ръчна
ръчна
Здравейте на всички! Нормално ли е като дръпна ръчната и повдигна с крик,да не е закована,а да се движи свободно около 15-ина. сантиметра,и ако е защо?Другият ми въпрос е защо от време на време,както си карам се чува едно цвилене от към дискове?Случвало ми се е на задно ляво,карах на втора по чист асвалт и като зацвили хората на спирката си изкривиха чак вратовете да ме гледат.Спрях пробвах на зад -дабре,после напред,нямах проблем.Веднъж с около 100-на км. скорост,впродължение на 1-2 км.пак същото,и още нолко пъти но по слабо.Ако са някви камъчета как се пъхат,вие патите ли подобни неща,и ни се ли драскат дисковете?
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Ако трябва да се сменят дисковете,значи цвилят на глад.Ама може и да не е от дисковете.Накладки,спирачни апарати-щом продължава да се върти колелото..... .kaloyanko написа:Колега, най-вероятно дисковете ти са се изкривили.Аз имах абсолютно същия проблем със задните дискове.Смених ги и всичко си е наред вече, няма го досадното скърцане.
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Колегата не е написал какъв е автомобила, но навярно е Тойота Корола....
И тя като авенсиса има ръчна спирачка, която не захваща диска, а е барабанна... И често тази ръчна спирачка има известен луфт - захваща здраво, но позволява известно завъртане на колелото...
На авенсиса това 'мръдване' бе около 3-4см - достатъчно да го почувстваш..
Чудил съм се каква е причината - дали челюстите са с луфт??? Но така и не се задълбочих - така го прави от нов...
Ръчната на кашкая е по същия начин (барабан, около който е диска на задните дискови спирачки). И той го има същия луфт, при дърпане на ръчната спирачка...
За скърцането - имал съм противно стържене заради камъче, попаднало между ламаринката на водоотбивача и диска - изкара ми акъла...
Но стържене може да се получи и при износване на накладки, или при износване на диска (когато има ръб)....
И третия вариант - самите накладки да скърцат - обикновено се оправя с прорез по средата на феродото.
И тя като авенсиса има ръчна спирачка, която не захваща диска, а е барабанна... И често тази ръчна спирачка има известен луфт - захваща здраво, но позволява известно завъртане на колелото...
На авенсиса това 'мръдване' бе около 3-4см - достатъчно да го почувстваш..
Чудил съм се каква е причината - дали челюстите са с луфт??? Но така и не се задълбочих - така го прави от нов...
Ръчната на кашкая е по същия начин (барабан, около който е диска на задните дискови спирачки). И той го има същия луфт, при дърпане на ръчната спирачка...
За скърцането - имал съм противно стържене заради камъче, попаднало между ламаринката на водоотбивача и диска - изкара ми акъла...
Но стържене може да се получи и при износване на накладки, или при износване на диска (когато има ръб)....
И третия вариант - самите накладки да скърцат - обикновено се оправя с прорез по средата на феродото.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
корола д4д 2002г. за ръчната , барабанна е, и може да е и мърдането 5,6,7 см. казвам на око не съм мерил. абе нали върши работа въпреки,че хваща на 14,15 зъб.накладки чисто нови АТ, дискове зачистени на струг,абе не се усещат да са криви.това ат не е май много читаво ,държат, ама след 2000к. почнаха да свирят само при леко натискане на педала.БЛАГАДАРЯ ВИ ЗА ОТГОВОРИТЕ.
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
На авенсиса доколкото си спомням в книжката пишеше 6-9 зъба, което ме бе учудило, защото наистина бе доста голям свободен ход - наистина сочи в тавана..
Но това което е притеснило колегата е луфта след блокиране на гумите от вдигната ръчна спирачка..
Задържането се усеща се като удар когато пуснеш крачната спирачка ако си под наклон и няма значение дали хода на лоста е малък или голям (не е свързано с регулировката на жилото)...
Но това което е притеснило колегата е луфта след блокиране на гумите от вдигната ръчна спирачка..
Задържането се усеща се като удар когато пуснеш крачната спирачка ако си под наклон и няма значение дали хода на лоста е малък или голям (не е свързано с регулировката на жилото)...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???