Пак за лампата "Check Engine"

Аватар
JapCar
Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
Благодарил/а: 7 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Пак за лампата "Check Engine"

Мнение от JapCar » 24 Ное 2011 21:53

Сестра ми ми се обади от БГ, че лампата на двигателя е светнала (Авенсис, 1.8, 2000г, 7A-FE)
Не искам да правим догадки, знам, че съветите ще са да иде на диагностика..., но зимата кара мн. малко и за сега може и така...
Питането ми е ако някой знае най-честите причини точно за този двг, защото януари ще си идвам и мога да взема тук от някоя морга ламбда сонда, някой датчик...да имам най-необходимите неща, пък на място ще правя диагностиката точно какво е...
Знам, че причините могат да са много, но все пак може да има някоя най-често срещана...
BTW преди доста време бяхме коментирали домашната диагностика на Авенсиса с преди OBD2 протокола (преди 2003г).Тогава май стигнахме до една тема от руски форум, където един руснак е направил програма за Тойотите (и не само), но е стотици страници не можах да я дочета цялата (става дума за JOBD).Купих от eBay и кабел (K-Line адаптор), но не съм го пробвал...
В тая връзка някой има ли напредък в домашната диагностика на тези Авенсиси?
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010

Аватар
Petar

Re: Пак за лампата "Check Engine"

Мнение от Petar » 25 Ное 2011 11:21

Ами хубаво е сестра ти поне дати кажи какво прави колата когато свети лампата на двигателя примерно дали нещо прекъсва дали мени оборотите високили са ниски и тнк.зада те се даде някаква насока към проблема

Аватар
coolone

Мнение от coolone » 25 Ное 2011 11:44

трябва да сложат и лампа ''Check Forum'' biggrin.gif tongue.gif
Пачо Кардана - Президент !!!

Аватар
iceman1234

Мнение от iceman1234 » 25 Ное 2011 12:24

В малък град ли е тя или .. ?
Защото ако отиде, на кой да е елкон, като я закачат към компа за диагноситка и ще си изплюе грешката веднага!
Има ли газ колата, да не се шашка ламбдата от каране на газ?
D4D & シビック Изображение

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 25 Ное 2011 19:54

Колата няма никакви симптоми, върви си, само, че лампата свети, което значи, че проблема вероятно не е сериозен, просто компа е минал в авариен режим.
Изрично казах, че работата не е спешна, на сервиз няма да се ходи.(това е една друга тема, която не искам да засягам)
Очевидно насоки така не могат да се дадат, но поне избройте всички възможни датчици и местата им, така или иначе ако намеря такъв двигател ще ги смъкна, да има за резерва/ диагностика чрез смяна...
Не познавам двигателя и не знам къде са датчиците за коляновия вал, на разпределителния вал... за това питам знаещите...
То причината може да е и едно моментно прекъсване на кабелче някъде и записва грешка...
Yaris, 1,33, 2010

Аватар
iceman1234

Мнение от iceman1234 » 25 Ное 2011 23:03

Да беше сивик - да ти кажа. Има си куплунг с 2 пина, закъсяват се и се дава контакт - и лампата на чека започва да мина. Броят се миганията и се гледа кой номер грешка излиза. Но това е за Хонда с ОБД1. И за ОБД0 го има, но се гледа друга лампа, не на чека. За ОБД 2 май пак е така, но за там не съм сигурен. Другите съм ги пробвал и знам че работят. За Авенсис незнам за такък куплунг и такава практика за четене на грешки.
За настояването за сервиз - се извинявам, и аз съм имал лоши преживявания от пращане на жена до сервиза и възползването от неразбирането ... Как да е, но имах предвид, че може да не е чак безобидно и да не породи по-големи проблеми, не за друго.
D4D & シビック Изображение

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 25 Ное 2011 23:38

Авенсиса преди 2003 със сигурност не е ОБД2, имам Code Reader, който не работи на тази кола... Диагностичния куплунг е същия, но протокола не е. И тук имаше окъсяване на пинове и мигащ код, но съм забравил, ще проверя.
Yaris, 1,33, 2010

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 10 Дек 2011 21:33

Понеже ходих до автоморгата и взех няколко неща та да да питам пак...
Там имаше само един двг 7А-FE. Взех ламбда сонда, датчик потенциометър за дрос. клапа, датчик за темп. на охл. течн.(по-големия до него не можах да развия).
Липсваше скоростната кутия, така,че датчика за кол. вал го нямаше.Откъм ангренажа не беше разглобявано, но не видях къде е датчика за разпр. вал(не видях кабели около черния пластмасов капак за да го свалям). Аутодатата дава само груба представа на рисунка къде е...
Къде е все пак този датчик?
Yaris, 1,33, 2010

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 11 Дек 2011 02:04

JapCar написа: Липсваше скоростната кутия, така,че датчика за кол. вал го нямаше.Откъм ангренажа не беше разглобявано, но не видях къде е датчика за разпр. вал(не видях кабели около черния пластмасов капак за да го свалям). Аутодатата дава само груба представа на рисунка къде е...
Къде е все пак този датчик?
za USA modelite, crank shaft sensor ima samo ako e OBDII i se namira pod vodnata pompa. cam sensora e vgraden v distributora.

no men ako pitash nai-dobre investirai v neshto takova

http://www.thetoolwarehouse.net/p-17746 ... s-902.aspx
->

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 11 Дек 2011 18:03

ALTEZZA написа: za USA modelite, crank shaft sensor ima samo ako e OBDII i se namira pod vodnata pompa. cam sensora e vgraden v distributora.

no men ako pitash nai-dobre investirai v neshto takova

http://www.thetoolwarehouse.net/p-17746 ... s-902.aspx
Такова имам но не работи на тая кола. Този двигател не поддържа OBD2, въпреки,че диагностичния куплунг е такъв...
Не познавам двигателя и дори не видях къде е вод. помпа. Мислех, че датчика е някъде около маховика. Има си хас да няма такъв сензор като не е ОБД2...
Дистрибутора също го нямаше, за това сигурно не съм го видял, но мислех, че е от другата страна, откъм ремъците...
Yaris, 1,33, 2010

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 11 Дек 2011 20:41

crank sensor

Изображение
->

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 11 Дек 2011 21:39

ALTEZZA написа:crank sensor
Тази рисунка доста ме ориентира, но там не видях кабел, може би датчика е бил свален, не съм надникнал точно отдолу където е датчика...А и може двг да не е бил 1.8, гледам, че има и 1.6 и 2.0 и да има разлики...
Ако можеш дай такава снимка и на camshaft датчика.
Yaris, 1,33, 2010

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 12 Дек 2011 02:11

ako e OBDII:
crank sensor- pod vodnata pompa(snimkata po-gore)
cam sensor(aka pickup coil)- vatre v distributora

ako NE e OBDII:
crank sensor- niama takav

btw, distributor na OBDII i NE OBDII dvigatelite sa razlichni

ako kolata na koiato triabva da rabotish ne e OBDII, togava veroiatno niama crank shaft position sensor, ta i niama kak da go namerish/vidish. cam sensora si e vse oshte vatre v distributora.
da ti namiram kartinki, da moga, obache go namiram za zaguba na vreme, pri uslovie che dori ne znaem kade e problema v kolata. prosto shtot ima CEL ne oznachava absolutno nishto. problema moje da e ot 1001 neshta. ako e ot cam sensora, to togava veroiatno kolata daje niama da zapali...

ako kolata ne e OBDII, togava sigurno mojesh da izkarash kodovete chrez zakasiavane na TE1 i E1 v DLC1(data link connector 1). sorry, ama v USA niama takav model Avensis, ta i ne moga osobenno mnogo da ti pomogna s namiraneto na DLC1. otgore na vsichkoto, v USA sled 96 godina vsichki koli sa OBDII, ta koi znae kakvi sa gi mislili v Evropa za diagnostiki...

eto primer za DLC1 na Corolla

Изображение
->

Аватар
JapCar

Мнение от JapCar » 12 Дек 2011 20:02

ALTEZZA написа: ako NE e OBDII:
crank sensor- niama takav
Благодаря за отговорите.
Още в първия пост съм казал, че колата е в БГ, а аз съм в UK и целта е да съм подготвен като се върна да я оправя.Казах също, че не е ОБД2,защото код риидъра не работи...С четенето на грешките ще се справя с мигащия код.Понеже колата няма никакви симптоми на невървеж, вероятно не е някой от тези сензори...Тоя двг 7A-FE се слага на много тойоти, но мисля, че на Авенсис е до 2000г, след това вероятно става друг, вече ОБД2, но би трябвало да има друго означение...
Възможно е да няма crank sensor, защото не го видях в моргата, а за другия казах, че липсваше целия дистрибутор...
OFF Topic:
Чудя се обаче защо никой от колегите в БГ не потвърждава има или няма такъв сензор.Или ги мързи да пишат или не знаят, а вероятно във форума има и авто механици и няма как да не познават такъв популярен двигател, но вероятно не популяризират знанията си с цел да правят мангизи от невежеството на редовите потребители...А целта на форума е взаимопомощ...
Преди години когато имах опели, в съотвения форум, ако зададеш подобен въпрос ще те засипят с инфо, че и снимки с телефоните си...
Yaris, 1,33, 2010

ALTEZZA

Мнение от ALTEZZA » 12 Дек 2011 22:34

ok, kolata e iasno che e v BG, pak ti v UK. ama ideiata e niakoi v BG da prochete greshkata i da ti kaje kakva e, che pone da znaesh za kakvi charkalaci da vzimash s teb. inache moje napravo da vzemesh edna druga ciala kola, che da si siguren che shte imash chasta s teb...
v USA pone, 7A-FE idva s i bez OBDII, v savisimost ot godinata
->

Публикувай отговор