Впечатления от след смяна на джанти 16``с 15``
Впечатления от след смяна на джанти 16``с 15``
Четох доста мнения във форума но повечето са теория или са за борбата на алуминия със стоманата.
Чудя се дали да променя размера на джантите от 16 на 15 на Авенсис 2008 1.8 .На колоната на вратата има 2 размера 195/65/15 и 205/55/16. Имам предвид че зимата по-тясната и по-висока гума е по-подходяща.Интересувам се дали някой може да сподели личен опит.
Чудя се дали да променя размера на джантите от 16 на 15 на Авенсис 2008 1.8 .На колоната на вратата има 2 размера 195/65/15 и 205/55/16. Имам предвид че зимата по-тясната и по-висока гума е по-подходяща.Интересувам се дали някой може да сподели личен опит.
Авенсис 1,8 2008
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
Колега, мога да споделя личен опит от слизане от 215/50/17 към 205/60/16 за зимата...
Нито веднъж не съм съжалявал за избора - колата започна да вози мааалко по-меко и еластично, но не без сериозна разлика.
За преимуществото на по-тънките гуми зимата на сняг/киша/дълбока вода - няма смисъл да се обяснява.
Нито веднъж не съм съжалявал за избора - колата започна да вози мааалко по-меко и еластично, но не без сериозна разлика.
За преимуществото на по-тънките гуми зимата на сняг/киша/дълбока вода - няма смисъл да се обяснява.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
- Japanese_fever
- Автомобил: 2014 Toyota Zelas
- Получена благодарност: 1 път
Да по тънките по принцип са по-добре за зимата, но ако караш предимно на сняг и киша. Относно дупките в БГ по-високата гума също е за предпочитане, за да вози по-меко и да предпазва по-добре джантата, ако удариш някъде.
Ако караш на мокър асфалт по-широката е по-добра, по обясними причини.
Ако караш на мокър асфалт по-широката е по-добра, по обясними причини.
2014 Toyota Zelas, 2.5L VVT-i (2AR-FE), 6-speed
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
България ще се оправи тогава, когато всички, които са свалили катализаторите си - ги сложат обратно!
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 375 пъти
- Japanese_fever
Това е ясно, но при положение, че караш през локви, а аз казах мокър асфалт, където по-широката гума има по-голяма контактна площ с настилката.
Разликата между ширината на гумите, които е дал колегата горе е 1см,
според мен нищожна. Ако говорехме за по-голяма разлика в ширината и каране през зимата само на сняг и киша съм съгласен с теб.
Разликата между ширината на гумите, които е дал колегата горе е 1см,
според мен нищожна. Ако говорехме за по-голяма разлика в ширината и каране през зимата само на сняг и киша съм съгласен с теб.
Re: Впечатления от след смяна на джанти 16``с 15``
Със същия Авенсис съм, скиор съм и зимата въртя много километри по сняг, лед и т.н. Не съм особено доволен как се държи с 205, макар и с добри зимни гуми. Определено ако ще газиш в сняг, моя съвет е да слезнеш на 15ки 195.valdy написа:Чудя се дали да променя размера на джантите от 16 на 15 на Авенсис 2008 1.8
Ако ще взимаш тепърва гуми, погледни Continental ContiWinterContact TS830 - дават я много добра на сняг и мокро.
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL
- Japanese_fever
Интересно защо гумите за мокро при Ф1 и ралитата не са толкова тесни?slowtraveler написа:По-широката гума има по-ниска скорост на възникване на аквапланингJapanese_fever написа:....Ако караш на мокър асфалт по-широката е по-добра, по обясними причини.

- Japanese_fever
Добре, вие по улците само по локви ли карате?
Всеки нормален, цивилизован път има наклно посока банкета,
за да се изтича водата и да не карте по локви.
Ти представяш ли си да караш на магистралата със 120 по локви.
За това по-горе говорех за мокър асфалт.
С висока скорост, ако настъпиш локва (зависи колко е голяма),
дали ще си със 195 или 205 не мисля, че ще има разлика.
Ще има разлика, в зависиомсот какъв ти е протектора на гумата и смеката от която е направена самата гума!
Ще има разлика, в зависиомсот какъв ти е протектора на гумата и смеката от която е направена самата гума!
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Джапанке, ти от колко години си в Америката?Japanese_fever написа:Добре, вие по улците само по локви ли карате?
Май си забравил Българската действителност!?

За разлика от главата, коремът казва кога е празен!
- andrian999999
- Благодарил/а: 1 път
основното преимущество е ЦЕНАТА!!!!!! за това голямо да за 15 ките . и новата гума си е нова чисто нова барум е в пъти повече от примерно 3 годишна предложена ти от "МАЙСТОР" специалист втора употреба ,мишел....бридж.. конти... щтото била от друг каучук направена итн.......
Последно промяна от andrian999999 на 20 Окт 2011 08:50, променено общо 1 път.
професионален мапер
- KiLLeR
Мога да ти кажа, че преди 3-4 седмици щях да скокна от магистралата с колосалната скорост от 75 км/ч поради простата причина че имаше РЕКА през платното та...да в България МОЖЕJapanese_fever написа:Добре, вие по улците само по локви ли карате?

- KiLLeR
За някой лев отгоре. Нормата на чиста печалба е с няколко процента повече от 15''valdy написа:Колеги благодаря за мненията . Не остана много време за мислене , така че ще трябва да действам по-бързо. Интересно ми е защо всички нови авнсиси 2008 ги продаваха с 16`` джанти , въпреки че са имали и по-евтина опция с 15 `` ( само за по-малките двигатели ) .