НЕ! на високите цени на горивата

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 26 Ное 2011 10:34

Спокойно,няма какво да се срине.По информация "под сурдинка" цената на дизеловото гориво в България ще се изравни с тази в съседна Турция.Да живее D-4D.Яриса е бензинов и в момента съм на 22 стотинки надолу.Се 5 на сто гори.

Аватар
KiLLeR
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от KiLLeR » 26 Ное 2011 12:31

Имаш определен доход за една година, с който потребяваш стоки и услуги в тази една година. В цената на тези стоки и услуги са калкулирани разходи за производство, доставка на материали, разходи за транспорт, опаковка, труд и така нататък. Като имаш предвид, че един голям процент от цената на стоката/услугата са разходи за гориво то при определена цена на горивото цената на стоката/услугата ще стане толкова висока, че с дохода, който получаваш няма да можеш да покриеш годишните си потребности от стоките и услугите. Респективно за да вържеш двата края намаляваш потреблението, от там се намаляват печалбите на фирмите, приходите в бюджета, съответно ще трябва да се намалят и заплати. Намалените заплати ще доведат до още по-ниско потребление и т.н. и завърти ли се този кръг става много,много лошо.

Малко объркано го обясних ама толкова мога biggrin.gif
Toyota Avensis D4D 2001

Изображение

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 26 Ное 2011 13:22

KiLLeR написа:Имаш определен доход за една година, с който потребяваш стоки и услуги в тази една година. В цената на тези стоки и услуги са калкулирани разходи за производство, доставка на материали, разходи за транспорт, опаковка, труд и така нататък. Като имаш предвид, че един голям процент от цената на стоката/услугата са разходи за гориво то при определена цена на горивото цената на стоката/услугата ще стане толкова висока, че с дохода, който получаваш няма да можеш да покриеш годишните си потребности от стоките и услугите. Респективно за да вържеш двата края намаляваш потреблението, от там се намаляват печалбите на фирмите, приходите в бюджета, съответно ще трябва да се намалят и заплати. Намалените заплати ще доведат до още по-ниско потребление и т.н. и завърти ли се този кръг става много,много лошо.

Малко объркано го обясних ама толкова мога biggrin.gif
Обяснил си го кристално ясно! А този кръг се е завъртял от преди 1-1,5 година и все повече зациклят нещата.

В същото време в Брюксел "гениални ЕС" икономисти имат намерение да преформатират дълга с т. нар. еврооблигации за да може пак да си харчат на воля. Добре, че е Меркел да им размаха юмрук! :censored:

А горивата у нас ще гонят средни европейски цени и никой не може да ги спре. wacko.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
KiLLeR

Мнение от KiLLeR » 26 Ное 2011 13:31

В Брюксел все повече не са наясно какво да правят. Никакви икономисти, всичко е политика. Политиците не са наясно какво да правят с икономиката, но им е политически удобно да има Европа като съюз и еврозона в която еврото да е доминираща валута. В момента се готвят да пуснат печатницата за пари на ЕЦБ. Така ще инфлират дълга на всички държави за да стане по-лесно обслужваем. :thumbsup:
Toyota Avensis D4D 2001

Изображение

s4etovod
Автомобил: Toyota Avensis Verso 2.0i бенз

Мнение от s4etovod » 26 Ное 2011 14:09

nowyaris написа:То по-зле може ли?Вчера в София Дизела 2,53-Бензина 2,37.Туй ако не е гавра с честните превозвачи.... .Днес намерих бензинов ТРАНЗИТ за 1800 лв.С още толкова ще го направя кукла.Ама пусто не мога да намеря краден бензин.
Че цената на газта да не е евтина?? 1,36 за литър, кога е била такава преди?

А аз съм си намерил решението за сега. Докато масата народ се чуди какво да прави и си цака всеки ден за скъп бензин/дизел/газ и се оплаква, че става страшно, аз си джиткам за 8лв градско в София на МЕТАН! Вярно, че и неговата цена ще се повиши и ще има акциз, ама да не мислите, че другите горива ще останат такива?? От собствен 4-годишен опит знам, че съотношението в цените като разход в пари на километър се запазва и то винаги е в полза на метана.

Ето купих си "нова кола" Форд Галакси с готов газов инжекцион и веднага го смених с метан. Струва ми 900лв, които по мои сметки ще избия за около 1 година = 18-20 х.км и то това е спрямо цената на газта!!!

Много ми е интересно тогава, защо няма фенове на другата метанова кола, която продавам, верно френска - Рено Сценик 1998, ама минава 400км извънградско за 27лв :thumbsup: За една смяна на ангренаж изчислих за Реното, че при извънградско каране съм спестил 3500 спрямо бензина, 2700 спрямо дизела и 1700 спрямо газта.

Ами това ми е мнението, мрънкаме българиге, ама като овците, нито дигаме гюрултия нито търсим алтернативи

Успех на всички дерзаещи с цените на горивата :whistle: Нека ми блокира админа темата за бартер на метановото Рено и сега е в коша купува/продава - боли ме The Far-а
Последно промяна от s4etovod на 26 Ное 2011 20:39, променено общо 1 път.

nowyaris

Мнение от nowyaris » 26 Ное 2011 20:11

KiLLeR написа:В Брюксел все повече не са наясно какво да правят. Никакви икономисти, всичко е политика. Политиците не са наясно какво да правят с икономиката, но им е политически удобно да има Европа като съюз и еврозона в която еврото да е доминираща валута. В момента се готвят да пуснат печатницата за пари на ЕЦБ. Така ще инфлират дълга на всички държави за да стане по-лесно обслужваем. :thumbsup:
Златни ти уста-дано да пуснат печатниците-не само в Брюксел,но и в София.Всъщност,Софийската май са я пуснали вече.Така,че и горивата,и всичко ще хвърчи нагоре с все по-високи темпове.Ама това сме го преживели вече-не се умира,само ти се изчиства кредитното минало laugh.gif laugh.gif laugh.gif Бях писал някъде,че след две-три години с 500 лв. и вафла Троя няма да можем да си купим-с изключение на упоменатия период другото съм го познал.Иначе за метана колегата е прав,ама при моя разход и годишен пробег не си струва.За бусовете които имам друга алтернатива освен дизел(чат-пат краден)няма

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 26 Ное 2011 23:18

Горе-долу това е положението! wacko.gif

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=4335471

П.С. Може би следващата най-стабилна валута в света ще е йоана. unsure.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Uncle Dido
Почетен Администратор

Мнение от Uncle Dido » 27 Ное 2011 02:21

Ама писах аз преди години, че без супервисоки мита за стоките от Китай и Индия няма как да стане - ама ето.....

nowyaris

Мнение от nowyaris » 27 Ное 2011 08:14

Няма да стане,ако не се научим да бачкаме по начина,по който бачкат и те,т.е. огромно производство на супер тънки цени.Досега бяхме на съветския принцип-чрез монопол и супер високи цени за произведени боклуци към вили,яхти и бентлита.На този принцип бяха и от ЕС до сега.Ама гризкат дървото в момента,че и ние покрай тях.Прост пример-в ЕС купуват нефт за горива,а в Китай за да произвеждат най-евтините изкуствени текстилни влакна.Коя икономика ще рухне първа според вас?Така че цените на енергоносителите тепърва ще хвърчат нагоре и който има сос от динозаври под земята ще си свирка,а който няма ще го отсвирват.Живот.

Аватар
KiLLeR

Мнение от KiLLeR » 27 Ное 2011 11:38

К'во правим като след някоя година свърши нефта: wink.gif
Toyota Avensis D4D 2001

Изображение

mafiota

Мнение от mafiota » 27 Ное 2011 12:08

Така както са тръгнали нещата ще умре далаверата и при каране с пропан бутан, а на него защо му вдигат цената след като е отпадачен продукт mad.gif

Scott

Мнение от Scott » 27 Ное 2011 12:20

KiLLeR написа:К'во правим като след някоя година свърши нефта
Не се притеснявайте, Тойота мисли за всички - тая година полу-електромобил (хибрид), догодина електромобил ... или както там беше за Тато и полупроводниците tongue.gif

Аватар
KiLLeR

Мнение от KiLLeR » 27 Ное 2011 12:35

mafiota написа:Така както са тръгнали нещата ще умре далаверата и при каране с пропан бутан, а на него защо му вдигат цената след като е отпадачен продукт mad.gif
там е принципа на търсенето и предлагането. Ако цената му остане твърде ниска ще има недостиг,защото всички ще минат на тази алтернатива и така или иначе ще тръгне нагоре цената.

Много скъпи тези цели електромобили biggrin.gif гледах на панаира едно ПИжо, евтино, дървено като китайска играчка от левче за 60 хилки unsure.gif wacko.gif
Toyota Avensis D4D 2001

Изображение

nowyaris

Мнение от nowyaris » 27 Ное 2011 12:48

KiLLeR написа:К'во правим като след някоя година свърши нефта: wink.gif
Ще връткаме педалите.Или ще си купим по един катър-Русе до София за шест дена.И ще може хем да си караме,хем да си фиркаме.Няма страшно-да му мислят петролните шейхове и катаджиите.Ние само ще продължим да си пърдим гладни,както е било и досега.

mafiota

Мнение от mafiota » 27 Ное 2011 12:50

Scott написа:
KiLLeR написа:К'во правим като след някоя година свърши нефта
.........., Тойота мисли за всички - тая година полу-електромобил (хибрид), догодина електромобил ... или както там беше за Тато и полупроводниците tongue.gif
Не се притеснявай, ако продължат да навлизат разните му ветрогенератори, фотоволтаици и тем подобни възобновяеми източници, и тока доста ще скочи cool.gif
Евтиният ток е в мирният атом, но интересите са други.

Публикувай отговор