Какво масло наливате и защо - наблюдения?!
Здрасти Митоко,
Не съм след гаранция, не сипвам за първи път. Внесох си дзвера от Германия миналото лято. Чак сега се замислих, че по-изгодно ми е да сипвам по-скъпо (дано е по-добро) масло, с по-дълъг пробег отколкото да се циганя 2 пъти - да сипвам по-често и да пазарувам по-често. Но съм в дилема, сега предстои зима и карам с калпавото Кастрол 15В40 полусинтетика, навъртял съм с него 6000км, ще трябва да го сменям, защото наистина не ми харесва работата на двигателя с него..и се чудя кое е най-удачното (най-добро) масло - което да става и за зиме и за лете.. трябва да е подходящо и за двигател с пробег 118 000 км (има разлика какво да се сипва в под и над 100х.). Пълната синтетика по-добре ли е от полу-синтетика?
Не съм след гаранция, не сипвам за първи път. Внесох си дзвера от Германия миналото лято. Чак сега се замислих, че по-изгодно ми е да сипвам по-скъпо (дано е по-добро) масло, с по-дълъг пробег отколкото да се циганя 2 пъти - да сипвам по-често и да пазарувам по-често. Но съм в дилема, сега предстои зима и карам с калпавото Кастрол 15В40 полусинтетика, навъртял съм с него 6000км, ще трябва да го сменям, защото наистина не ми харесва работата на двигателя с него..и се чудя кое е най-удачното (най-добро) масло - което да става и за зиме и за лете.. трябва да е подходящо и за двигател с пробег 118 000 км (има разлика какво да се сипва в под и над 100х.). Пълната синтетика по-добре ли е от полу-синтетика?
whatever you do, think green.
be smart, find easy know-how,
be sucessful, enjoy life.
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 163 пъти
- Обратна връзка:
Колко мъка има на тоя свят не е истина.
Айде стига с тия пробези.
Ако колата ти няма проблеми, може и 500к км да изкара със синтетично.
Кой казва, че на 118к км трябва да сменяш вискозитета?
Всяка една кола от подписа ми се движи със синтетично масло и не се е оплакала до ден днешен. Само микробуса лапа по литър на 1000км, като 500 мг изтичат от дъгата на картера, но не ми пречи да му наливам 5 на 40 пълна синтетика. Километрите му са около 600к км до момента.
Сеата е на 140к км и пак е с 5 на 40 пълна синтетика и не му пука.
Маслата ги сменям на 7500 на дизелите и на 10000 на бензиновите. Нищо, че по книги им дават 15к км и пр.
Литъра масло ми е 28 лв.
Пълната синтетика е по-добра от полусинтетиката.
Колата е твоя и съответно избора си е изцяло твой.
Аз предпочитам да инвестирам колкото е нужно, за да съм сигурен, че като тръгна от точка А ще стигна до точка Б без да се налага да се притеснявам.
Успех с избора на масло.
ПП: Бассман и Фидо Дидо си направиха труда да напишат достатъчно много относно маслата - прочети важната тема най-горе.
Нека оценим труда на колегите и не пускаме по една и съща тема през има няма седмица.
Айде стига с тия пробези.
Ако колата ти няма проблеми, може и 500к км да изкара със синтетично.
Кой казва, че на 118к км трябва да сменяш вискозитета?
Всяка една кола от подписа ми се движи със синтетично масло и не се е оплакала до ден днешен. Само микробуса лапа по литър на 1000км, като 500 мг изтичат от дъгата на картера, но не ми пречи да му наливам 5 на 40 пълна синтетика. Километрите му са около 600к км до момента.
Сеата е на 140к км и пак е с 5 на 40 пълна синтетика и не му пука.
Маслата ги сменям на 7500 на дизелите и на 10000 на бензиновите. Нищо, че по книги им дават 15к км и пр.
Литъра масло ми е 28 лв.
Пълната синтетика е по-добра от полусинтетиката.
Колата е твоя и съответно избора си е изцяло твой.
Аз предпочитам да инвестирам колкото е нужно, за да съм сигурен, че като тръгна от точка А ще стигна до точка Б без да се налага да се притеснявам.
Успех с избора на масло.
ПП: Бассман и Фидо Дидо си направиха труда да напишат достатъчно много относно маслата - прочети важната тема най-горе.
Нека оценим труда на колегите и не пускаме по една и съща тема през има няма седмица.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 110 пъти
Купил съм Енеос 5в40 и мисля да го налея до месец. Ще пиша отзиви за него. От до сега използваните масла двигателя е най-тих със Кастрол Магнетик 10в40, с което съм в момента и е на 8к, колегата Аел ми го донесе от Англия. Преди него пак беше същото, но от един сервиз кастрол в Пловдив, не беше същото, на 5к стана на водичка и го подарих на един колега с голфче дизел - да си долива. По-добре да го беше сипал при нафтата..... biggrin.gif
Преди кастрола си карах 3 смени с мотул 8100 и бях доволен, само малко по-шумен двг на празен ход, но на високи обороти беше като хала. Но след като падна нивото под средата на щеката за 7-8к, реших, че съм за полусинтетика, но пък с полусинтетика се налага да доливам? Оставащия литър от смяната си го доливам до 9к км. Затова сега ще сложа енеоса, пък дано е по-държелив на газене от кастролчето.....
Преди кастрола си карах 3 смени с мотул 8100 и бях доволен, само малко по-шумен двг на празен ход, но на високи обороти беше като хала. Но след като падна нивото под средата на щеката за 7-8к, реших, че съм за полусинтетика, но пък с полусинтетика се налага да доливам? Оставащия литър от смяната си го доливам до 9к км. Затова сега ще сложа енеоса, пък дано е по-държелив на газене от кастролчето.....
Carina E 4AFE LB 1992
-
- Получена благодарност: 1 път
здрасти, гри....GRI написа:Здрасти Митоко,
недей да мислиш повече ами направо до махай тоя боклук дето си го налял.
колко хора трябва да ти кажат, че вискозитета за българия е 5в40 или 5в50.
няма никва дилема....
синтетичните масла са ПО-ХУБАВИ ОТ полу-синтетичните
ето един вариянт
отиваш до тойота и си купуваш маслен филтър .... докато чакаш пиеш един безплатен зелен чай, разглеждаш. питаш колко струва масло за твоята кола, 5в40 за всички сезони в БГ, клас Б1 ли беше какво пише у КНИГАТА, ако е до 30 леа си купуваш. пиеш още един безплатен чай със захар. слемяш некъде за 10лева. масленият филтър се завива на ръка !!! щастлив и доволен се прибираш у дома и пиеш един чай с мед докато пишеш пост във темата, че си сменил маслото.
втори вариянт
докато още мислиш дали да смениш чорбата зимата минава....
- Bass_Man
- Благодарил/а: 2 пъти
Според мен има още много неща , които можеш да направиш и да дискутираш . Не може просто така да не се пише в този форум .GRI написа:Благодаря Митоко,
точно така ще направя както казваш..след това ще се върна с отзиви..благодаря на всички, които се включиха в темата със своите отзиви и препоръки..ще следя темата с интерес!
Bass_Man въпроса е да се пише качествено, а не просто да се пише, ИЗВОДА е, че трябва да наливаш това което е написал производителя в техническата документация на модела, всичко друго са експерименти, 2 ИЗВОД качествено масло за под 20лв/л едва ли е качествено..
whatever you do, think green.
-
ГРИ смени ли маслото или още "мислиш"....GRI написа:Bass_Man въпроса е да се пише качествено, а не просто да се пише, ИЗВОДА е, че трябва да наливаш това което е написал производителя в техническата документация на модела, всичко друго са експерименти, 2 ИЗВОД качествено масло за под 20лв/л едва ли е качествено..
ДААААААААААААААА има и качествени масла под 20 лева-преди година американски кастрол СИНТЕК (синтетично)5в50 за 18 лева литъра в бутилки(не от варел- наливно)
Последно промяна от mitoko на 29 Ное 2010 00:30, променено общо 1 път.
- Bass_Man
- Благодарил/а: 2 пъти
Ти прочете ли какво ти препоръчва производителя или още се чудиш ? Да не се учудиш , като прочетеш и там не пише марка и модел и да пуснеш поредната тема " кое масло е най-добро за мен " ?GRI написа:Bass_Man въпроса е да се пише качествено, а не просто да се пише, ИЗВОДА е, че трябва да наливаш това което е написал производителя в техническата документация на модела, всичко друго са експерименти, 2 ИЗВОД качествено масло за под 20лв/л едва ли е качествено..
-
Здравейте, скоро си купих Корола версо 2.2 136к и трябва да сменям маслото. Колата е на 90 000км. Та въпросчето ми е някой би ли ми казал какво масло да сложа, абе с една дума нищо почти не знам, колко литра трябват колко струват филтрите нещо като информация да получа за да не ме качат на върбата:).За сега нямам възможност да отида в сервиз на Тойота и сигурно ще отида в друг сервиз, знам че там ще ми кажат кое-какво-колко, но аз просто искам да се информирам. Благодаря предварително 

"Никoй не умира девствен, живота го слага на всички."
Здравейте, искам да попитам, кое според вас е най-доброто масло за моята кола Celica VVT-i? До скоро карах с масло I.G.A.T. 10w60, обаче го смених на 9000 км, защото свърших тубата от 5 литра (колата ми събира 3.7); сега го смених с Mobil 1 Extended Life 10w60 за 2000 км съм долял около 100 грама, въпросът ми е, дали това масло, препоръчано ми от майсторите, които ми поддържат колата е най-удачното за моя мотор?
Celica 2000 1.8VVT-i