проверки при приемане на нов автомобил

Аватар
Toyko

проверки при приемане на нов автомобил

Мнение от Toyko » 05 Дек 2011 11:21

колеги, моля за помощ, ако някой има готов списък някъде какво да се гледа при приемане в магазина на нова кола и по специално съвети за Авенсис дизел. надявам се тая седмица да я взема и искам да съм подготвен, свалих си един такъв наръчник , но е доста общ.
Накратко следните точки се засягат:

1. Да се вземе на светло и сухо, проверка на VIN
2. Проверка на боя и ламарини, прозорци
3. Питане за поправки (може при пренасяне да е станало нещо)
4. Интериор - тъкани, вода в купето
5. Проверка на аксесоари - тук не знам какво точно освен поръчаното върви - да речем - крик, пожарогасител, аптечка май не ?
6. Сервизна книжка подпечатана с проверка от тях
7 Два комплекта ключове + мастер и сервизен ?
8. Документи за колата, гаранции, книжка, застраховки
9. Договор и фактура
10 Проверка на таблото - тук вече не съм сигурен , освен ако не свети нещо предупредително ???
11 Палене, гасене, отваряне капак - масло, антифриз, спирачна - трябва да са включили протокол или?, багажник, резервно колело и гума
12 Протокол за неизправности ако има такива

Помогнете с някоя статия или поправки и съвети точно за авенсис къде може да има проблем , лесен за забелязване. И нещо друго след като в висяла по складовете маса време, не е ли редно да ми сменят маслото поне? Колко реално след слизане от поточната линия трябва да сменя масло при положение , че те ми казват 15к или година?

P.S.
Аз самия колко време да я галя - 1000 км достатъчно ли е? И защо пише по документи да се кара постоянно с различни скорости и предавки отначало и да не се натиска рязко спирачка ? Как да изпробвам тая спирачка :)

shoker

Мнение от shoker » 05 Дек 2011 12:13

Освен изброеното бръкни в ауспуха да видиш да няма черно. Нека да я вдигнат на крик да огледаш за течове по двигател, скоростна кутия и т.н. Покарай малко да видиш за тропане, дърпане и някакви неестествени шумове при движение.
Лошо е че сега е студено и не можеш да пробваш климатика както трябва.
За това се сещам сега. Нека колегите допълнят. :thumbsup:

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 05 Дек 2011 13:47

какво имаш предвид да пробвам климатика ? как изстудява ли :) ? ще пробвам аз ... а бе в крайна сметка ще гледам за дефекти който се виждат, много ясно , че ако нещо е невидимо...ще го обявя след време .... поне има гаранция

dimpex_01

Мнение от dimpex_01 » 05 Дек 2011 14:03

Ама тук за чисто нова или проверена втора ръка говорим?
AVENSIS combi, D4D, 2001

Изображение

Аватар
coolone

Мнение от coolone » 05 Дек 2011 14:22

Е нали колата е нова ?!?! За кви проверки говориш?!?
Защо не се отнесеш с повече доверие към марката и дилъра, който ти я продава? Сигурно си чувал за пословичния качествен контрол в заводите на тойота, сиреч тая колица преди да ти падне в ръчичките е минала през брутално много проверки, за да се гарантира (поне за 5 години напред) че всичко е ОК. Дори и варбург да беше пак производствения процес завършва с качествен контрол
винаги съм го обичал тоя лаф: колата е за да ни робува, а не ние да й робуваме на нея! ти си започнал да ставаш роб още преди да си я взел unsure.gif уат а фак ?!? стига Бай Ганьо-вски работи !
smile.gif
Пачо Кардана - Президент !!!

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 05 Дек 2011 14:26

Ами според най-долния коментар :
Аз самия колко време да я галя - 1000 км достатъчно ли е? И защо пише по документи да се кара постоянно с различни скорости и предавки отначало и да не се натиска рязко спирачка ? Как да изпробвам тая спирачка :)
който е дал автора на темата става дума за нов автомобил

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 05 Дек 2011 14:40

dimpex_01 написа:Ама тук за чисто нова или проверена втора ръка говорим?
чисто нова - от завода/склада , защо :) ?

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 05 Дек 2011 14:48

coolone написа:Е нали колата е нова ?!?! За кви проверки говориш?!?
Защо не се отнесеш с повече доверие към марката и дилъра, който ти я продава? Сигурно си чувал за пословичния качествен контрол в заводите на тойота, сиреч тая колица преди да ти падне в ръчичките е минала през брутално много проверки, за да се гарантира (поне за 5 години напред) че всичко е ОК. Дори и варбург да беше пак производствения процес завършва с качествен контрол
винаги съм го обичал тоя лаф: колата е за да ни робува, а не ние да й робуваме на нея! ти си започнал да ставаш роб още преди да си я взел unsure.gif уат а фак ?!? стига Бай Ганьо-вски работи !
smile.gif
предоверяваш се, виж какво са написали една камара експерти на whatcar.com : от там го взех това:
http://www.whatcar.com/images/subscript ... ollect.pdf

а ако им нямах поне малко доверие, нямаше да купя от тях... Все пак 6 от топ 20 коли в ТЮВ са техни нали :) или нещо подобно ...ама авенсиса доста изпадна на 15 място е май

http://www.anusedcar.com/index.php/tuv- ... 11-2-3/298

Иначе си много прав за робуването - така действах и със старите коли - хвърля ги на сервиза и те ги правят 6 - обаче после и едни сметки , едни чудеса....вярно нямаше лежане отдолу...

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 05 Дек 2011 16:54

Единствените проверки, които трябва да направиш са на документите. Да не ти е сгрешено ЕГН, номер на лична карта и т.н. Автомобила няма нужда да го проверяваш!
Вземай и карай! :thumbsup:
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

shoker

Мнение от shoker » 05 Дек 2011 16:58

Колега май не си разбрал иронията в коментара ми!
Вземи си новата кола, направи си кефа и стига си мислил за глупости. И без това щом я чакаш най-вероятно вече е платена, т.е. вече е твоя. Честно казано за първи път чувам за списък с неща, които да се проверяват на ЧИСТО НОВА кола. Все пак човек си взима нова кола за да не му минават разни глупости през главата, а ти точно обратното правиш.
Пожелавам само приятни емоции с новата кола! :thumbsup:

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 05 Дек 2011 17:54

shoker написа:Освен изброеното бръкни в ауспуха да видиш да няма черно. Нека да я вдигнат на крик да огледаш за течове по двигател, скоростна кутия и т.н. Покарай малко да видиш за тропане, дърпане и някакви неестествени шумове при движение.
Лошо е че сега е студено и не можеш да пробваш климатика както трябва.
За това се сещам сега. Нека колегите допълнят. :thumbsup:
tooth.gif laugh.gif :thumbsup:

@Toyko, самонавивай се още малко и тогава шансът ти да попаднеш на дефектна кола ще се увеличи biggrin.gif
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 164 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 05 Дек 2011 18:18

Задължително си носи една 5 литрова туба и източи резервоара, за да видиш дали са ти наляли точното количество от 5 литра, с които предават колите.
Премери и мустачките на 4-те гуми дали са еднакви, иначе не приемай колата.
Вие нови коли ли купувате или що ли? Може да ти я продадат със стари бутала, нима ще разглобиш двигателя, че да провериш?
за другите въпроси, като ти дадат колата, ще ти дадат и книжка за експлоатация, та там си пише кое и защо. Моя съвет е да си прочетеш първо книжката, за да няма после, тресе при спиране, гори много масло и пр. неща.
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 05 Дек 2011 20:08

искрено се забавлявам на коментарите ви :) още повече съм си пийнал вече 2-3 ракии :) разбирам защо се забавлявате и вие и може да съм фаталист или черногледец, но все ми минават сценарии през главата, то така си е цял живот де, пък накрая все късмет вадя, айде поздрави и ще се похваля като я изкарам от витрината ;)

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 164 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 05 Дек 2011 20:37

Ей това е истината. Изкарай я от витрината, полей я хубаво и си я карай с кеф. Всичко друго е ала бала. Но задължително си прочети внимателно книжката за експлоатация, особено ако ще е дизел. Първите 1000км са, за да се напаснат всички нови части по колата и да не опечеш спирачките. За това се препоръчва по-кротко, а не веднага на магистралата и с 200
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

Аватар
Toyko

Мнение от Toyko » 05 Дек 2011 20:43

да бе човек, ама просто логически ми е интересно защо трябва да карам на различни предавки и скорости? аз мисля да направя още първите две седмици над 1000 така че ми се струва странно като си помисля как ще карам по магистралата ту със 100 ту с 130 ту с 80 - като някой дето сега ги псувам....

P.S. а те в завода не я ли разработват ? двигателя де.... аз съм работил в автомобилен завод известно време , ама за съжаление не можах да се завра по халетата много, само гледах през едни витрини как минават и подсмърчах :)
Последно промяна от Toyko на 06 Дек 2011 10:03, променено общо 1 път.

Публикувай отговор