проблем с конкуренция

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Яну 2012 00:12

nowyaris написа:...Няма вариант в 99% от случаите да се изясни от нито един дистрибутор къде точно отива продадената от него стока.....
Опитвам се да обясня, че не е правилно да слагаш всичко под един знаменател.... Има и легални ограничения, които могат да направят незаконна такава продажба в друга страна.
Има лицензни ограничения...
Дори ако си направиш труда да прочетеш какво пише на кутийката на Уиндоуса (ако имаш легален уиндоус де), ще видиш, че и там има ограничения за продажба на дадената версия...
С една дума ако някой накупи уиндоуса, предназначен за БГ и реши да го продава в страна, неоказана в лиценза, то Майкрософт ще го подгони и то законово, че не е спазил 'иструкциите'...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
nikolov22

Мнение от nikolov22 » 26 Яну 2012 00:27

slowtraveler написа:Както сме представители на европейски производител, отиди го питай дали може да продаваш стоката му тук....
Ще бъдеш директно препратен към нас. А ако внесеш от друг дистрибутор - гори този, който ти го е продал, а не е изяснил крайния получател къде се намира...
Защо не пробваш да конкурираш например местния дистрибутор на Кока-Кола?
Тя да плаща милиони за реклама, а ти да въртиш парите?
е това е доста приемлива конкуренция обаче малко прилича на монопол смисъл примерно ние по прости ли сме в бг да купуваме нещо което струва 5 лева за 10 щото има един вносител само смисъл не трябва ли да има едини правила за цените с малки разлики от ддс и такси за конкретната държава и законодателство
живей на скорост живота е кратък https://www.facebook.com/AnkarRuse?ref=hl

Аватар
nikolov22

Мнение от nikolov22 » 26 Яну 2012 00:35

iovkito написа:В темата липсва конкретика. slowtraveler ми казва да отида да съм попитал този европейски производител дали мога да внасям продуктите му. Кого по-точно да попитам? Примерът с кока-кола не беше удачен , все пак те сами си я произвеждат в България и си я разпространяват в търговската мрежа. Не виждам по какъв начин мога да им бъда конкуренция , когато те не я внасят , а си я произвеждат сами. Само искам да подчертая , че не се занимавам с никакъв вид търговия и всичко , което пиша е от страната на потребител , а не на търговец.
никои нормален няма да те върне щом искаш да му купуваш стоката ще ти даде цена за количеството което искаш и ако те устроива бачкаш и ако иска някои определен да му държи пазара му дава наи добра цена но бъди сигурен че ако вкараш количество си ти вече на пазара

Аватар
nikolov22

Мнение от nikolov22 » 26 Яну 2012 00:37

gh0s7r1d3r написа:
slowtraveler написа:Както сме представители на европейски производител, отиди го питай дали може да продаваш стоката му тук....
Ще бъдеш директно препратен към нас. А ако внесеш от друг дистрибутор - гори този, който ти го е продал, а не е изяснил крайния получател къде се намира...
Защо не пробваш да конкурираш например местния дистрибутор на Кока-Кола?
Тя да плаща милиони за реклама, а ти да въртиш парите?
+1

Точно това исках и аз да кажа - такъв ни е манталитета - като видим, че някой е напрвил нещо, което изкарва пари, гледаме да отворим възможно най-близо същото нещо (ако говорим за магазин или подобно), подбиваме цените и после се чудим що няма пари... Манталитет, братя, манталитет...
колега веднага ти давам пример за размисъл не ти харесва цената на тока откажи се от него или си представи че има само един хранителен магазин в града

Аватар
nikolov22

Мнение от nikolov22 » 26 Яну 2012 00:41

Raya написа:
moloko написа:.... Сериозно ли си го мислите , че те НЕЗНАЯТ от къде се снабдяваме с оригинални части.... ,,,от ToyotaForever. ...
Аха, и на мен ми казаха от там, че частите на ToyotaForever са оригинални и даже ми обясниха защо цените са му евтини:thumbsup:
ефтини са защото не спазва установената ерархия на тойота а прескача всички и аз се занимавам с подобни щуротии при тях тъпото е ерахията варна софия софия еди каде еди каде нататък и всеки слага процент
Последно промяна от nikolov22 на 26 Яну 2012 00:47, променено общо 1 път.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Яну 2012 00:45

nikolov22 написа:....малко прилича на монопол смисъл примерно ние по прости ли сме в бг да купуваме нещо което струва 5 лева за 10 щото има един вносител само смисъл не трябва ли да има едини правила за цените с малки разлики от ддс и такси за конкретната държава и законодателство
Тук е 'хватката' - да се намери разумния баланс...
Защото погледнато по-отблизо прекалената конкуренция срива даден бизнес... Отново пример - такситата....
Бяха се появили всякакви знайни и незнайни, на минимални цени (случвало ми се е да ми се отваря вратата на раздрънкано такси от малка дупка в пътя, или пък да се чудя къде да си сложа краката, щото има дупка в пода)...
След което ограничиха броя на такситата принудително. Цените се вдигнаха малко, но за мен това е по-правилния път, защото прекалената конкуренция води до глад на всички......
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
nikolov22

Мнение от nikolov22 » 26 Яну 2012 01:01

slowtraveler написа:
nikolov22 написа:....малко прилича на монопол смисъл примерно ние по прости ли сме в бг да купуваме нещо което струва 5 лева за 10 щото има един вносител само смисъл не трябва ли да има едини правила за цените с малки разлики от ддс и такси за конкретната държава и законодателство
Защото погледнато по-отблизо прекалената конкуренция срива даден бизнес... Отново пример - такситата....
Бяха се появили всякакви знайни и незнайни, на минимални цени (случвало ми се е да ми се отваря вратата на раздрънкано такси от малка дупка в пътя, или пък да се чудя къде да си сложа краката, щото има дупка в пода)...
След което ограничиха броя на такситата принудително. Цените се вдигнаха малко, но за мен това е по-правилния път, защото прекалената конкуренция води до глад на всички......
при услугите е така smile.gif но е вярно че трябва да има баланс а не монопол

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 26 Яну 2012 20:16

slowtraveler написа:
Разумен баланс за кого?Ти си умен мъж-нали знаеш че такова понятие няма.Винаги,от хиляди години насам печалбата за едни е загуба за други-как да го достигнем разумния баланс и какво е разум когато става дума за печалба?

Публикувай отговор