Твърд педал на спирачката Карина
Твърд педал на спирачката Карина
Колеги мисля, че сам може да съм си повредил колата. От около половин година придобих навика да гася колата преди да я вкарам в гаража и понеже има лек наклон го използвам, за да я вкарам в гаража без да я паля като ползвам спирачката. Вчера усетих, че педала на спирачката е доста твърд когато го натискам преди да запаля.След като запаля нямам проблеми, но преди не беше така... Някакви идеи каква може да е причината?
Може и да не си я повредил.
Направи следното: Запали да работи и натискай педала на спирачката през около 2-3 секунди? Ако на всяко натискане е нормално мек и не се втърдява - сервото на спирачките работи нормално.
Опитай и в движение да направиш същия опит: Да спираш на порции с натискане и отпускане на педала през една две секунди: Ако спира нормално при всяко натискане - би трябвало пак всичко да е окей.
По принцип сервото има "запас" за 2-3 натискания с мек педал на изключен двигател. След трето, четвърто натискане е нормално да се втвърдява педала.
Ако усещаш силно втвърдяване, по-лошо спиране и нужда от по силно натискане за спиране и при работа на двигателя, тогава отивай за проверка.
Направи следното: Запали да работи и натискай педала на спирачката през около 2-3 секунди? Ако на всяко натискане е нормално мек и не се втърдява - сервото на спирачките работи нормално.
Опитай и в движение да направиш същия опит: Да спираш на порции с натискане и отпускане на педала през една две секунди: Ако спира нормално при всяко натискане - би трябвало пак всичко да е окей.
По принцип сервото има "запас" за 2-3 натискания с мек педал на изключен двигател. След трето, четвърто натискане е нормално да се втвърдява педала.
Ако усещаш силно втвърдяване, по-лошо спиране и нужда от по силно натискане за спиране и при работа на двигателя, тогава отивай за проверка.
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 111 пъти
На моята Карина като я взех така се втвърдяваше педала като постои няколко часа, но след месец-два интензивна експлоатация се оправи сама. Вече няколко години си държи вакуума и на другия ден педала е мек и силен
Иначе на всяко палене първо натискам спирачката(safety first!), след това съединителя и тогава паля и веднага пускам съединителя ако няма да тръгвам.(това май влиза в другата тема, в която ме домързя да пиша) Даже лятото палех без съединител по едно време да щадя аксиалния лагер на коляновия вал.biggrin.gif
Предполагам, че има някакво клапанче и е било зацапано с нещо...

Предполагам, че има някакво клапанче и е било зацапано с нещо...
Carina E 4AFE LB 1992
Абе интересно, днес се заслушах на работещ двигател, при мен съска прих ход на педала в посока надолу. Но пък на изгасен двигател има запас за 3-4 меки натискания.
mafiota, при теб как е? На работещ двигател, чуваш ли съскане откъм педала при натискане надолу?
Иначе спирачки си имам, не е като да нямам. Не е като на последните модели, но си спира добре.
mafiota, при теб как е? На работещ двигател, чуваш ли съскане откъм педала при натискане надолу?
Иначе спирачки си имам, не е като да нямам. Не е като на последните модели, но си спира добре.