проблем с баланс
проблем с баланс
Здравете колеги, имам едно питане към собствениците на авенсис като моя. Много трудно ми балансират гумите, все тресе около 100-120. Като въртя комплектите ходя по три пъти докато ги нагласят. Някой с подобен приблем или аз попадам само на "експерт" гумаджии. Лошото е че дори и минимално тресене ме дразни. Джантите са алуминиеви, петица оригинални тойота. Гумите ДЕБИЦА 195/60/15, летните BFGoodrich.
- TATI
- Благодарил/а: 22 пъти
- Получена благодарност: 165 пъти
- Обратна връзка:
А ти на едно място ли ходиш все. Ако отговора е ДА, значи машините им не стават и е време да смениш гумаджийницата. Аз също никога до сега на нито една от колите си съм нямал никакви проблеми при каквито и да било скорости. А иначе си ходя само на едно и също място, защото си познавам хората и им имам пълно доверие
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic
Аз също имам този проблем. След последното балансиране преди 1 месец не тресе а направо подскача. Оставам с впечатление, че проблема е в недоброто центриране на джантата на вала на машината. Има голямо значение дали конуса, с който я центрират към вала на машината е отвътре или отвън, както и размера на конуса (не знам от коя страна трябва да бъде). Явно 17-ките на фейслифта са по чувствителни. Ти с какви джанти си?
TOYOTA AVENSIS 2.2 D-4D
-
проблем с баланс
Баланс машините са си в ред. Просто имат опция да се зададе до колко грама дебаланс да отчете.Колкото по голяма стойност толкова по-малко работа за гумаджията и ......за тебе. Провери дали имаш редукциращи втулки на джантата и дали съответствуват да не виним майсторите . Ако баланса се прави на място без да се свалят от автомобила проличават и проблеми с окачването . Дерзай.....
)))

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Имал съм същия проблем. Проблема почти изчезна при смяна на центриращите втулки на джантите (бяха неоригинални).
Иначе гумите на различни машини/фирми показваха добре балансирана гума (чисто нов комплект), и липса на геометрични деформации.
Но си спомням, че Авенсиса и като съвсем нов бе направил за първи път този номер. И най-накрая променяха сходимостта в някакъв сервиз в Германия, и биенето изчезна..
Иначе гумите на различни машини/фирми показваха добре балансирана гума (чисто нов комплект), и липса на геометрични деформации.
Но си спомням, че Авенсиса и като съвсем нов бе направил за първи път този номер. И най-накрая променяха сходимостта в някакъв сервиз в Германия, и биенето изчезна..
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- slowtraveler
Да - сходимостта, без автомобила да бяга на никъде...
За съжаление аз не съм бил там - колегата бе в Германия.
Тук колегата се оплакваше постоянно от вибрации. В сервиза му бяха казали, че колата много време е стояла в склада и затова гумите се били деформирали. Баланс не помагаше. Колата не дърпаше на никъде, имаше само вибрации.
По информация на колегата в немския сервиз пипали сходимостта...
И е факт, че след това с оригиналните джанти нямаше никакъв проблем.
За мен обяснението е, че има някои еластични тампони или детайли, които когато не са напрегнати (под постоянен натиск - променена сходимост) поддават достатъчно за да се генерират вибрации при определена честота..
За съжаление аз не съм бил там - колегата бе в Германия.
Тук колегата се оплакваше постоянно от вибрации. В сервиза му бяха казали, че колата много време е стояла в склада и затова гумите се били деформирали. Баланс не помагаше. Колата не дърпаше на никъде, имаше само вибрации.
По информация на колегата в немския сервиз пипали сходимостта...
И е факт, че след това с оригиналните джанти нямаше никакъв проблем.
За мен обяснението е, че има някои еластични тампони или детайли, които когато не са напрегнати (под постоянен натиск - променена сходимост) поддават достатъчно за да се генерират вибрации при определена честота..
Та решението на проблема:
Днес бях записал час за геометрия и докато я гласеше майстора пита защо геометрия. Казах му причината и той взе че вдигна колата и запали на пета. при това се завъртяха предните гуми и явно пролича че предна дясна е крива (шари на ляво на дясно). Посъветва ме да отида да ми я изправят. След това отидох и вече го няма гадното тресене на волана.
Днес бях записал час за геометрия и докато я гласеше майстора пита защо геометрия. Казах му причината и той взе че вдигна колата и запали на пета. при това се завъртяха предните гуми и явно пролича че предна дясна е крива (шари на ляво на дясно). Посъветва ме да отида да ми я изправят. След това отидох и вече го няма гадното тресене на волана.
- slowtraveler
Колега, не мога да повярвам, че има толкова некадърни гумаджии, че да не забележат проблема при първото завъртане....
Поне ще си изградиш навик при развъртане на гумата на машината да гледаш протектора... Виждат се и малки проблеми...
Поне ще си изградиш навик при развъртане на гумата на машината да гледаш протектора... Виждат се и малки проблеми...