Жена ми има същия модел, към който си се насочил. Колата е на 2г и 3м и 33 450км. Купихме я на година и половина. За това време, средния и разход е 5.8л/100км изминати почти 13 000км. Като се кара в София, а извън града в 70% от случаите по магистрала със 130км/ч. Возили сме се 4 възрастни с дете на столче и пълен багажник и пак си изпреварва със 130 по магистралата. Преди да я купим, сравнявахме с i30. Хюндая лично на нас по-не ни хареса, но не сме се возили. Просто отвътре не ни допадна и нямаше смисъл да се возим. Като обслужване няма разлика в официалните сервизи. Хюндая 1.6 дизел(90 или 115к.с.) в хиляди км:
1 - 181.36 лв
15 - 264.46 лв
30 - 460.20 лв
45 - 264.46 лв
60 - 460.20 лв
75 - 317.21 лв
90 - 529.80 лв
105 - 264.46 лв
120 - 609.40 лв
135 - 264.46 лв
150 - 528.55 лв
165 264.46 лв
180 529.80 лв
На Ауриса на 30х.км. в София е 520, в Пазарджик 480. Но не съм сигурен на повече км колко е. Те в Тойота ги пишат на едни табла и не ги помня, докато тези в Хюндай ми го дадоха разпечатано.
На Аурис-а возията му е твърда, поне в сравнение с Авенсис 2. В Аурса усещам доста повече неравносите по пътя. Не знам дали по принцип са така или не, но на тази която ние имаме е така. Само един път се возих в един друг, но за кратко, а и по булеварда нямаше дупки.
Аз лично знам за 3 проблема при Ауриса, като и трита са ми потвърдени от механици в Тойота.
Първия е скърцане от задните спирачки, сменят някакви държачи и накладки и край. Няма някакви проблеми при спиране, просто нещо скърца.
Втория е повреда във водната помпа. Около 40 000 най-често се проявявало и естественно не на всички. След 2009-та са с други помпи. Сменят я с друга. От тези за които аз знам, никой не е минал още 40 000км с новата помпа, за да каже дали новата е ОК. Тук трябва да внимаваш. В по-западни държави, гаранцията за тази помпа за коли преди 2009-та е удължена на до 5г и 100 000км, като хората казват, че тази гаранция идва от Европейското представителство, а не от локалните държавни такива. Кофти, е че ние сме на Балканите, което още явно не е в Европа, защото нашите тук се пънат след 3-тата година (ако не се лъжа колегата Dizzle го накараха да си я плати, а неговата няма 5г). Решението - или се разправяш до дупка или за същите пари си правиш едноседмична екскурзия до някоя западна страна

, в която да ти сменят помпата безплатно.
Третия е в кормилната рейка. Появява се някакво чукане, докато въртиш волана, като след това почва да се чува и при леки неравности. Сменят или рейката или каре. Тук не знам дали има удължаване на гаранцията(може и да има), но за сега хората не се оплакват след смяна. Много хора казват, че това потропване няма да доведе до по-сериозни проблеми или отказване на рейката. Склонен съм да им вярвам, защото в противен случай, щеше да е кампания по подобие на педала на газ-та.
Другото нещо е, че колата е дизел и с това си има проблемите на дизелите, които ги имат всички. За тях вече е писано много, но общото мнение е ,че ако не уцелиш кофти дизел и си сменяш редовно консумативите проблеми няма. Тъй като ще купуваш нещо старо, бягай да ти я проверят в сервиз.
Аз съм 186см и съм се возил и отзад и отпред. Колата отзад е по-висока от други модели в този клас, като дори когато седя отпред, отзад сяда човек с моите размери спокойно. Задните седалки имат 2 степени на наклон, което е също удобно особенно за малки деца в столче. Задните колани са удобни и за столчета без Isofix система, защото имат блокиращ механизъм, независимо, че двете крайни задни седалки имат подготовка за Isofix седалки. Не помня как беше на Хюндая, но при Аурис има светлинен датчик за изключена предна въздушна възглавница на пасажерското място.
На жена ми е с двузонов климатроник и си работи много добре и зима и лете. Само един проблем има по дизайна. От шофьорското място не се вижда добре на къде е насочена въздушната струя. Представлява проблем за шофьора, когато искаш да духа на точно определено място а не където то е решило (режим Auto).
Друго интересно нещо, е че когато резервоара е пълен, чуваме горивото в резервоара като се клати. Като гледах по форумите, изглежда нормално.
Не съм виждал как работи ESP система на тази кола, защото нашата няма такава, но засега с нашето каране не е дало признак, че ни е нужна.