Автокаско без "свиреща" аларма

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 03 Мар 2012 18:22

prius 3 написа:...
Колкото до горивото и резервоарите да, в Германия горивото не е предмет на застраховка, но резервоара, ако е продупчен, ремонта по оправянето му се поема от каското. Гумите на колата също не влизат в числото на застраховане. Ако спукате гума или някой реши да ви ги нареже, никой няма да плати. За това, едно от най-честите отмъщения в Германия е рязане и дупчене на гуми. smile.gif

не е точно така,става въпрос за частично каско с вандализъм,щетите по резервоара не искат да поемат,понеже причината била кражбата на гориво.
и нарязани гуми се поемат от тази застраховка,поне в австрия е така,с условие да имаш опция вандализъм!но за сметка на това имаш определена сума,която поемаш сам,при по-дребни щети не се изплаща.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 03 Мар 2012 18:32

В Австрия може и така да е за гумите, но в Германия не е.
Представи си само старите гуми, които са за смяна да ги минеш с ножката и после застрахователя да ти ги плати. В различните държави има различни клаузи, както и при различните компании важи същото. В Германия примерно карането на автомобил с джапанки или с токчета ти анулира застраховката. Все едно нямаш застраховка и плащаш, като поп ако нещо се случи. wink.gif
Ето за такива неща трябва да държат в БГ, а не да си измислят някакви постановки относно имаш ли аларма или нямаш. Ами ако имаш и си я настроил на тих режим, к'во п'праим? То все едно нямаш аларма. smile.gif

Аватар
didak
Благодарил/а: 3 пъти
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от didak » 03 Мар 2012 18:56

prius 3 написа: Представи си само старите гуми, които са за смяна да ги минеш с ножката и после застрахователя да ти ги плати...
В БГ ще ти сметнат съответното овехтяване на гумата и ще ти я платят.
Друг е въпроса, че за гума на 2000км. слагат 20% овехтяване wacko.gif
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009

Аватар
toyota_corolla
Обратна връзка:

Re: Автокаско без "свиреща" аларма

Мнение от toyota_corolla » 03 Мар 2012 21:11

dev212 написа:Някой да знае как стоят нещата в момента с изискването за аларма ? Гледам в интернет много разнообразни мнения по въпроса и се чудя кое е вярно и кое не ?

Аз съм с пълно "Автокаско" на ДЗИ и до колкото разбрах от брокера няма никакво значение дали имаш аларма или не. При мен алармата е заводска cool.gif

gh0s7r1d3r

Мнение от gh0s7r1d3r » 03 Мар 2012 21:11

prius 3 написа:Бъркаш slowtraveler. wink.gif
Апартамента се предполага, че си го купил с в ходна врата и тя е неделима част от него. При автомобилите поставянето на аларма е нещо допълнително. Ти купуваш автомобила, такъв, какъвто го е произвел производителя. Ако не му е сложил аларма и е гаранционен, а ти решиш да му слагаш познай пък гаранцията как ще ти я признаят, ако нещо стане. В никой закон или нормативен документ не съм срещал да има задължение да се слага аларма. Това е от страна на застрахователите да си вържат гащите с незаконни средства. Щом има кой да им се вързва ще искат не аларма, ами и ГПС за проследяване да си слагате и кучето нощем да спи в колата за всеки случай...
Застрахователят не може спокойно да откаже застраховка, заради липса на аларма. Няма как да стане номера, ако нещата не са законово изрядни. На първи етап може и да откаже, но в съда ще го разнищят от всякъде, ако решите да го съдите. Точно за това казах да се четат нещата в договора и особено онези с малките буквички. Няма ли точка упоменаваща аларма, значи спокойно можете да сте без такава, колкото и да ви натискат да си сложите. Ако настъпи застрахователно събитие не могат да откажат плащане поради липса на това или онова.
Колега prius 3, твърде категорично се изразяваш, особено, като се има в предвид, че мненията ти по темата са крайно некомпетентни и грешни.

В зависимост от компанията, има и различни изисквания за алармите. Водещите компании по автокаско в България имат задължително изискване за монтирана аларма. Ако е фабрична и колата е сравнително нова, някои от тях (например Бул Инс) ще я признаят, дори и да няма звуков сигнал. Тези неща са уредени в общите условия, не знам за какви закони и нормативни уредби говориш. При подписване на застрахователния договор - "полицата", ти се съгласяваш с общите условия по съответния вид застраховка, валидни към момента на сключване на полицата. Там може да има изисквания за допълнителна аларма, за проследяващо устройство, за допълнителен имобилайзер (за БМВ след 2004 г. почти всички компании вече имат изискване за монтиране на допълнителен имобилайзер, който е безплатен за клиентите, но ако не е монтиран, застрахователя може да откаже плащане, за някои мерцедеси също). Лев Инс от много години имат списък с определени марки, на които задължително се монтират допълнителни имобилайзери. Армеец отказват, ако при огледа се установи, че алармата няма звуков сигнал. Така, че, колегата, чиято е темата нека каже в коя компания е застрахован, за да мога да му отговоря категорично. В протокола за оглед/маркиране (ако е сключена преди 11.2011) би трябвало да има данни за алармата. Нека колегата каже къде му е каското и ще му кажа.
За имуществените застраховки, също има значение степента на обезопасеност и също може да се откаже застраховане и/или плащане. За първите етажи много компании изискват решетки. Изискват се секретни брави и минимум 2 ключалки в някои компании. Други могат да искат задължително аларма (СОТ).
Още едно неточно мнение - гуми се плащат дори и в България. И нарязани и спукани от дупка. Гориво няма как някой да плати - как ще докажеш колко гориво имаш и колко са ти откраднали. Резервоара ще го платят. Липси по принцип никой не изплаща.
SUBARU Outback 3.0 H6 2005
Toyota Yaris Sol 1.3 VVTi 2008

Аватар
dev212

Мнение от dev212 » 03 Мар 2012 21:32

Все още не съм си направил каско, за това и пуснах темата, за да разбера какво е положението ако колата няма свиреща аларма...В книжката гледам, че се води със защита против кражби, но звуков сигнал няма...Прочетох, че в алианц май не искат звукова аларма..

gh0s7r1d3r

Мнение от gh0s7r1d3r » 03 Мар 2012 21:49

Коя година е колата?

E60_Power

Мнение от E60_Power » 03 Мар 2012 22:06

prius 3 написа:Бъркаш slowtraveler. wink.gif
Апартамента се предполага, че си го купил с в ходна врата и тя е неделима част от него. При автомобилите поставянето на аларма е нещо допълнително. Ти купуваш автомобила, такъв, какъвто го е произвел производителя. Ако не му е сложил аларма и е гаранционен, а ти решиш да му слагаш познай пък гаранцията как ще ти я признаят, ако нещо стане. В никой закон или нормативен документ не съм срещал да има задължение да се слага аларма. Това е от страна на застрахователите да си вържат гащите с незаконни средства. Щом има кой да им се вързва ще искат не аларма, ами и ГПС за проследяване да си слагате и кучето нощем да спи в колата за всеки случай...
Застрахователят не може спокойно да откаже застраховка, заради липса на аларма. Няма как да стане номера, ако нещата не са законово изрядни. На първи етап може и да откаже, но в съда ще го разнищят от всякъде, ако решите да го съдите. Точно за това казах да се четат нещата в договора и особено онези с малките буквички. Няма ли точка упоменаваща аларма, значи спокойно можете да сте без такава, колкото и да ви натискат да си сложите. Ако настъпи застрахователно събитие не могат да откажат плащане поради липса на това или онова.
Напротив, не бърка. В гражданското право има един принцип, който горе долу гласи - ако нещо не е изрично забранено, то страните по едно правоотношение / застрахователен договор / имат пълната свобода да договарят условията по сделката. Не съм задълбавал в нормативните актове, регламентиращи застраховането, но не ми е известно да е налице забрана за застрахователно дружество да претендира от клиента монтиране на аларма. След като не е забранено, няма никакво ограничение едно търговско дружество, което с парите си поема риска от погиване на вещта / автомобила / да поиска от клиента си / застрахования / да изпълни определени условия. Тоест, едно застрахователно дружество преценява, че е в негов интерес на автомобила да се монтира аларма и изисква от клиента това да се направи. Ако няма изрична забрана в закона за подобна претенция, дружеството има пълната свобода да иска монтиране на аларма. Ако клиента не го устойва, отива другаде.

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 03 Мар 2012 22:09

Колега gh0s7r1d3r, понеже виждам, че си много компетентен по отношение на застраховките ще те помоля да се отбиеш до някой клон на ДЗИ и да се осведомиш искат ли аларма или не искат при сключване на застраховка автокаско. Наистина го направи, за да разбереш кой е компетентен и кой не.
Не исках да споменавам компания, за да не правя реклама, но ме принуждаваш. И при другите е така, но не трябва да мълчиш, като пън, а да се разправяш, да питаш, да се информираш и да поискаш нормативна база с която те принуждават да слагаш нещо по колата си за което не си съгласен. Стига с това овчедушие колеги, търсете си правата и ги отстоявайте! cool.gif

Аватар
dev212

Мнение от dev212 » 03 Мар 2012 22:24

gh0s7r1d3r написа:Коя година е колата?
2005
Няма смисъл да се карате. Ще се обадя да питам и въпросът се решава wink.gif

E60_Power

Мнение от E60_Power » 03 Мар 2012 22:25

prius 3 написа:Колега gh0s7r1d3r, понеже виждам, че си много компетентен по отношение на застраховките ще те помоля да се отбиеш до някой клон на ДЗИ и да се осведомиш искат ли аларма или не искат при сключване на застраховка автокаско. Наистина го направи, за да разбереш кой е компетентен и кой не.
Не исках да споменавам компания, за да не правя реклама, но ме принуждаваш. И при другите е така, но не трябва да мълчиш, като пън, а да се разправяш, да питаш, да се информираш и да поискаш нормативна база с която те принуждават да слагаш нещо по колата си за което не си съгласен. Стига с това овчедушие колеги, търсете си правата и ги отстоявайте! cool.gif
И той правилно ти го е обяснил. Има свобода на договаряне. Това, че ДЗИ не искат монтиране на аларма си е техен проблем. Те не искат, а други искат. Не е нужно застрахователя да ти представя нормативни актове, в които да е разписано при какви обстоятелства какво се иска от клиента. За него - застрахователя - е достатъчно, че няма изрична забрана да се иска монтиране на аларма. От там насетне е напълно свободен да поиска. Може да поиска и кралска кобра в багажника. Ако не си съгласен, отиваш в ДЗИ.

E60_Power

Мнение от E60_Power » 03 Мар 2012 22:28

dev212 написа:
2005
Застраховай я в Булинс или Армеец. И не я мисли - няма да я пипат. Дженерали, Български имоти, Алианц, Интерамерикан / особено ако е по-ново БМВ, Мерцедес или Ауди / - заминава на 90%.

gh0s7r1d3r

Мнение от gh0s7r1d3r » 03 Мар 2012 22:56

prius 3 написа:Колега gh0s7r1d3r, понеже виждам, че си много компетентен по отношение на застраховките ще те помоля да се отбиеш до някой клон на ДЗИ и да се осведомиш искат ли аларма или не искат при сключване на застраховка автокаско. Наистина го направи, за да разбереш кой е компетентен и кой не.

Понеже мразя хора, които не знаят да се изказват, а на всичкото отгоре да спорят, особено с хора, които си изкарват с това хляба, а и за да няма заблудени:
http://www.dzi.bg/cgi-bin/e-cms/vis/vis.pl?s=001&p=0017&g= написа: За всички МПС, произведени преди 2000 г. вкл., за които е договорено покритие по клаузи „Пълно каско”, „Кражба и грабеж” на цяло МПС и „Тотална загуба” задължително се изисква наличие на работещи алармена система или имобилайзер;
Ако колата е произведена след 2000, но няма бутони на ключа за отключване/заключване, също могат да изискат допълнителна аларма, като ще бъде отразено на протокола за оглед.

Това е за ДЗИ, искаш ли да ти цитирам и други общи условия? Ако държиш, в понеделник, като съм в офиса мога да направя щателно проучване и ще се изненадаш от резултата. Хайде сега ти иди в клона на ДЗИ и ги питай защо те лъжат. Аз не питам, предпочитам да се позовавам на източници, от които зависи после безпроблемното ликвидиране на щетите на клиентите ми.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 04 Мар 2012 02:49

Колегата горе е отговорил вместо мен - при условие, че не е забранено от закон всеки може да ти постави условия... А конкретното условие според мен е напълно логично....
Ако си мислите, че 'липсата на врата' в моя пример не е условие, значи никога не сте застраховали лично имущество...
Дали застрахователя ще откаже застраховка, или ще постави 'забранителна' цена за застраховката - това не е от значение.
ИМА ПРАВО да го прави (в рискови райони изискват например решетки на прозорците ако застраховат апартамент на първи-втори етаж).
Застраховката е проста аритметика - има 50% кражби/повреди, то ще се искат например 60% застрахователна премия от стойността на застрахованото имущество. Така ще останат 10% печалба на застрахователя.
Моя застраховател прави отстъпки ако имам метална входна врата. Ако имам и аларма в апартамента - допълнителна отстъпка (намаляване на риска)...
За автомобилните гуми - застрахователя ми плати ударена гума (с намаляване цената съгласно процент износване на грайфера)... Но няма да ми плати ако ми откраднат гумите - те са демонтируеми(мога да си ги сваля, и да се опитам да прекарам застрахователя да ми ги плати като откраднати)...
Плащал ми счупено стъкло и откраднат панел на СД (самото СД не успели да го смъкнат)... Панела струваше 300лв - повече от ново СД... Така, че не е от скръндзавите, но си има свои условия, с които аз съм се съгласил...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 04 Мар 2012 08:31

E60_Power написа:
dev212 написа:
2005
Застраховай я в Булинс или Армеец. И не я мисли - няма да я пипат. Дженерали, Български имоти, Алианц, Интерамерикан / особено ако е по-ново БМВ, Мерцедес или Ауди / - заминава на 90%.
Чак пък на 90%.... . Отделно дето изброените две ЗПЗАД трудно плащат,особенно провинциалните клонове на дружествата.Иначе алармата е задължителна в Булстрад,свиреща,колкото по силно,толкова по-добре.

Публикувай отговор