zi_zi_top написа:Към този момент на развитие на технологиите идеята на Агаси да се заменя цялата батерия с оборотна е най-добра. Смяната става в рамките на 3-5 минути и продължаваш. Това е съпоставимо с времето за зареждане на гориво.
Теоретично изглежда много добре. Даже граничи с перфектността. Но само на теория. За да продаваш подобни автомобили, трябва да изградиш подобни станции. Или обратно - станциите да са изградени и да започнеш продажба на колите. Получава се малко като кокошката и яйцето. Мен специално много ме съмнява, че компании от рода на BP или Shell ще тръгнат да влагат средства в изграждането на подобни съоръжения, доколкото една инвестиция за бензиностанция е около милион евро, а подобна станция за обмен на оборотни батерии едва ли би струвала по-малко. Тези фирми ще очакват да печелят от подобна инвестиция. Или по-скоро да печелят в обозримо бъдеще. Не е ли налице възвращаемост на инвестициата в обозрим период от време / 10-11 години /, тя просто няма да се случи. Или по-скоро акционерите им ще очакват това. Но ако само Нисан или Рено продават подобни автомобили, подобна инвестиция вероятно не би била рентабилна. Затова и няма да бъдат изградени. Другият вариант е самата компания, която произвежда автомобили да се заеме с изграждането им. Проблемът тук е, че този разход все пак трябва да бъде калкулиран по някакъв начин. А единствения начин е да бъде калкулиран в цената на произвеждания от тях продукт, т.е. автомобилите. Ако това се случи, тези фирми ще загубят част от конкурентното си предимство пред други, които не произвеждат подобни автомобили, т.е. всички останали фирми. А това ще е равнозначно на самоубийство на този толкова конкурентен пазар. Общо взето, уравнение с много, ама много неизвестни. Ако Нисан или Рено не продават достатъчно коли на конкретен пазар, за тях също подобна инвестиция ще е нерентабилна. Поне според мен единствения вариант за случването на този проект е обща европейска политика по проектиране, финансиране и изграждане на подобни станции с пари от общоевропейските фондове. И това да се случва по едно и също време във всички страни членки, доколкото е безпредметно да се изградят в Италия и Гърция, а да не се построят в Германия и Франция, например. А после, когато автомобила стане масов, подобни станции да се приватизират. Просто ми се струва, че като корпоративен бизнес проект реализирането му е много сложно. Освен горното, поддобни коли трябва да се произвеждат не само от Нисан или Рено, но и от топ производители като Тойота и VW.