Ще купувате ли зимни гуми. сезон 2011 - 2012 ?
Не, няма да настинат,просто се "вдървяват" и стават като балатум...SFINKS написа:И какво като са ниски температурите , ще ми настинат летните гуми ли biggrin.gifscorpion написа:Сняг, че трябва да има съм съгласен.SFINKS написа:Вчера сложих зимините гуми .
Гадните метеоролози пак излъгаха че ще има сняг
Постъпил правилно, защото сутрин и вечер температурите са ниски, а и не се знае кога ще ни изненада снежната покривка biggrin.gif
Alfa Romeo 156 1.9 JTD - ex
Toyota Avensis 2011 2.0 D4D
Toyota Avensis 2011 2.0 D4D
Колкото и да ти е странно , въпросните балатуми и въобще летните гуми , имат по-добро сцепление от зимните при всякакви условия с изключение на сняг и лед
А знаеш ли на какво стават зимите гуми на +10 + 15 градуса ? кашкавал

ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Темата е разисквана на дълго и широко:SFINKS написа:Колкото и да ти е странно , въпросните балатуми и въобще летните гуми, имат по-добро сцепление от зимните при всякакви условия с изключение на сняг и лед![]()
http://toyotabg.eu/viewtopic.php?t=11908
Твърдението с удебеленият текст горе не е вярно.
Как може балатум или пластмаса да има по добро сцепление от гума?
Със зимни гуми се кара след като темп. падне под 5, 10°С.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
-
- Почетен Администратор
- Japanese_fever
A при -10 и -20°С на суха настилка, дали дават?
Отделно от лятна до лятна гума има разлик, както и м/у лятна и всесезонна гума.
В темата горе МХ5 е написал, че някои летни гуми могат да се повредят, ако се карат на -5°С. Просто гумата не е проектирана да разботи при такива температури. Не, че не може. То хората карат лятото със зимни. Не, че не може, но дали е хубаво за самия компаунд на гумата.
Аз още карам с полу-сликове и имам прекрасно сцепление, но тук темп не са паднали под нулата още. Т.е. м/у лятна гума и полусликове има разлика, нали така?

Отделно от лятна до лятна гума има разлик, както и м/у лятна и всесезонна гума.
В темата горе МХ5 е написал, че някои летни гуми могат да се повредят, ако се карат на -5°С. Просто гумата не е проектирана да разботи при такива температури. Не, че не може. То хората карат лятото със зимни. Не, че не може, но дали е хубаво за самия компаунд на гумата.
Аз още карам с полу-сликове и имам прекрасно сцепление, но тук темп не са паднали под нулата още. Т.е. м/у лятна гума и полусликове има разлика, нали така?

-
- Почетен Администратор
Джап, ти наясно ли си с темата?
Нали за това става въпрос в последните постове, че зимни гуми се слагат когато трябва, а не когато кажат синоптиците.
Всеки търчи да слага гуми, като стане октомври края или ноември, ама в края на ноември температурата стига до 16 - 18 градуса. Е, ако съм с летните - ще се пребия ли?
Това ми прилича малко на приказката за онзи, дето бил здрав, но прочел някаква медицинска книга за болестите и накрая се разболял от всички...
Некадърният шофьор или жена на пътя и зимните гуми не го спасяват, а това, което му е в черепната кутия...
Нали за това става въпрос в последните постове, че зимни гуми се слагат когато трябва, а не когато кажат синоптиците.
Всеки търчи да слага гуми, като стане октомври края или ноември, ама в края на ноември температурата стига до 16 - 18 градуса. Е, ако съм с летните - ще се пребия ли?
Това ми прилича малко на приказката за онзи, дето бил здрав, но прочел някаква медицинска книга за болестите и накрая се разболял от всички...
Некадърният шофьор или жена на пътя и зимните гуми не го спасяват, а това, което му е в черепната кутия...
- Japanese_fever
ALTEZZA-ta го е написал някъде в темата, която съм дал като линк:
И той има благодарности едно черпене от мен за друго нещо!
Аз си купих първите зимни гуми в живота, по препоръка на ALTEZZA.Със зимни гуми можеш да караш лятото, но дали може да караш с летни гуми зимата, ако има сняг и лед?
И той има благодарности едно черпене от мен за друго нещо!

- Прикачени файлове
-
- General Altimax Arctic
- winter_02.jpg (129.36 KiB) Преглеждано 2524 пъти
-
- General Altimax Arctic
- winter_01.jpg (109.8 KiB) Преглеждано 2524 пъти
-
- Почетен Администратор
- Japanese_fever
Ами не знам, може да забравя гуми, но това не значи, че няма хубави гуми, които без шипове и без вериги са добри не само на сняг, но и на лед!Uncle Dido написа:Хъм....Ако има лед - забрави за каквито и да е гуми - вериги играят там...ако има сняг и лед?
Питай КАНУ, ако не ми вярваш. Милата година ходихме на кръг от Американския рали шампионат и там хората бяха без шипове и без вериги. Не знам дали, защото им е забранено от федерацията или, защото конкретния щат, вкойто бяхме (Мичиган) забранява движение на коли с шипове по илиците и междуградските пътища.
Та тогава хората караха на лед покрит с тънък слой сняг, много коварно. Никой от тях нямаше шипове или вериги.
Явно са били с извънземни гуми за рали.

Хората на ралито караха масово с Nokian Hakkapeliitta

credit to KANU: снимката е негова
- Прикачени файлове
-
- FrankenVolvo_small.jpg (452.2 KiB) Преглеждано 2484 пъти
- didak
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
Някой може ли да намери линка?Uncle Dido написа:Спомням си, че руснаците бяха направили тест по този повод.
Оказва се, че летните гуми дават по-добро сцепление при -5 гр. от зимните - това при суха настилка.
Доколкото си спомням ставаше въпрос за мокро.
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009
- Japanese_fever
Ето го от другата тема:didak написа:
Някой може ли да намери линка?
http://toyotabg.eu/viewtopic.php?t=119 ... c&start=75
Само дето тези тестове са правени при положителни температури,
щом водата е в течно състояние на снимките, ако бяха правени на
минусови температури резултатите щяха да бъдат съвсем разлини,
относно лятната гума.

- didak
- Благодарил/а: 3 пъти
- Получена благодарност: 2 пъти
При тестовете на Autobild не видях някъде да пише при колко градуса са превени тестовете, по-специално на сухо?Japanese_fever написа:Ето го от другата тема:didak написа:
Някой може ли да намери линка?
http://toyotabg.eu/viewtopic.php?t=119 ... c&start=75
Само дето тези тестове са правени при положителни температури,
щом водата е в течно състояние на снимките, ако бяха правени на
минусови температури резултатите щяха да бъдат съвсем разлини,
относно лятната гума.
Yaris 1,0-1999->Yaris 1,3-2009->Yaris 1,33-2009
- Japanese_fever
И аз не видях, а това е от изключително важно значение.didak написа:
При тестовете на Autobild не видях някъде да пише при колко градуса са превени тестовете, по-специално на сухо?
Абе тъй като при вас зимата идва чак януари, което ми е трудно да повярвам.
Аи вече в БГ сняг почти не вали, не се кахърете за зимни гуми.
Тук миналата година ни затрупа януари 1м сняг. Почивахме един ден докато изринат.
Аз миналата зима карах с 3-годишни всесезонни гуми и съм отселял,
ама си е гадно да караш така, защото трябва постоянно да си нащрек - да спираш рано, да тръгваш бавно и да завиваш бавно.
Тук като валне малко снег и хората отбиват встрани, дори тези със SUV-тата, ко да ги праиш култура - хаберси нямат от упр. на хавтомобил, страх ги е, но е по-добре и за тях и за мен да спират отсрани.