Автокаско без "свиреща" аларма
- Not_active_user_1
Не може нещо, което не е упоменато от закона всеки да ти го иска. Няма такива неща в правото и никога не е имало. Принципите на правото са, че нещата, които се изискват трябва да са упоменати в закона. Да, всеки може да си измисли всякакви условия и да ги впише в договора, но при завеждане на дело тези неща отпадат по простата причина, че нямат никаква законова основа. Няма закон на който да лежат. Това се учи още в „Основи на правото“, а после в „Търговското право“.
Колегата, който си вади хляба със застраховане не знам чел ли е Застрахователния кодекс, закона за застраховане и закона за задълженията и договорите. Някъде нещо по въпроса, който дискутираме? Така и не разбрах казуса с нов гаранционен автомобил, който е без аларма как става номера хем да те задължат да си сложиш и хем да ти важи гаранцията? Няма как нали.
Както и да е, спора стана безполезен. Колегата, ако иска да си направи автокаско може да го направи и онлайн. Там никой няма да му иска аларма или да дойде да му гледа колата дали има и колко силно пищи. Ако ли пък не, да отиде в ДЗИ. Там съм сключвал застраховки и никой никога не е споменавал, че трябва да имам аларма. Явно много яко са ме лъгали... laugh.gif
Колегата, който си вади хляба със застраховане не знам чел ли е Застрахователния кодекс, закона за застраховане и закона за задълженията и договорите. Някъде нещо по въпроса, който дискутираме? Така и не разбрах казуса с нов гаранционен автомобил, който е без аларма как става номера хем да те задължат да си сложиш и хем да ти важи гаранцията? Няма как нали.
Както и да е, спора стана безполезен. Колегата, ако иска да си направи автокаско може да го направи и онлайн. Там никой няма да му иска аларма или да дойде да му гледа колата дали има и колко силно пищи. Ако ли пък не, да отиде в ДЗИ. Там съм сключвал застраховки и никой никога не е споменавал, че трябва да имам аларма. Явно много яко са ме лъгали... laugh.gif
- Rudy
- Получена благодарност: 1 път
Може - защото го има в общите условия -те са написани именно с цел да се регулира всичко, което не е указано в нарочен закон. Когато си подписал договор - си се съгласил с тези условия. Разбира се, може да оспорваш всичко в съда. С какъв успех? Дори да успееш да спечелиш, често това е пирова победа. А на повечето нови и гаранционни Тойоти - алармите се слагат от специализирани сервизи по договор с официалния сервиз и гаранцията не пада.prius 3 написа:Не може нещо, което не е упоменато от закона всеки да ти го иска.
ПП. Аз нямам и не искам да слагам аларма...

-
- Получена благодарност: 1 път
Не бях чел Закона за Задълженията и Договорите, но го разлистих от любопитство. Има две клаузи, които просто разбиват на пух и прах твърденията ти:prius 3 написа:Не може нещо, което не е упоменато от закона всеки да ти го иска. ... чел ли е Застрахователния кодекс, закона за застраховане и закона за задълженията и договорите...
Докато не покажеш закон, който казва 'монтирането на аларма в автомобила противоречи на еди коя си норма и добър нрав', застрахователя е свободен да го изисква.Чл. 9. (Изм. - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Страните могат свободно да определят съдържанието на договора, доколкото то не противоречи на повелителните норми на закона и на добрите нрави.
След като веднъж сключиш договора ти се съгласяваш с това, според теб 'незаконно' изискване за поставаня на аларма и нямаш право да негодуваш.Чл. 20а. (Нов - ДВ, бр. 12 от 1993 г.) Договорите имат сила на закон за тези, които са ги сключили.

П.П. В UK например, наличието на одобрена от гилдията на застрахователите аларма намалява премията.
-
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Сигурен ли си в това???gh0s7r1d3r написа:Продължаваме с глупостите... Значи правиш си онлайн каско и никой не ти гледа колата, нито те пита дали има аларма? Ама никой не идва да види ударена ли е, има ли стъкла, врати и т.н.?
Доколкото знам онлайн не правиш Каско, а подаваш заявка за такова...
Последно като правих застраховка ми дадоха всички подписани документи... Ама с условието - не мога да заведа щета ако първоначално не са ми 'приели' колата - не са установили настоящото състояние и направили снимки...
Продължаване на настояща застраховка е нещо друго - те са направили първоначалния оглед, и от там нататък те покриват щетите.... И там е възможно само документално продължение - ако няма заявени щети, значи автомобила е в първоначалното състояние...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Raya
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
На 3-те Тойоти никога в БУЛИНС не са ми искали свиреща аларма. Караха ме да се заключа отвътре и да отворя капака, той не се отваряше и това ги удовлетворяваше.
Въпреки, че бях агент на ДЗИ, сега на Дженерали, продължавам да се застраховам в БулИнс....с тях спя спокойно
Въпреки, че бях агент на ДЗИ, сега на Дженерали, продължавам да се застраховам в БулИнс....с тях спя спокойно

....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....
-
Да де, аз това казвам. Твърдението беше на колегата с приуса.slowtraveler написа:Сигурен ли си в това???gh0s7r1d3r написа:Продължаваме с глупостите... Значи правиш си онлайн каско и никой не ти гледа колата, нито те пита дали има аларма? Ама никой не идва да види ударена ли е, има ли стъкла, врати и т.н.?
Доколкото знам онлайн не правиш Каско, а подаваш заявка за такова...
Последно като правих застраховка ми дадоха всички подписани документи... Ама с условието - не мога да заведа щета ако първоначално не са ми 'приели' колата - не са установили настоящото състояние и направили снимки...
Продължаване на настояща застраховка е нещо друго - те са направили първоначалния оглед, и от там нататък те покриват щетите.... И там е възможно само документално продължение - ако няма заявени щети, значи автомобила е в първоначалното състояние...
Бул Инс не искат допълнителна аларма за коли след 2000 г, ако ключа има бутон за централното. ДЗИ до минаалия месец си прехвърляше риска кражба към Бул Инс, така че условията им бяха същите. Сега ги попромениха, но в общи линии изискването за аларма си е същото.
SUBARU Outback 3.0 H6 2005
Toyota Yaris Sol 1.3 VVTi 2008
Понеже виждам, че говориш за принципи на правото, ЗЗД, Търговски закон и други, силно се надявам това да са общи приказки, а не това, което си научил в университета. При тези знания или си завършил право в свободния университет в Монтана, или си бил в някой читав факултет / той е само един в страната, между другото - този, който аз завърших /, ама не си ходил на нито една лекция, или си платил за някаква следдипломна квалификация, в наименованието на която има думата "право".prius 3 написа:Не може нещо, което не е упоменато от закона всеки да ти го иска. Няма такива неща в правото и никога не е имало. Принципите на правото са, че нещата, които се изискват трябва да са упоменати в закона. Да, всеки може да си измисли всякакви условия и да ги впише в договора, но при завеждане на дело тези неща отпадат по простата причина, че нямат никаква законова основа. Няма закон на който да лежат. Това се учи още в „Основи на правото“, а после в „Търговското право“.
При всички случаи, ако по време на следването си бил издържан от родителите си, най-добре е незабавно да им върнеш парите, които са похарчили за следването ти.
-
Просто напоследък стана модерно да се водят дела..
Иначе - специално ДЗИ бяха глобени и принудени да си променят общите условия миналата година, т.к. имаха точка, която изискваше протокол от КАТ за събития в паркирано състояние. Това противоречеше на разпоредбите на КАТ и създаваше непреодолима пречка за застрахованите, т.к. КАТ не издава подобни и не посещава такива събития. Но в никой закон или наредба не пише, че аларма нетрябва да се слага.
Аз лично не съм виждал нова кола от България да излиза без някаква аларма. Дилърите си имат одобрени аларми, които не влияят на гаранцията.
За новите БМВ-та, след 2004-та, повечето компании изискват задължително поставяне на допълнително защитно средство - имобилайзер. Ако колата е гаранционна се прави специален ъпдейт на софтуера, който е одобрен от БМВ България. За останалите - имобилайзер за сметка на компанията.
Иначе - специално ДЗИ бяха глобени и принудени да си променят общите условия миналата година, т.к. имаха точка, която изискваше протокол от КАТ за събития в паркирано състояние. Това противоречеше на разпоредбите на КАТ и създаваше непреодолима пречка за застрахованите, т.к. КАТ не издава подобни и не посещава такива събития. Но в никой закон или наредба не пише, че аларма нетрябва да се слага.
Аз лично не съм виждал нова кола от България да излиза без някаква аларма. Дилърите си имат одобрени аларми, които не влияят на гаранцията.
За новите БМВ-та, след 2004-та, повечето компании изискват задължително поставяне на допълнително защитно средство - имобилайзер. Ако колата е гаранционна се прави специален ъпдейт на софтуера, който е одобрен от БМВ България. За останалите - имобилайзер за сметка на компанията.
- didak
- Благодарил/а: 3 пъти
Когато си купувах яриса нямаше стандартно в оборудването аларма.
Имах избор между оригинална, неоригинална или без.
Поръчах оригинална, но при застраховането /Алианц/ не са проверявали имам ли аларма.
Не знам дали е било от немарливост или нямат такова изискване.
Имах избор между оригинална, неоригинална или без.
Поръчах оригинална, но при застраховането /Алианц/ не са проверявали имам ли аларма.
Не знам дали е било от немарливост или нямат такова изискване.
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009
-
Както вече няколко пъти се каза, има компании, които не искат аларма. За чисто нови коли се предполага, че щом имаш бутон за централното в ключа, има някаква фабрична защита. Алианц може и да не изискват - не работя много с тях и не съм сигурен, но дори и да не искат си е техен проблем - щом са приели да ти носят риска без аларма, то тогава ще ти платят. Но повечето компании си имат в общите условия изискване за обезопасяване и ако не е налице могат да откажат плащане. С подписа си на полицата, се съгласявате с Общите условия по нея, без значение дали сте ги чели или не.
В закона никъде нямаше и изрично искане за маркиране, но колите се маркираха 15 години, докато изрично не го забрани закона. Така че колегата приус доста се е объркал с представите си за право, закони и договори. Ако не нарушава закони и разпоредби, застрахователят може да изисква да държите колата на покрива на Хилтън през нощта и ако сте подписали полицата (съгласили сте се) няма съд, който да отсъди във ваша полза.
В закона никъде нямаше и изрично искане за маркиране, но колите се маркираха 15 години, докато изрично не го забрани закона. Така че колегата приус доста се е объркал с представите си за право, закони и договори. Ако не нарушава закони и разпоредби, застрахователят може да изисква да държите колата на покрива на Хилтън през нощта и ако сте подписали полицата (съгласили сте се) няма съд, който да отсъди във ваша полза.
- Not_active_user_1
Колега gh0s7r1d3r няма да слизам на твоето ниво и да ти отговарям на обидите. Само ще те попитам, ако в договора за застраховка е написано, че при настъпване на застрахователно събитие, трябва да направиш свирка на застрахователя, за да ти плати обезщетението, а ако не направиш няма да ти го плати, к'во праим? Отказваш да духаш и той не ти плаща. Завеждаш дело и застрахователя го печели понеже не си духал. Оралната любов не е незаконно нещо, нали? Значи няма проблеми да правим свирки или да си слагаме аларми, нали така?
Виж сега, това не е договор между Сулю, който се задължава да изоре градината на Пулю и да си включват разни клаузи в него, каквито на тях им изнасят. Това е договор за застраховка. Има закон за застраховането. Има нормативна уредба как и при какви условия стават нещата. Не може всеки да включва каквото му изнася и да иска, каквото той желае. Има граници, които са уредени нормативно.
В крайна сметка, колегата утре сам ще разбере, че няма задължение да слага аларма на колата си, за да може да сключи застраховка автокаско. С това темата се изчерпи, поне за мен.
Виж сега, това не е договор между Сулю, който се задължава да изоре градината на Пулю и да си включват разни клаузи в него, каквито на тях им изнасят. Това е договор за застраховка. Има закон за застраховането. Има нормативна уредба как и при какви условия стават нещата. Не може всеки да включва каквото му изнася и да иска, каквото той желае. Има граници, които са уредени нормативно.
В крайна сметка, колегата утре сам ще разбере, че няма задължение да слага аларма на колата си, за да може да сключи застраховка автокаско. С това темата се изчерпи, поне за мен.

Той не ти е казал нещо, което да не е вярно. "Свирката" няма как да влезе като клауза в договора, защото този договор ще противоречи на добрите нрави / по ЗЗД /. Така, че нито един застраховател няма да ти иска свирка, щото ще е уязвим при един съдебен процес по реда на гражданското съдопроизводство.prius 3 написа:Колега gh0s7r1d3r няма да слизам на твоето ниво и да ти отговарям на обидите. Само ще те попитам, ако в договора за застраховка е написано, че при настъпване на застрахователно събитие, трябва да направиш свирка на застрахователя, за да ти плати обезщетението, а ако не направиш няма да ти го плати, к'во праим? Отказваш да духаш и той не ти плаща. Завеждаш дело и застрахователя го печели понеже не си духал. Оралната любов не е незаконно нещо, нали? Значи няма проблеми да правим свирки или да си слагаме аларми, нали така?
P.S. Иначе няма нищо лошо в свирката, нали! Поне аз с удоволствие бих се пробвал с тази от Армеец, дето ми направи застраховката.
-
Посочи ми къде в Кодекса за застраховане пише, че застрахователя няма право да изисква определена степен на обезопасяване - било аларма, имобилайзер, решетки, сот, допълнително заключване и т.н. и т.н. Общите условия се приемат от борда на директорите на компанията и се одобряват от КФН. Ако те са одобрени, а за да се прилагат - те трябва да са, и има клауза с която си сп съгласил, трябва да я изпълниш. Духането няма как да влияе на риска, съответно няма да се одобри от КФН. Дженерали застраховат мотори по риск кражба, но изплащат само, ако са откраднати от гараж с активиран СОТ. Това противоречи ли на някой от имагинарните ти закони, които си учил по основ на правото?? Аз ти цитирах официалния сайт на ДЗИ. Ти какво даваш като информация?
П. С. Сключи си онлайн полица каско на нововнесена кола без оглед и после ги чакай да ти платят. Точно на такива като теб през ден се чудя как да им оправям щетите....
П. С. Сключи си онлайн полица каско на нововнесена кола без оглед и после ги чакай да ти платят. Точно на такива като теб през ден се чудя как да им оправям щетите....
-
Те в Булинс искат свирки,не щат свирещи аларми.Карат те да заключиш колата отвътре и ако не може да се излезне-тва е тяхната кола.А капака на багажника не трябва да се отваря лесно,щото много хора сме возили там и не бива да излизат сами лесно.И с тях наистина се заспива спокойно и уморено-чак на сутринта.Така е.Мои хора са, знаем се,права си.Ама само един проблем имат,той си е от време оно-лесно взимат,трудно дават.Генетика.Ама кат ми свърши лизинга и аз съм при тях.Съдба,няма мърдане.Правилен избор,скъпа колежке,и честит 8 март авансовоRaya написа:На 3-те Тойоти никога в БУЛИНС не са ми искали свиреща аларма. Караха ме да се заключа отвътре и да отворя капака, той не се отваряше и това ги удовлетворяваше.