Според мен спора трябва или не трябва да се използват аварийните при ежедневно каране е безсмислен....
Трябва да се мисли докато се шофира, и както в една ситуация аварийните биха помогнали, така и в друга биха попречили...
С аварийните светлини казваш 'абе ще става нещо /ще правя нещо, ама не се знае дали ще спирам или искам да пропусна пешеходец например.
Последния път ми се е случвало да натисна аварийните при катастрофа на Аспарухов мост - в бърза лява лента в лек завой виждам рязко намаляващи пред мен автомобили, а движението е много натоварено и бързо там - често над 120км/ч. Пуснах аварийните и така движещия се на около 50-70м зад мен успя да спре без аварийни ситуации...
Едно от основните правила за безопасно шофиране е да си максимално информативен към другите участници за намеренията си... Не само пускането на мигачи/светлинна сигнализация, но и самите маневри трябва да са информативни и еднозначни...
Например едно спиране пред пешеходна пътека, след което леко потегляне 'да се приближиш' веднага би внесло смут в душите на по-притеснителните и предпазливи пешеходци. И би започнало едно подканяне между пешеходеца и шофьора: 'абе айде минавай'...
Което постепенно би преминало в следваща фаза - и двамата да тръгнат едновременно, и уплашени да спрат за ново уговаряне laugh.gif А една първоначална еднозначна маневра - пълно спиране дори с запас по време, би убедило пешеходеца, че ти твърдо си решил да го пуснеш и би преминал много по-бързо...
Същото важи и за престрояване, подаване на мигачи и т.н.
Ранното пускане на мигач е също толкова опасно, колкото и късното.
Колко от вас са засичани от човек, който е пуснал десния мигач преди кръстовището, на което изчаквате, а продължава направо, защото той смятал да спре вдясно веднага след кръстовището? Или пък е смятал да завие в уличката веднага след първото кръстовище, ама за да е 'информативен' е пуснал мигача още на предходното кръстовище...
Трябва да се мисли...
Внимавайте докато карате!!!!
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти