голямо значение, защото обикновено не изключвам, заради повишена безопаснот, но като съм сам изключвам и има разлика - мисля че в новите скоростни автоматични кутии вече има такова нещо като отделна нулева предавка, не се смейте, нямам време да чета но е нещо такова.
Горивото сигурно е коментирано - много значение има :-(
За джантите четох наскоро и се оказа е много малко, но ако си купите джанти с поне 1- 2 кила по леки има някакво значение. Например не си купувайте по -големи джанти само за гъзария. В дин момент с летните може да се окажете по неикономичен ако са огромни и тежки . В тая връзка ако карате само в града и имате каско и помощ може да си махнете резервната гума и боклуците от багажника - намалява теглото доста.
най-големите екстремисти вече правят и други неща - карбонови сплави , рязане на колата и прочее дивотии, които не поддържам

но все пак може да изхвърлите всичко ненужно - освен чистота и ред 15 кила багаж и играчки на децата са си ненужна тежест. което ме подсеща да го кажа на един съсед , който ползва колата за склад , хихихи.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
- Not_active_user_1
Разхода при отворени прозорци не винаги е по-висок отколкото ползването на климатика. На градско е по-икономично с отворени джамове, на извънградско са на кантар нещата и само при над 100 км/ч ползването на климатика е по-икономично.
В тази връзка цвета на колата също влиае върху разхода. Тъмните коли лятото много се напичат и докато се охладят доста енергия отива за работата на климатика.
Като е зачекнахме тази тема да кажем и за атмосферното налягане как влиае върху разхода. biggrin.gif
В тази връзка цвета на колата също влиае върху разхода. Тъмните коли лятото много се напичат и докато се охладят доста енергия отива за работата на климатика.
Като е зачекнахме тази тема да кажем и за атмосферното налягане как влиае върху разхода. biggrin.gif
- Not_active_user_1