Има и още как!jim_beam написа: в такъв случай има ли въобще смисъл заглавието на темата и всичките спорове?
по-добре я коригирай според мен...

Както виждаш тук дискутираме плътността на маслото при работна температура на двигателя и точно това мери теста HTHS. С други думи говорим за вторто число на маслото в случая 30. От това се вижда, че HTHS и вискозитета на маслото няма нищо общо с околната среда и нейната температура. Относно околната температура има значение първото число 5W, ако то е 10W при -10°С вече е много по-гъсто от 5W и не си изпълнява предназначението, коагто двигателя е още студен.
Та Мечо може да има вярни предполжения за горенето на маслото, но това по никакъв начин не ознава, че е тествал дали маслото смазва повече или по-малко.
И най-вече тази тема е за да обясни, че климата в България няма нищо общо с вискозитета на маслото и по точно второто число след W буквата! laugh.gif
Аз гледам да карам само с 5W30 и на състезания с това масло карам до 6000 rpm, както ина улицата често я цедя до 5-6К. Сега лятото може да сложа 10W40 за експеримент, но ще видим.
Искам за Мечо нещо да кажа. Като карах с 5W30 минерлано имах значителен разход на масло, може би около литър за 3000 мили. Сега карам пак с 5W30, но полусинтетика и разхода ми падна. Тук не съм вуждал масла long life, но за сметка на това има масла high mileage, които имат допълнителни добавки за намаляване разхода на масло при двигатели с над 75К мили. Така, че не е визкозитета важен, когато ти гори масло колата, а HTHS и добавките в маслото.