Ти май вобще не гледаш в каква тема се пише. Къде си тръгнал да сравняваш 3.0 литрови мотори с малолитражките за които пита колегата? както казах дизела има известни предимства в класа на луксозните лимозини и горния сегмент на средния клас (БМВ5/А6/Екласа). И отново сравнението ти не е коректно защо не вземеш 3.0 литровия битурбо бензин с който БМВ много се горедее и е спечелил сума ти награди за инженерен дизайн. А все пак питай информативно колко ти струва една дюза (при теб тя е консуматив).E60_Power написа: Когато човек изразява някакво мнение, обикновено позицията му е продиктувана от собствен опит. В моя случай имаме 3.0 литров турбо дизелов мотор с 218 к.с., чийто еквивалент е бензинов агрегат / 3 литра / с 231 к.с. Градско дизела ми харчи около 10 на сто / може и 9,2 - 9,5 на сто - зависи от маршрута и трафика /. Бензиновия мотор на същата кола под 14,5 - 15 на сто не пада. Извън града при умерено и спокойно каране - 5-5,5 на сто. Като сметна разликата като стойност на горивото за изминатите от мен километри, илиза дори повече от посочените в предния пост 13-14.000 лева. За тези пари мога да сменя турбина / около 3000 лева /, дюзи / 3000 - 3500 лева / + повечето скъпи части по колата. Аз обаче не съм сменял нищо по-сериозно по нея с изключение на изпускателен колектор / май така се казваше / за 1000 лева + дежурните обслужвания, накладки, дискове и части по предницата заради прекрасните ни пътища. Дюзите са почиствани един път с ултразвук - мисля, че беше някаква смешна сума в размер на около 150-200 лева. И премината процедура по почистване на DPF филтър / около 200.000 километра живот /, а моята е на повече. Струваше някъде около 200 лева. Това е сметката горе-долу. И в тази сметка изобщо не калкулирам, че нафтата ми е без ДДС. Сметките са направени при цени на горивата с ДДС. Ако махна ДДС-то - спестени пари за много читава кола. А, и още нещо - поне според моето усещане карането на дизел с турбо е по-голям кеф от бензин без турбина. Единия мотор е 530Д, а другия 530i. Като каране повече ми харесва дизела с турбината. Ама това е въпрос на вкус, все пак. Разни хора, разни предпочитания.
Умирате дизелджиите да сравнявате турбо кюбетата с умрели асматични атмосферни бензини. Но като сложим еквивалентни като технология мотори и с потапяте много бързо на някъде...