Toyota Corola Verso vs Opel Zafira B

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
toyota_corolla
Обратна връзка:

Мнение от toyota_corolla » 29 Фев 2012 01:03

Версото разбира се. Щом ще е семеен автомобил ти трябва преди всичко да е надежден, а японските автомобили ако не друго то поне качество предлагат.

baba_metca

Мнение от baba_metca » 29 Фев 2012 10:08

Където работя имат 2 такива Зафири, служебни. На 3г. по около 50 000км. Аз не съм карал нито една от двете. Поразпитах обаче човека който ги поддържа и каза, че за това време са сменяли само масла и филтри. Сервизират ги в оторизиран сервиз, защото до съвсем скоро са били в гаранция. Каза ми че са се возили и 7 възрастни като са ходили по разни конференции и общо взето са много доволни от избора им, за служебни автомобили. От фирмата ги карат всякакви хора. Искам да кажа, че се карат от нормални, не професионални шофьори с най-различни стилове на каране. Разхода в момента в града (София) им бил около 7.2 - 7.5л/100км, извънграда 5-5.5л/100км. Голямата разлика, идвала от това, че в града се карат на къси маршрути - обикновенно между 5 и 10км. Човека ги знае, защото като служебни коли разхода и преходите се следят стриктно. Двигателите са им 1.9 дизел, 120к.с.

Аватар
Zhoro
Обратна връзка:

Мнение от Zhoro » 29 Фев 2012 10:44

Малко не смеех да се намеся, понеже започнаха едни спорове, но да кажа, че Форд и френска кола няма да си купя никога! През ръцете ми са минали 4 Форда, 3 от които чисто нови и това не мога да го вкарам в класацията кола. Толкова проблеми сме имали, то не сменяхме дискове преди накладки, то не беше затегнали двигатели на 50000км, заради фабричен дефект в помпата, то не бяха ключалки, чистачки и направо не искам да си спомням...
За френските мнението ми е същото, много здрави двигатели, но това окачване с този торсион, не е за Бг и нашите пътища, а и заплати де...
В момента карам Опел, който е вече на 16г и въпреки целия бой дет е изял не е мръднал. Почва да го яде чумата вече, ама то е нормално за Опел 95. За сметка на това двигател и окачването не са му мръднали...
За това и едното предложение ми е Зафира. Всъщност си бях харесал Астра Н комби, която много ме кефи като кола, ама жената не иска и да чуе. Друго което мога да кажа, че ме кефи като кола е авенсиса, но те са с още 5хиляди нагоре...

baba_metca понеже и аз чета по цял ден колко са доволни собствениците на Зафири от тях, а и са доста по-масови от Версото, което си е плюс при по-големия избор, та за това съм поставен пред тази дилема...
Последно промяна от Zhoro на 29 Фев 2012 11:08, променено общо 1 път.

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 29 Фев 2012 10:57

Имай предвид също, че "оня" Опел дето караш(дето имам и аз на разположение няколко от онова време) няма нищо общо като здравина с новите!Много по-здраво е, но пък е остаряло-и морално и откъм глезотийки.

Аватар
BIS

Мнение от BIS » 29 Фев 2012 11:06

mirott написа:Имай предвид също, че "оня" Опел дето караш(дето имам и аз на разположение няколко от онова време) няма нищо общо като здравина с новите!Много по-здраво е, но пък е остаряло-и морално и откъм глезотийки.
Това си е истина.
TOYOTA Avensis D4D-2002g.

Аватар
Zhoro
Обратна връзка:

Мнение от Zhoro » 29 Фев 2012 13:56

mirott написа:Mного по-здраво е, но пък е остаряло-и морално и откъм глезотийки.
На моята почти нищо не и липсва освен място. Даже и оригинален темпомат си сложих. Иначе е със всички екстри за модела, без кожа, но пак казвам и годинките са и повече и най-вече мястото е кът. До скоро бяхме двама, винаги имаме багаж и по задните седалки, а те вече съвсем скоро ще ни трябват :)

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 29 Фев 2012 15:00

baba_metca е систематизирала това, което имам като наблюдения от служебните Зафири....
Като дефекти - не сме имали такива...
Досега сме имали 3 Зафири (за 12 години)...
Първата - най-добрата като изработка - тотализирахме я на около 80х.км... Дотогава - никакъв проблем. Удара бе страничен и след това челен в друго платно (през зелена ивица). Никакви поражения по хората. Нямаше дори счупено стъкло.
Втората - продадохме я на около 160х.км. До тея километри освен масла/ремъци/свещи/филтри/накладки имаше смяна на предни амортисьори (на около 150х.км)...И имаше проблем с алармата (монтирана тук)...
Сегашната - засега (3г/70х.км), влиза в сервиза за смазване на куплунг на АБС - даваше лош контакт....
И НИЩО друго... Не знам какво разбирате под МНОГО ЗДРАВА, но за мен горните коли са много здрави...
Колите ги ползваме и за 7 човека, и за много товар (ще кача снимка като се прибера вкъщи). Максимално сме товарили около 650кг. Не ги усещаше...
По бензиновите двигатели - НИЩО не сме пипали на нито една от тях. Нито пипат масло - нито нищо.
Королата също нямаше проблем, но тя се караше рядко, само с 1 човек вътре (и то пенсионер). Освен за масло/филтри/ремъци влезе веднъж за разпиляване на предницата заради саморазглобило се моторче на пръскалките (на 200км бе колата), и втори път заради проблеми с парктроника...
Също нямаше сериозни проблеми....
Но Королата бе по-шумна и по-некомфортна от Зафирата (и двете бяха 1.8 и двете бяха нови от магазина)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

mirott
Благодарил/а: 14 пъти
Получена  благодарност: 16 пъти

Мнение от mirott » 29 Фев 2012 15:04

:thumbsup:

Аватар
nov
Автомобил: XA30 3ZR-FAE,B6304T4
Благодарил/а: 51 пъти
Получена  благодарност: 40 пъти

Мнение от nov » 29 Фев 2012 18:03

gh0s7r1d3r написа:Ето и потвърждение на думите ми - стойте далеч от грандис. А от тауран още по-далеч. Днес смениха 5-и комплект съединител с маховик на един тауран. Междувременно 3 пъти му правиха главата. Ама то не било щото е кофти кола, те просто си имали проблем с главите 2-ките дизели, иначе била супер кола... Мазохизъм...
С две думи един гаден и ш....н кошер, какъвто е и всепризнатия еспейс, вярно голям, супер комфортен, за дизайна вън и вътре на мен ми е адски противен и до там.Имам приятел който от Еспас, мина през туран и сега е с Мазда 5, каза че маздата не я дава за предните две събрани на куп.Според мен няма значение какъв е вана важното е да е японски biggrin.gif .
Замислям се тия хора които карат френските кошери и навеси така ли пък не влизат в някой форум да прочетат малко мнения за тях а единствено дизайн и комфорт ги интересува (което не е малко), но на фона на отвратителната сглобка и крайно некачествения продукт просто мисля че е подигравка с тях (клиентите).Но за всеки влак си има пътници.

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 29 Фев 2012 18:14

Колега nov, за всеки влак си има пътници....
На някои хора приоритетите им са други и различни от нашите...
Това не значи, че не са прави за себе си и са съгласни, че карат кошници...
Навярно в техните очи изглеждаме също странно - 'кви са тея дето не искат да се возят комфортно и т.н., и само се хвалят, че не им се чупят колите, като че ли ние си правим колите - има сервизи за това'..
За Мазда5 - когато избирахме поредния ван тя бе част от изборния списък... Но при първото влизане (в шоурума) в маздата строших една недомислена пластмаса (просто се закачи на ръкава ми и се строши)...
Като огледахме отвсякъде - се върнахме на Зафирата.
Освен това се чува, че окачването на Мазда5 е малко слабичко (за разлика от желязното окачване на другите мазди)...

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 29 Фев 2012 21:03

Колегата изрично пита за дизелови автомобили.За мен лично "електрическите" дизели на Опел ми се струват лош избор.Старите "обикновенни" бяха железни.Ако е задължителен дизела,по-добре Версо.Ако може двигателя да е бензин няма еднозначен отговор.Аз също много харесвам Зафирата.Един мангал който живее покрай фабриката наскоро си докара от Германия Зафира и аз все го питам сутрин :Как е Зафирата,а той отвръща:то мойто Зюмбюла. biggrin.gif biggrin.gif

Аватар
Zhoro
Обратна връзка:

Мнение от Zhoro » 01 Мар 2012 10:18

Със сигурност искам дизел, кола на ГАЗ не искам защото не ми се занимава с инсталации и др. такива боклуци а пътувам доста и не мога да си позволя да е бензин. За това съм се насочил към дизел. Знам, че е по-скъп вариант от газчицата, но пак казвам, не ми се занимава със преправени работи.
А що се отнася до дизелите на Опел, те никога не са имали добър дизел, старите им дизели бяха доста тромави и не невероятно здрави. Исузовите дизели, бяха много здрави, но то е ясно защо. А сега слагат фиат-алфа, който обаче като изключим някой недостатъци и то те са сменени гаранционно, собственици казват, че са доста добри...

Аватар
slowtraveler

Мнение от slowtraveler » 01 Мар 2012 14:50

За дизел - корола :thumbsup:

Аватар
Zhoro
Обратна връзка:

Мнение от Zhoro » 05 Мар 2012 09:32

А да попитам, при Toyota има ли начин да се провери достоверноста на километрите? Защото при други марки, нищо че е превъртян километража, има други датчици който си пазят верната информация и при една диагностика може да се провери колко километрите са истински. Защото ми е ясно, че това със сервизната книжка вече е почти на 100% нагласено...
т.е. ако отида в оторизиран сервиз и я закачат на диагностика, ще ми кажат ли реалните километри?

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 05 Мар 2012 13:12

Zhoro написа:А да попитам, при Toyota има ли начин да се провери достоверноста на километрите? Защото при други марки, нищо че е превъртян километража, има други датчици който си пазят верната информация и при една диагностика може да се провери колко километрите са истински. Защото ми е ясно, че това със сервизната книжка вече е почти на 100% нагласено...
т.е. ако отида в оторизиран сервиз и я закачат на диагностика, ще ми кажат ли реалните километри?
И защо мислиш че другите датчици не могат да се манипулират?

Публикувай отговор