Някой да знае добър специалист?
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Някой да знае добър специалист?
Не е автмобобилно насочен въпроса, но е технически. Може да се премести където и я мястото, ако не е тук.
Та. Хибернирахси нормално лаптоп-а в офиса, ама прибирам се и го пускам.... и ядец.... не зарежда. Сложих си диск-а на друго ПЦ и си виждам вторият партишън, но боот партищъна е омазан. Някой да знае кои може бързо и компетентно да реши проблема?
Та. Хибернирахси нормално лаптоп-а в офиса, ама прибирам се и го пускам.... и ядец.... не зарежда. Сложих си диск-а на друго ПЦ и си виждам вторият партишън, но боот партищъна е омазан. Някой да знае кои може бързо и компетентно да реши проблема?
Дай повече инфо.
1. За каква операционна система говорим?
2. Какво значи - "Сложих си диска да друго РС". извадил си харда от лаптопа и си го закачил на друг компютър ли?
3. Въобще ли неще да стартира или вади черен екран или син....?
4. Можеш ли през другото РС на ровиш в дял "С" където е инсталацията предполагам.
2. Какво значи - "Сложих си диска да друго РС". извадил си харда от лаптопа и си го закачил на друг компютър ли?
4. Можеш ли през другото РС на ровиш в дял "С" където е инсталацията предполагам.
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Закачи го в позиция "Slave" на другия компютър и пусни Check disk. След това го върни в неговия си в позиция "Master" и се опитай да стартираш Save mode. Ако тръгне ще ти дам по-нататъшни указания. 

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
1. WinXPmoloko написа:Дай повече инфо.
2. да извадих го от лаптоп-а и го сложих на десктопа си
3. Дори и десктопа не го разпознава (С-то на лаптоп-а). Иначе си стой на мигащ курсор в горният ляв ъгъл
4. не мога да ровя
5. Диска е SSD. MBR-a му е наред. Буут сектора на партишъна също. Но MFT-то изглежда много странно....
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 374 пъти
Случвало ми се е компа да омаже диск по подобен начин...
При мен бе записал един първия сектор на MFT изместен с един байт...
Преписах го на ръка. На твое място не бих пускал чекдиск или нещо подобно, за да не го омаже предварително - да си направи коректна структура, но да загубиш данните.
Преписах го на ръка. На твое място не бих пускал чекдиск или нещо подобно, за да не го омаже предварително - да си направи коректна структура, но да загубиш данните.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- iceman1234
Не е точно по темата, но не е здравословно за SSD да е на ХР поради липса на Трим, но това не е по темата.
По темата, има някакъв шанс - уйна ти, да се омазал партишъна, хубаво е да се опита, да се регенерира с някой tool ot Hiren Boot cd примерно. Или с инсталационен диск, да видиш дали ще познае, че има партишън и да се направи поправка на операционната.
Ако не ти е много ценно С-то - нова инсталация в краен случай, не е изключена от уравнението.
По темата, има някакъв шанс - уйна ти, да се омазал партишъна, хубаво е да се опита, да се регенерира с някой tool ot Hiren Boot cd примерно. Или с инсталационен диск, да видиш дали ще познае, че има партишън и да се направи поправка на операционната.
Ако не ти е много ценно С-то - нова инсталация в краен случай, не е изключена от уравнението.
D4D & シビック 

- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
С нова инсталация е ясно че ще стане. А какво е трим?iceman1234 написа:Не е точно по темата, но не е здравословно за SSD да е на ХР поради липса на Трим, но това не е по темата.
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
При мен са изместени с 4 байта. Аз си мислих дали да не ги презапиша обратнос четири байта и да пробвам какъв ше е резултата. Ама първо да си направя копие на имиджа за да мога да пробвам втори пътslowtraveler написа:Случвало ми се е компа да омаже диск по подобен начин...

Но и не е само първият сектор при мен...
- slowtraveler
- iceman1234
Ето цялата статия:Vesko написа:
С нова инсталация е ясно че ще стане. А какво е трим?
http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM
А иначе, ТРИМ е функцията, която се грижи ССДто да няма грижи породени от разликите си на функциониране, спрямо ХДД-тата. Буквално ТРИМ е подрязване в превод, и основно баш това прави - всичко излишно - да бъде премахвано. Защото при нужда, то трябва да бъде изтрито (в случая със ССД - записано наново само с нули) и чак тогава, да се записва пак наново - вече новата информация (при ХДД - това става директно - без писането на нулите). И като една, един вид флаш памет - писането я мори доста повече от колкото ХДД-тата, така че такива писанета трябва да се сведат до минимум, това пак трим го осигурява.
Има доста изписано, гугълни го.
И аз наскоро си взех ССД, та доста почетох и макар да се дърпах доста, си замених верното ХР със 7ца, заради това.
Дори и на 7цата пропоръчват, да се направят промени, за да се подсигури дълговечност и бързодействие на ССД-то, ако не се спазвали тези някои правила - ССДто му спадало бързодействието и се повишавал риска от дефектиране. Та дават, да се изключат - Defrag-a, Page File, Prefetch, Indexing, Cache и т.н.
Ето един примерен линк по въпроса:
http://www.ab9il.net/windows-tips/windo ... setup.html
Но ТРИМ-а го дават като най-важен и той е основното нещо - липсващо в ХР.
тук има лек дебат относно degrade и ограничения брой писания по диска:
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=897631
D4D & シビック 

- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
За съжаление не липсата на ТРИМ ми е проблема. А и честно казано това с трим-а ми се струва малко изсмукато от пръстите (признавам си че про четох само статията във ВиКи-то). При активно ползване на диска дали ще викаш write и диска сам ще си направи erase или ти ръчно(изрично) ще извикаш erase и после ще извикаш write и ще мислиш че write-а е минал по-бързо си е чиста илюзияiceman1234 написа:Ето цялата статия:Vesko написа:
С нова инсталация е ясно че ще стане. А какво е трим?
http://en.wikipedia.org/wiki/TRIM
А иначе, ТРИМ е функцията, която се грижи ССДто да няма грижи породени от разликите си на функциониране, спрямо ХДД-тата. Буквално ТРИМ е подрязване в превод, и основно баш това прави - всичко излишно - да бъде премахвано. Защото при нужда, то трябва да бъде изтрито (в случая със ССД - записано наново само с нули) и чак тогава, да се записва пак наново - вече новата информация (при ХДД - това става директно - без писането на нулите). И като една, един вид флаш памет - писането я мори доста повече от колкото ХДД-тата, така че такива писанета трябва да се сведат до минимум, това пак трим го осигурява.
Има доста изписано, гугълни го.
И аз наскоро си взех ССД, та доста почетох и макар да се дърпах доста, си замених верното ХР със 7ца, заради това.
Дори и на 7цата пропоръчват, да се направят промени, за да се подсигури дълговечност и бързодействие на ССД-то, ако не се спазвали тези някои правила - ССДто му спадало бързодействието и се повишавал риска от дефектиране. Та дават, да се изключат - Defrag-a, Page File, Prefetch, Indexing, Cache и т.н.
Ето един примерен линк по въпроса:
http://www.ab9il.net/windows-tips/windo ... setup.html
Но ТРИМ-а го дават като най-важен и той е основното нещо - липсващо в ХР.
тук има лек дебат относно degrade и ограничения брой писания по диска:
http://forums.macrumors.com/showthread.php?t=897631

- iceman1234
Е и аз така си го мислих. Но си свалих програмка, за мониторинг на дисковете. Докато бях с ХР ми падна здравето на ССДто с 2 процента за няма и седмица. После четох, ядосвах се и минах на 7. Вече няколко месеца - си седи на 98%, явно има няква истина. Други хора и те са го пробвали - така наречения Degrade на SSD - или започването му, да работи по-бавно и по-бавно (след неправилна употреба). Дори се стигало до момент, в който вече работел по-бавно от сменения ХДД ...
Ама как да е, все пак го имай в предвид.
По текущия ти проблем пробвай - с recovery console (първата опция на инсталацията от СД-то - R for Recovery console) та пали конзолата и пишеш CHKDSK /P (по принцип го ползвам за възтановяване на липсващи файлове - при тебе уж не е това случая, ама знам ли) и ако не - големия repair - преинстал отгоре, със запазване на текущата ОС.
По текущия ти проблем пробвай - с recovery console (първата опция на инсталацията от СД-то - R for Recovery console) та пали конзолата и пишеш CHKDSK /P (по принцип го ползвам за възтановяване на липсващи файлове - при тебе уж не е това случая, ама знам ли) и ако не - големия repair - преинстал отгоре, със запазване на текущата ОС.
D4D & シビック 

- slowtraveler
Според мен - софтуерна грешка....Vesko написа:Слоу, диска ти SSD ли беше? Дилемата ми е следната: като преправя МФТ-то може би ще си оправя диска. Но дали да грешката е софтуерна или е в диска? Дали да настоявам да ми сменят диска например.slowtraveler написа:Ами препиши ги - сигурно ще тръгне....
Диска ми бе обикновен 80GB... Лаптопа - Леново R60
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
- Vesko
- ЗАВИНАГИ С НАС.....
- Обратна връзка:
Ийсе, сега съм си сложил предишният ХДД в друг лаптоп с по-бърз процесор.... просто нямаш идея колко е по-бавен от ССД-то. Но не изключвам на 100% че няма такава възможност ССД-то да стане по-бавно.iceman1234 написа:Е и аз така си го мислих. Но си свалих програмка, за мониторинг на дисковете. Докато бях с ХР ми падна здравето на ССДто с 2 процента за няма и седмица. После четох, ядосвах се и минах на 7. Вече няколко месеца - си седи на 98%, явно има няква истина. Други хора и те са го пробвали - така наречения Degrade на SSD - или започването му, да работи по-бавно и по-бавно (след неправилна употреба). Дори се стигало до момент, в който вече работел по-бавно от сменения ХДД ...
ПП: рековери конзолата няма да ми помогне... ще си напиша май малко софтуер

ПП: Индексирането и виртуалната памет са ми изключени от години biggrin.gif Още от времето на win95. Въпреки че при 32бит ОС и >3ГБ памет идеята на ДОС за ЕММ386 драйвера хич не е за пенебрегване