Авенсис 2002 - не работи скоростомера!

nvk

Авенсис 2002 - не работи скоростомера!

Мнение от nvk » 29 Дек 2011 18:45

Здравейте колеги,
буквално преди два дена се присъединихме към клуба на Тойота.
Автомобилът е Тойота Авенсис 2002 г. 2.0 D4D. (комби ако има значение).
Не работи скоростомера, когато работеше се вдигаше максимум до 60 като се люлееше доста - колебливи движения. Всичко друго работи, и оборотомера и моментния разход. В сервиз на тойота ни посъветваха да сменим направо таблото с друго втора ръка,понеже проблема бил в таблото и не подлежало на ефективен ремонт, е направихме го - ефект 0. В този ред на мисли имам едно табло за продан...
Майсторът който сменя таблата набеди някакъв "датчик за скоростта", за който обяви цена от 550лв !?!

Приемам всякакви съвети, мнения и препоръки - стига да са компетентни. Какво да правим? Да го търсим ли този датчик втора употреба?

Благодаря в аванс!

ejko

Мнение от ejko » 29 Дек 2011 23:22

първо отидете и при друг майстор, да сте сигурни, че проблемът е диагностициран. И ако сте сигурни и верно е датчикът, може да питате за цена колегата Toyota forever. Да видим той каква цена ще каже. Тези датчици обикновено и често ги няма по магазините и майсторите накрая звънват на вносителя и се получава цената яко стряскаща...
На мен ми даде добра цена за датчика на коляновия вал и то в пъти надолу от "официалната" :)))
toyta corolla e11, 1.6 vvt-i

Igniter

Мнение от Igniter » 01 Яну 2012 19:27

Честита Нова Година!
А сигурен ли си, че 'новото' табло работи. Питам, защото страдах- тия табла ама хич не им понася 'коригирането' на пробега.

nvk

Мнение от nvk » 03 Яну 2012 11:48

Първо за много години на всички, да сте живи и здрави!

Колега Igniter в днешно време можеш ли да бъдеш сигурен в нещо, което купуваш секънд хенд? Човекът от Пловдив беше много убеден, че до последно всичко си е работило по таблото, включително и отчитането на скоростта е било нормално, докато не са го ударили.

Така, сагата продължава. След набеждаването на датчика за виновник и обявената цена от 550лв. от сервиза на Тойота в Русе, и 205лв. от Тойота Форевър тук във форума, закупих такъв датчик втора употреба за 50лв.
След монтажа му днес отново нищо не работи. Вече ми се плаче sad.gif
Възможно ли е проблема да е нещо в скоростната кутия, там където се зацепва въпросното малко зъбно колелце от този датчик за скоростта? На къде да се насоча? Приемам всички мнения!

nvk

Мнение от nvk » 04 Яну 2012 08:50

Колеги, като потребител на ФИАТ и ЛАНЧИЯ форума, мога смело да кажа, че тук активността е най-малка.
Дали защото съм нов юзер и никой не иска да се занимава с моите проблеми, дали защото просто потребителите са малко - това не мога да знам...
Но знам, че рано или късно с ваша или без ваша помощ ще си реша някак си проблема и ще разбера къде е разковничето.
Нали идеята на форума е да си помагаме безвъзмездно взаимно, или греша?

Хубав ден на всички!

ejko

Мнение от ejko » 04 Яну 2012 11:14

прав си..., тук активността е най-малка! Аз бих ти помогнал, но не мога. Като цяло не бих се доверил на майстор, който ми е сменил цяло табло залудо... А ти си му се доверил и за някакъв датчик.
Най-важното е проблемът да се диагностицира правилно. Ако искаш пиши от кой град си и да се надяваме някой от форума да ти препоръча по-добър сервиз
toyta corolla e11, 1.6 vvt-i

moloko
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от moloko » 04 Яну 2012 11:21

NVK
Добре си го казал колега и е така. Но да си представим за момент, че проблема ти е супер нетипичен и от пишещите тук никой не се сблъсквал с него. Аз чета и други автофоруми и за пръв чета за такъв проблем - не че и други не са имали такъв може би. Но в случая явно няма никой които да ти каже къде е проблема ли просто този някой не е прочел за да ти отговори.

По другите форуми има ли подобни теми с подобен проблем . Може някой от там да ти помогне.

Тук просто споделяме мнения , проблеми , и обсъждаме евентуални насоки при възниклан проблем . Много рядко проблемите се решават само чрез писане във форума и обикновенно отстраняването им не е в резултат на едно мнение , а на повечко и в комбинация - или пък няма нищо общо.

Това , че никой не ти "решава" проблема директно според мен не е повод за "недоволството" към юзърите на форума. Надявам се скоро да намериш решение и по-важното да го споделиш с всички за да няма и други в твоята ситуация - това е идеята на форума .

Аватар
Rudy

Мнение от Rudy » 04 Яну 2012 12:04

nvk написа:Колеги, като потребител на ФИАТ и ЛАНЧИЯ форума, мога смело да кажа, че тук активността е най-малка.
Дали защото съм нов юзер и никой не иска да се занимава с моите проблеми, дали защото просто потребителите са малко - това не мога да знам...
Не си улучил причините за ниската активност - основната е, че Тойотите явно се трошат по-малко от другите коли - затова и въпреки многото тойоти по улицата - хората не четат форуми, а си карат колите.
И аз бях така като се регистрирах за първи път (другата ми кола е Пасат), ама се свиква. С удоволствие ще ти помогна, ама нямам идея какво е решението на твоя проблем. Ако искаш повече мнения, ще трябва да питаш и тук: http://www.toyotaownersclub.com
Изображение

nvk

Мнение от nvk » 04 Яну 2012 12:08

Мисля да отидем в Тойота Русе, но само като установих разликата в цената за въпросния датчик между тях и Тойота Форевър, чак се плаша какво ли още ще се опитат да ме излъжат...и как да им вярвам...

Ще пиша пак след посещението при тях. Засега резултата е с друго табло и друг датчик (приемаме, че работят) няма промяна, все така не отчита скоростомера. Всичко друго си работи, по таблото. Борд компютъра и той - моментен, среден разход, оставащи км пробег. Всичко си е ОК, без показанието за скоростта.

scorpion

Мнение от scorpion » 04 Яну 2012 12:29

Колега,
а каква е връзката между таблото и ск. кутия. Изцяло електрическа, т.е датчик ск.кутия, куплунг табло или жило от ск.кутия свършващо до електронен преобразувател (сори но не знам точно как се нарича) и куплунг към таблото.

Да не би проблема да е там. Споменавам го защото съм имал проблем с Лагуна (бяха просто махнали жилото/куплунга) но тогава и борд компютъра постоянно баеше за грешка (при лагуната имах и гласови сигнали). След закачане на тази джаджа жило/преобразувател/куплунг всичко заспа !

Жалко, че не мога да помогна но просто споделям някакъв опит, който съм имал.
Успех !

мехаННика
Получена  благодарност: 38 пъти

Мнение от мехаННика » 04 Яну 2012 13:03

Мъжага,отидеш ли с такава нагласа каквото и да ти кажат все ще си недоволен.По добре си карай така. Значи купи си сума ти части без никакъв ефект,сега отиваш на май единственото място в твоя район където евентуално биха ти помогнали и предварително мрънкаш,дали ей така за спорта, дали да се харесаш във форума....Не мога да разбера хора като теб.

nvk

Мнение от nvk » 04 Яну 2012 14:12

мехаННика - не мрънкам, просто давам израз на мислите си и споделям къде какво са ми казали за инфо на евентуалните им бъдещи кленти! При разлика в цената на датчика в плюс 350 лв. ти какво би помислил за този сервиз?
Така или иначе ще го посетим. Ще Ви държа в течение.

scorpion - на таблото отзад има само букси, връзката е от въпросния датчик на скоростната кутия с куплунг с 3 на брой крачета един кабел тръгва за таблото и там се включва пак с букса, това е връзката. Смених двата крайна елемента - табло и датчик - без ефект. Чудя се някакво по специфично зацепване да не иска това зъбно колелце на въпросния датчик ли?

Ще изчакам да видя какво ще кажат майсторите от "Тойота" Русе.
Дано не са като тези от "Тойота" Велико Търново, които направо ми казаха, че проблема е в таблото - да го сменям с втора употреба...

Igniter

Мнение от Igniter » 06 Яну 2012 11:57

Във форума има пълно сервизно описание за Авенсис.
Провери ли дали има 12V на 1 крак на датчика при контакт?
Има 10А предпазител в захранването му.
Изглежда трябва да се прозвънят кабелите. Прегледай от къде идва сигнала за таблото. В описанието пише на кои крак идва сигнала. Там вече трудно може да измериш нещо- напрежението е 0-14V.
Предполагам проблемът с майсторите идва от супер редкия отказ който имаш. Не им се е случвало, а за да проследят всичко- хем по схемите хем на колата ще строшат много време... и после колко да ти вземат за работа?!? Предпочитат да се захванат с нещо познато...То и тук във форума е така. Тия неща дето ти ги пиша- не са от опит ами отворих .pdf -a и разгледах.
Дано преразказа ми по картинки помогне.

Anton74
Обратна връзка:

Мнение от Anton74 » 26 Фев 2012 22:18

Здравейте,

Позволявам си да пиша в на колегата темата защото и аз имам същият проблем.На скоро си купих Селика т20 96г.Колега NVK проблемите идват от таблото, така че не пипай speed датчика.Таблото което си купил и то е прецакано почти съм сигурен.Вътре в таблото има малка платка с интегрална схема и други елементи, на стрелката има прожинка за да може да се връща когато е в покой.Стрелката е калибрирана и всякаква намеса води до повреда или неточно измерване на скороста.Такааааааааааа какво се е случило с нашите километражи, някакви (разбирачи) са решили да ни намалят изминатите километри, като откачат буксата от speed сензора закачат някаква електроника която симолира движение назад и така са ни прецакали два пъти,в километрите и развалените километражи.Причините са две, повреда на някои или няколко електрони елемента или в стрелката.Вчера изкарах километража няма намеса от разглобяване не е пипан, но за да го газглобя и открия повредата ми трябва време а колата е ползвам сега.Колега NVK и двата киломитража ли се държаха по идентичен начин като ги сложи.
www.polirane.com
Шлайфане и полиране на всички видове метали, шлайфане и полиране на джанти, полиране на автомобилни и моторджийски аксесоари :-)

abv

Re: Авенсис 2002 - не работи скоростомера!

Мнение от abv » 06 Сеп 2014 22:36

Здравейте, колеги ! Преди една седмица автомобилът ми, Тойота Авенсис 2001г 2.0 Диезел 110 кс, отказа да работи скоростомера, обортомера, не отчита горивото, така също и температурата. Посетих сервиза на Тойота и като включиха копютъра не отчита никакви грешки. Провериха ел. инсталацията, всичко е наред и ме посъветваха да си потърся втора употреба табло. Моля, някой ако се сблъскал със същия проблем нека ми пише.

Публикувай отговор