Наскоро се присъединих към хората, притежаващи японски автомобили и мога да кажа, че съм повече от доволен. За жалост вече два пъти ми се случи автомобила да гасне от нищо и да не иска да пали(просто си карам и загасва). С рестартиране на бордовия компютър се оправя работата(свалям един от всичките предпазители, който се намира под капака).
Та след тези горепосочени проблеми реших, че няма да е лошо да и направя диагностика. За жалост след такова загасяне трудно мога да я заведа до някъде, та реших да си купя кабели за диагностика. Покупката ми беше от ebay и е следната: http://www.ebay.com/itm/330604630571?ss ... 220wt_1185
Емулатор от usb към serial port и емулатор на EOBD доколкото разбрах и прочетох. Та всичко ток, няколко програми се свързват към ELM327 емулатора, разпознават го, но като го свържа с колата, не разпознава ECU-то...
Стигнах до извода, че колата не ползва същия протокол, който поддържат тези "кабели". Та седнах да чета в manual-a на Toyota, за съответния двигател и след много четене стигнах до извода, че всъщност го поддържат или поне по документи...
Прочетох и доста теми тук и забелязах, че един колега е стигнал долу горе до същия извод за този двигател, но не разбрах дали е достигнал до някакво решение на проблема...
Та въпроса ми е мога ли сам да си правя диагностика като ми се наложи(а и не само) по сравнително евтин начин, сам с лаптоп(компютър), защото освен проблемите ми е и интересно какво се случва с колата в даден момент?

Поздрави,
Стамен