проблем с конкуренция
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Ами явно не си достатъчно конкурентно способен щом някой с 2 буса и 2 компютъра може да предлага същата услуга като тази , която предлагаш ти. Всеки нормален човек ще предпочете да вземе от мястото , където е по-евтино при положение , че стоката е една и съща. Давам прост пример - много ясно , че ще си купя части от Toyota_forever вместо от представителството на тойота за България. Една и съща кутийка с разлика 2 пъти в цената. Това малко ми прилича на монопол , а не на представителство , но както и да е.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
-
Така е, но както казах всичко зависи от договорките с производителя. Ако имам договорки като хората, мога да осъдя този, който прави алтернативен внос. И в подкрепа на това, което казвам - давам примера с ТМА, който ти предложи - колко милиона лева има вложени в ТМА и колко е вложил колегата? За това говорим. Тия ппри трябва да се избият тия пари.iovkito написа:Ами явно не си достатъчно конкурентно способен щом някой с 2 буса и 2 компютъра може да предлага същата услуга като тази , която предлагаш ти. Всеки нормален човек ще предпочете да вземе от мястото , където е по-евтино при положение , че стоката е една и съща. Давам прост пример - много ясно , че ще си купя части от Toyota_forever вместо от представителството на тойота за България. Една и съща кутийка с разлика 2 пъти в цената. Това малко ми прилича на монопол , а не на представителство , но както и да е.
SUBARU Outback 3.0 H6 2005
Toyota Yaris Sol 1.3 VVTi 2008
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Както сме представители на европейски производител, отиди го питай дали може да продаваш стоката му тук....
Ще бъдеш директно препратен към нас. А ако внесеш от друг дистрибутор - гори този, който ти го е продал, а не е изяснил крайния получател къде се намира...
Защо не пробваш да конкурираш например местния дистрибутор на Кока-Кола?
Тя да плаща милиони за реклама, а ти да въртиш парите?
Ще бъдеш директно препратен към нас. А ако внесеш от друг дистрибутор - гори този, който ти го е продал, а не е изяснил крайния получател къде се намира...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
+1slowtraveler написа:Както сме представители на европейски производител, отиди го питай дали може да продаваш стоката му тук....
Точно това исках и аз да кажа - такъв ни е манталитета - като видим, че някой е напрвил нещо, което изкарва пари, гледаме да отворим възможно най-близо същото нещо (ако говорим за магазин или подобно), подбиваме цените и после се чудим що няма пари... Манталитет, братя, манталитет...
- Rudy
- Получена благодарност: 1 път
Правете разлика между представител и оторизиран вносител (дистрибутор). ТМА не е представител, Тойота България е - може да са едни и същи физически лица, но не и юридически. За съжаление каквито и да имаш договорки с производителя/ доставчика - те служат само в отношенията ти с него. Алтернативния вносител не можеш да съдиш (т.е. можеш, ама без успех) за това, че предлага оригинални (ако са ментета е друго) продукти отговарящи на местните разпоредби (за ЕС - с ЕС сертификат). Вече работа на производителя/ доставчика е да установи кой му доставя тези продукти и ако може/ има желание да го спре. Ако обема е малък (както при нашия форумен доставчик) нищо няма да направят, но ако чужд дилър на Тойота направи собствен склад тук - най-вероятно повече няма да е дилър на Тойота. Но не бъркайте фирмената политика със свободата на пазара. Изключение правят някои специфични пазари.gh0s7r1d3r написа:Така е, но както казах всичко зависи от договорките с производителя. Ако имам договорки като хората, мога да осъдя този, който прави алтернативен внос. И в подкрепа на това, което казвам - давам примера с ТМА, който ти предложи - колко милиона лева има вложени в ТМА и колко е вложил колегата? За това говорим. Тия ппри трябва да се избият тия пари.

А вие сериозно ли си мислите , че някой от представителството на Тойота не влиза тук, при нас с някакъв ник и редовно да преглежда кво правим по колите си и как решаваме проблемите без да се обръщаме към тях. Сериозно ли си го мислите , че те НЕЗНАЯТ от къде се снабдяваме с оригинални части.... Не бъдете толкова наивни. Даже си мисля съвсем сериозно ,че можеби става с тяхно позволение.
Но аз съм много доволен от ToyotaForever. До сега всичко което е дошло от него е без забележка, особенно последните филтри дето се вика едно към едно( и с номерата по спецификации) , сами се монтираха.
Защо при всичките ми посещения на официалнитя сервиз в Пловдив - 3 пъти до сега два от които за диагностциране на проблем( маховик, климатик) . Макар и да отивам при познат и така да се каже минавам по възможно по тънка тарифа. Всеки път ми се обаждат по телефона след два три дни от Тойота България да ме питат доволен ли съм от обслужването. първия път ги "понасолих". Втория път бях умерен, а третия направо я отсвирих дамата щото ме хвана в неудобен момент.
С това се опитвам да поясня , че информация има предостатъчно за това кой ,как и откъде.
Но аз съм много доволен от ToyotaForever. До сега всичко което е дошло от него е без забележка, особенно последните филтри дето се вика едно към едно( и с номерата по спецификации) , сами се монтираха.

Защо при всичките ми посещения на официалнитя сервиз в Пловдив - 3 пъти до сега два от които за диагностциране на проблем( маховик, климатик) . Макар и да отивам при познат и така да се каже минавам по възможно по тънка тарифа. Всеки път ми се обаждат по телефона след два три дни от Тойота България да ме питат доволен ли съм от обслужването. първия път ги "понасолих". Втория път бях умерен, а третия направо я отсвирих дамата щото ме хвана в неудобен момент.
С това се опитвам да поясня , че информация има предостатъчно за това кой ,как и откъде.
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
В темата липсва конкретика. slowtraveler ми казва да отида да съм попитал този европейски производител дали мога да внасям продуктите му. Кого по-точно да попитам? Примерът с кока-кола не беше удачен , все пак те сами си я произвеждат в България и си я разпространяват в търговската мрежа. Не виждам по какъв начин мога да им бъда конкуренция , когато те не я внасят , а си я произвеждат сами. Само искам да подчертая , че не се занимавам с никакъв вид търговия и всичко , което пиша е от страната на потребител , а не на търговец.
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
-
Аз също съм много доволен от toyota_forever, ползвах примера, който колегата представи. Иначе се радвам, че го има. Но ако той направи един голям магазин и започне маслв внос, ще има проблем според мен.
А конкретика - 2007-ма платих на представителството на един производител на фотоапарати пълната цена по тяхната ценова листа, за фотоапарати, които бях купил от склад в Германия. На границата стана мяу, щото имаха ексклузивни права. Та така...
А конкретика - 2007-ма платих на представителството на един производител на фотоапарати пълната цена по тяхната ценова листа, за фотоапарати, които бях купил от склад в Германия. На границата стана мяу, щото имаха ексклузивни права. Та така...
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Наистина липсва конкретика, затова посочих вариант, при който т.н. ' конкуренция' директно се смята за нелоялна....iovkito написа:В темата липсва конкретика. slowtraveler ми казва да отида да съм попитал този европейски производител дали мога да внасям продуктите му....
И затова не всяка конкуренция е полезна и коректна .. (в момента наблюдавам пазар, където местната конкуренция смъква цените на всички така, че всички изнемогват, а в съседни държави са си в отлично икономическо здраве, защото умно са си разпределили пазара....
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- Raya
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Аха, и на мен ми казаха от там, че частите на ToyotaForever са оригинални и даже ми обясниха защо цените са му евтиниmoloko написа:.... Сериозно ли си го мислите , че те НЕЗНАЯТ от къде се снабдяваме с оригинални части.... ,,,от ToyotaForever. ...
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....
- Rudy
- Получена благодарност: 1 път
Или не е било 2007 или си се набутал жестоко! България е в ЕС от 01.01.2007 и стоки идващи от Германия не подлежат на митническо облагане!gh0s7r1d3r написа:А конкретика - 2007-ма платих на представителството на един производител на фотоапарати пълната цена по тяхната ценова листа, за фотоапарати, които бях купил от склад в Германия. На границата стана мяу, щото имаха ексклузивни права. Та така...
ПП. Освен ако не си ги купил от митнически склад в Германия... Но тогава говорим за доставчик извън ЕС.

-
Не е точно така(не говоря за Кока-Кола).Няма вариант в 99% от случаите да се изясни от нито един дистрибутор къде точно отива продадената от него стока.Пазара равнява продажбите чрез цените.Ако Вие и някой друг чуждестранен дистрибутор на упоменатия европейски производител продавате на една и съща цена,аз и да купя от чуждия,тук не мога да продам,щото вашата винаги ще е по-евтина.Ако обаче цените при вас са от порядък,който да ми позволи да продавам тук закупена от чужд дистрибутор стока,значи или вие сте много лакоми,или европейския производител ви го монтира конкретно на вас анално.И в двата случая на мен нищо не можете да направите(законово),освен ако стоката не е нещо много особенно като категория и като естество.Под особенна категория и естество разбирам например пудра захар... . Ама тогава тя няма да е от европейски производител,а от колумбийски.slowtraveler написа:Както сме представители на европейски производител, отиди го питай дали може да продаваш стоката му тук....
-
Щом е само официален представител,да върви да се патка... . Абсолютно правилно го разбираш и ако ни послушаш съветите няма да имаш големи грижи.За всеки случай очаквай като начало да ти се изсипят от всички контролни държавни и общински органи десетки гадове,пратени с анонимен донос и съответно "подковани",ама не се умираnikolov22 написа:тука говорим за официален представител на дадена марка които от 10години няма конкуренция но от както сме в ес имаме право да продаваме продукта на каквато цена ни е изгодна и те са свикнали клиентите си на цена каквато те кажат щото няма от каде другаде и не искат да им смъкнат цените които не са реални
а инъ4е аз го разбирам така представител си зна4и най добрата цена трябва да е твоята а другите каквото и да правят не трябва да могат да те съборят за6тото производителя ти е дал най добрата за да си му дилър
но тука проблема си е на производителя 4е с цел пе4алба дава на втори на съ6тат територия по добра цена

-
Това няма нищо общо с какъвто и да било манталитет-това си е първо правило в бизнеса и като такова съществува поне от четири хиляди години.Доказано е че конкуренцията сваля цените и вдига качеството.Но като човек отрасъл при комунистическия капитализъм няма откъде да го знаеш това.gh0s7r1d3r написа:+1slowtraveler написа:Както сме представители на европейски производител, отиди го питай дали може да продаваш стоката му тук....
Точно това исках и аз да кажа - такъв ни е манталитета - като видим, че някой е напрвил нещо, което изкарва пари, гледаме да отворим възможно най-близо същото нещо (ако говорим за магазин или подобно), подбиваме цените и после се чудим що няма пари... Манталитет, братя, манталитет...