Разход с темпомат

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 10 Окт 2011 20:41

JapCar написа:BTW ако зададете на темпомата 90 км/ч, колко поддържа по скоростомера?Т.е. темпомата следи данните които се подават на скоростомера или "истинската" скорост?Това вероятно може да се види на дълъг равен участък, защото както споменяха някои на наклони има отклонение...
Като казвам "истинска", имам предвид, че на всички марки/модели коли скоростомера умишлено е настроен да показва в повече (3-9км/ч).Това съм го проверявал на няколко коли с GPS, който дава вярната скорост, а и не е само мое мнение.
Не съм виждал темпомат на тойота на който да се настройва скоростта... само може да сетнеш текущата скорост да се подъжа и да я увеличаваш/намаляваш

Иначе като се движа по темпомат и си нулирам средната скорост по време на равномерното движение след време показва за средна скорост по-малко от колкото ми е на скоростомера.

Аватар
JapCar
Автомобил: Yaris 2010г., двг 1.33/1NR-FЕ
Благодарил/а: 7 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от JapCar » 10 Окт 2011 20:55

Vesko написа: Не съм виждал темпомат на тойота на който да се настройва скоростта... само може да сетнеш текущата скорост да се подъжа и да я увеличаваш/намаляваш
Очевидно въпроса ми не е много коректно зададен, както казах преди,не съм карал темпомат, имам само теоретична представа...
Vesko написа: .... след време показва за средна скорост по-малко от колкото ми е на скоростомера.
Това потвърждава,че скоростомера показва повече от действителната скорост...
Живей широко и художествено!
Yaris, 1,33, 2010

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 10 Окт 2011 23:15

SFINKS написа:Не знам коя тема ми е фаворит , тази или за аварийните светлини :thumbsup:
И двете,батка,и двете.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 10 Окт 2011 23:40

JapCar написа:Това потвърждава,че скоростомера показва повече от действителната скорост...
Само не проумявам безумието да изискват от хората да спазват някакво ограничение с точност до 1км/ч с уред който показва скоростта с до 10км/ч рзлика biggrin.gif Закона е направен само да се скубе народа, без никаква научна обосновка laugh.gif

Аватар
martod

Мнение от martod » 11 Окт 2011 08:44

Kiki написа: Значи, темпоматите са ни различни!?
Със сигурност са ви различни ..
Твоят е някаква специална поръчка biggrin.gif след като само при теб на темпомат гори по малко ... smile.gif
При мен на темпомат гори с около 500 гр. повече, отколкото без него- при поддържане на една и съща скорост ..
Така е и при всички други, ако се разровиш малко из нета .. tongue.gif
Само твоят е някакъв специален .. laugh.gif
СВЕТЪТ Е КРЪЧМА........ДА СЕДНЕМ НА ЕДНА МАСА....

Аватар
Чо :)
Автомобил: Prius 4
Обратна връзка:

Мнение от Чо :) » 11 Окт 2011 09:52

По-принцип на един и същ модел автомобил с ръчна и автоматична скоростна кутия, при автоматичната гори повече, защото държи по-високи обороти и по-рано включва следващата предавка.

При равен път темпомата спестява гориво (без значение на кутията) сравнен с поддържане на ПОСТОЯННА скорост с педала.
При баири е обратен ефекта, поради това, че може човек по-рано преди баира да подаде малко газ, отколкото темпомата при започнал баир. Това все пак си свързано с навици и опит при шофиране (което не пречи човек да "помага" на темпомата с педала преди баира).

При Тойота хибрид (от личен опит) на равен път с темпомат се постига доста спестяване.
На баири - електрическия спомага много на бензиновия при горната ситуация, което спестява в комбинация с бързото гасене и палене на бензиновия (цикъл на Аткинсън).
Smile is Health rolleyes.gif Keep Smiling ... :D Усмихни се ... Животът е Хубав :thumbsup:

whitefang

Мнение от whitefang » 18 Окт 2011 16:55

Ако имаше и камери и AI и можеше да предвиди че отпред 2 тира се изпреварват с 90 км.ч пък му е зададено да се движи със 130
и е на разстояние X и ще ги застигне след Y и трябва да отпусне газта със Z за да ги застигне по инерция след като се разминали и после да ускори плавно или по-бързо до 130 за да не се налага задволанното у-тво да му подсказва със спирачката. И това е за магистрала ,какво остава за 1-во класни пътища. Отделно пускането по инерция по нанадолнища и ускоряване до по-висока скорост в равното преди нанагорнище, 1-тир отпред с 90 и ненормалник с 240 в най-лявата лента примигващ от половин километър отзад. А и още един куп примери могат да се намерят, при които темпомата не пести гориво.
Темпомата е за удобство не за икономия.
Изображение
Corolla EU12 CDE120 D4D 2003

Аватар
tntony

Мнение от tntony » 19 Окт 2011 11:57

И при мен с включен темпомат разхода ми пада , а съм с ръчни скорости. Пробвал съм го стотици пъти :thumbsup:
Toyota Avensis 2.0 D4, 147ps, 1AZ-FSE, 2006

baba_metca

Мнение от baba_metca » 20 Окт 2011 08:35

Всичко зависи от задкормилното устройство. Като кара жена ми, разхода понякога е с половин литър на 100км повече, отколкото като карам аз. Същото е и с темпомата. На някои хора ще им дава по-малък разход, на други (които могат) няма.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 20 Окт 2011 09:01

Все пак разхода не трябва да се гледа само по абсолютна стойност.... Все пак придвижването с автомобила си е най-обикновена транспортна задача да се преместят от точка А до точка Б хора или товари. Разхода е добре да е малък, но трябва да се има предвид и времето за пътуване. Ако приемем че времето е пари... колкото по-малко гориво дадем заради намаленият разход, толкова повече ще доплатим заради намалената средна скорост. Така че трябва да се намери оптималният баланс :thumbsup: biggrin.gif

Scott
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Scott » 20 Окт 2011 11:08

Vesko написа:... колкото по-малко гориво дадем заради намаленият разход, толкова повече ще доплатим заради намалената средна скорост...
Това го кажи на ченгетата като те спрат следващия път за превишена скорост ... може пък те да ти доплатят разликата вместо да те глобят tongue.gif

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Мнение от Kiki » 20 Окт 2011 18:57

martod написа:
Kiki написа: Значи, темпоматите са ни различни!?
Със сигурност са ви различни ..
Твоят е някаква специална поръчка biggrin.gif след като само при теб на темпомат гори по малко ... smile.gif
При мен на темпомат гори с около 500 гр. повече, отколкото без него- при поддържане на една и съща скорост ..
Така е и при всички други, ако се разровиш малко из нета .. tongue.gif
Само твоят е някакъв специален .. laugh.gif
Опитваш се да ме убеждаваш, че черното е бяло! wacko.gif
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

Аватар
Not_active_user_1

Re: Разход с темпомат

Мнение от Not_active_user_1 » 25 Ное 2011 12:12

Kiki написа:
alexstoilov написа:Тойота Превия 2.0 D4D,Севлиево-София-Севлиево,на отиване с 6 човека,на връщане с 1,междуградско 100 км, магистрала 120-130,постоянно включен темпомат,точно 7/100.На борд комп. показа среден разход 5.5/100.Не знам дали с автопилота гори повече или по-малко.Някой има ли наблюдения?
Категорично с автопилота гори по-малко.

modedit: разделена от друга тема
/slowtraveler
Категорично не е вярно!
Има ли изкачвания и спускания темпомата вдига разхода.
Единствено на равен път темпомата спомага за икономията на гориво.
Многократно проверено, засичано на различни автомобили и различни маршрути.
Някой, ако не вярва нека сам пробва, за да се убеди!
Избира маршрут където ще ходи повече от 1 път. Значи на отиване и на връщане трябва да е с темпомат, а следващия път пак на отиване и връщане да е без. Трябва метеорологичните условия и гумите (налягането им да е правилно) да са едни и същи, както превозваните товари и брой пътници. Да не напомням, защото предполагам всеки знае, че трябва да напълни резервоара до гърловината и като приключи теста пак да напълни до там по възможност на същата бензиностанция и колонка. smile.gif

Аватар
Kiki
Автомобил: РАВ 4 ХА 30
Благодарил/а: 4 пъти
Получена  благодарност: 14 пъти

Re: Разход с темпомат

Мнение от Kiki » 25 Ное 2011 21:50

prius 3 написа:
Kiki написа:
alexstoilov написа:Тойота Превия 2.0 D4D,Севлиево-София-Севлиево,на отиване с 6 човека,на връщане с 1,междуградско 100 км, магистрала 120-130,постоянно включен темпомат,точно 7/100.На борд комп. показа среден разход 5.5/100.Не знам дали с автопилота гори повече или по-малко.Някой има ли наблюдения?
Категорично с автопилота гори по-малко.

modedit: разделена от друга тема
/slowtraveler
Категорично не е вярно!
Има ли изкачвания и спускания темпомата вдига разхода.
Единствено на равен път темпомата спомага за икономията на гориво.
Многократно проверено, засичано на различни автомобили и различни маршрути. smile.gif
Примерно от София до Бургас, колко километра има изкачване и спускане и колко равен път? biggrin.gif
По голямата част от този маршрут спокойно може да се кара с темпомат.
И тогава? Категорично съм прав! laugh.gif
За разлика от главата, коремът казва кога е празен!

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 25 Ное 2011 22:45

Po nashte puti]a e newazmojno da se dviji chovek na tempomat wacko.gif

Публикувай отговор