Внимавайте докато карате!!!!

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
baba_metca

Мнение от baba_metca » 21 Сеп 2011 08:24

Те пешеходците на пътеките се пазят, защото доста повече не спират, отколкото да спират. Но тези които пресичат на червено или на 5 метра от пешеходна пътека са ужас. Да не говорим за тези, които стоят на ръба на тротоара, че чак на някои пръстите им се подават на улицата и чакат да им светне зеленето. Те са ми "любимите". А като видя майка с количка така и ми иде да спра и да и дам 5лв. Количката с половин предно колело на пътя, но майката отзад. Та ако някой тролей, автобус, голям камьон или по-невнимателен шофьор мине по-косо завоя, да отнесе само количката, майката да се запази. К'во и пука, ще си роди друго.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 21 Сеп 2011 08:55

Е майките да дърпът количките зад себе си ли? Моделът им е такъв и се бутат biggrin.gif

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Re: Внимавайте докато карате!!!!

Мнение от scorpion » 21 Сеп 2011 11:03

desSs написа:
Advan написа: Аз мисля да си направя стикер, на който пише нещо от сорта на:

Спирам на всички зебри!

или

Спазвай дистаниця, спирам пред пешеходни!
хмм много добра идея. бих си сложила такъв стикер. обикновено винаги пускам аварийните като спирам на пешеходна пътека, с надежда да ме видят, но все пак не е зле да ги предупредя предварително да внимават
Колеги, темата е хубава но от прочетентие мнение това ми направи впечатление.
Бих искал да кажа "Моля не ползвайте аварийните светлини извън предназначението им" Те не са за да се подаде сигнал, че СПИРАТЕ, ЗАВИВАТЕ, ДАВАТЕ НА ЗАДЕН ХОД, МАНЕВРИРАТЕ ИЗОБЩО !
Това е лош навик, който се копира от водачите на маршрутни таксита. За щяло и нещяло - аварийни. Най-лошото е, че в голям процент от случаите се ползва от дамите водачи. Пресен пример. Бул.Ч.Връх посока Драгалевци, малко след бензиностанция ЕКО, водачката на автомобила пред мен (установих, че е водачка по-късно) намалява, пуска аварийните и ... завива наляво в пресечка. Какво щеше да се получи, ако бях решил, че водача пред мен спира и вместо да изчакам все пак да спре бях решил да го изпреваря !?!

Моля не копирайте маршрутките !

Иначе за пешеходните пътеки мнеието ми е, че следва първо да са добре обозначение- маркировка, знаци , да са добре осветени и най-важно поставени на нужните места и съобразени с пешеходния трафик.
Отново пример: бул.Ч.Връх точно на колелото на вече несъществуващия трамвай 9 има пешеходна пътека, тип зебра. Тя се намира на около 70 метра от кръстовището с ул. Сребърна. Водачите не се съобразяват с пешеходците. Щом светне зелено на идващите към центъра, те ускоряват и подминават пътеката без да спират на пешеходците. Ако някой спре, рискува докато изчаква отзад да стане задръстване, вкл. и на светофара. Къде е логиката питам !?!

Иначе културата на поведение на водачите се формира от много и комплексни неща. Едно от тях е обучението на младите водачи. За съжаление критериите са силно занижени, а мощните автомобили дават ненаказано самочувствие.

Стана дълго писание, за което се извинявам, ако съм досадил.

Поздрави !

Scott

Мнение от Scott » 21 Сеп 2011 11:16

scorpion написа:Бих искал да кажа "Моля не ползвайте аварийните светлини извън предназначението им" Те не са за да се подаде сигнал, че СПИРАТЕ, ЗАВИВАТЕ, ДАВАТЕ НА ЗАДЕН ХОД, МАНЕВРИРАТЕ ИЗОБЩО
не ми се рови да видя как е в българския правилник, но в Европа масово се ползват аварийни светлини за ПОДЧЕРТАВАНЕ на маневра инцидентно спиране, т.е. когато задните водачи не са наясно за причината на спиране.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 21 Сеп 2011 11:27

Scott написа:
scorpion написа:Бих искал да кажа "Моля не ползвайте аварийните светлини извън предназначението им" Те не са за да се подаде сигнал, че СПИРАТЕ, ЗАВИВАТЕ, ДАВАТЕ НА ЗАДЕН ХОД, МАНЕВРИРАТЕ ИЗОБЩО
не ми се рови да видя как е в българския правилник, но в Европа масово се ползват аварийни светлини за ПОДЧЕРТАВАНЕ на маневра инцидентно спиране, т.е. когато задните водачи не са наясно за причината на спиране.
Не и при завой на ляво, като в предишният пример biggrin.gif Иначе някои автомобили само си включват авариините при рязко спиране smile.gif

baba_metca

Мнение от baba_metca » 21 Сеп 2011 13:13

Тук трябва да се подчертае рязко спиране. А не най-редовни маневри във всички посоки тип "пускам аварийни и съм като линейка". Стоповете и мигачите в 99% от случаите вършат същата работа, при това не вкарват отстаналите участници в движението в размисли и страсти.

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 21 Сеп 2011 13:29

Scott написа:
именно. то в БГ спирането на пешеходна си е нещо инцидентно wacko.gif ако не дам аварийни, рискувам тоя зад мен докато блее да ме натресе отзад, а аз да помета някой пешеходец.
да не говорим, че една приятелка я блъснаха както си седи с ляв мигач, чака да завие към подземен паркинг, и тариката зад нея решава да я изпреварва /разбира се отляво/ хаха в тоя момент тя тръгва наляво и оня хоп при нея във вратата.
тоест ситауции всякакви. ама това, че няква си там завива наляво с аварийни, за мен не е аргумент да не ги ползвам. щото пък останалите масово не ги ползват като спират и аз отзад се чудя дава път на някой или спира, за да чака някой unsure.gif или както в повечето случаи спира, и се оглежда за място за паркиране. хубаво, ама аз не чета мисли rolleyes.gif дай си аварийните за да разбера, че ше правиш нещо, та да те изчакам

не знам, шофьори милиони, интерпретации на закона и правилника предполагам също милиони. аз лично не копирам никакви маршрутки, щото във Варна не знам да има такива. просто мъжа ми е професионален шофьор и той така ме е учил, като спирам на пешеходна, задължително аварийните. е, все пък предварително поглеждам в огледалото за обратно виждане дали някой не се е намахал зад мен със 100, щото в такъв случай е по-добре въобще да не спирам. докато ме види, докато реагира, и ще стане кашата. ако пък няма никой зад мен, не си ги хабя хаха
но да ви кажа забелязвам, че когато включа аварийните, това е знак и за пешеходците, защото ми махат с ръка /сякаш ми благодарят хаха/, и тръгват веднага. а когато не ги включа, не им ли дам знак с ръка да минават, никой не смее да тръгва, страх ги е

та така, според някой може и да не съм права, но нямам намерение да споря, така ги виждам аз нещата biggrin.gif

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 21 Сеп 2011 13:42

При екстриймно спиране кога успявате да включвате аварийките?:) Има си стопове за тази цел. Аз винаги гледам какво става пред мен, задния да му мисли щом не спазва дистанция за скоростта си, той ще е виновен.
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....

baba_metca

Мнение от baba_metca » 21 Сеп 2011 14:43

desSs написа:...да не говорим, че една приятелка я блъснаха както си седи с ляв мигач, чака да завие към подземен паркинг, и тариката зад нея решава да я изпреварва /разбира се отляво/ хаха в тоя момент тя тръгва наляво и оня хоп при нея във вратата.
тоест ситауции всякакви. ама това, че няква си там завива наляво с аварийни, за мен не е аргумент да не ги ползвам. щото пък останалите масово не ги ползват като спират и аз отзад се чудя дава път на някой или спира, за да чака някой unsure.gif или както в повечето случаи спира, и се оглежда за място за паркиране. хубаво, ама аз не чета мисли rolleyes.gif дай си аварийните за да разбера, че ше правиш нещо, та да те изчакам...
Значи ако твоята приятелка беше пуснала аварийни нямаше да я блъснат така ли? Всъщност шанса да я отпере някой в тази ситуация с пуснати аварийни е по-голям. Кое е по-разбираемо, някой който кара бавно с пуснат десен мигач или някой който кара бавно с пуснати аварийни?

Въпроса с пускането на тези светлини не е в това да се пускат, когато някой спира рязко на място, а в това че някой прави маневра с тях. Аварийните са за опастност, опастно и рязко спиране, опастност на пътя (като дупка или нещо друго), внимание колата е неуправляема (счупен шарнир, кормилна уредба), внимание не мога да спра, внимание шофьора припадна, внимание някой ме тегли или аз тегля някой, внимание движа се прекалено бавно(но не правя маневра), внимание колата е повредена или помагам на някого и т.н. Сега всеки си ги ползва за щяло и нещяло. Което притъпява означението им за обасност.

Рязко спирайки на пешеходна и пускане на аваиен сигнал означава опасност - пред мен има пешеходци, ти отзад внимавай. Обаче аз като пешеходец никога няма да мина пред такъв автомобил. От къде да знам, че например не са му отказали спирачките или ще спре, ама два метра по-напред от исканото и затова да ги пуска светлините или пък са пуснати защото този отзад няма да спре. При едно нормално спиране на пешеходна, няма нужда от такива светлини, дори и да има автомобил отзад.

Сега много хора използва аварийните светлини така - внимание опастност, завивам нанякъде или спирам или си търся място за паркиране от някоя от двете ми страни или съм ги забравил от маневрата от преди малко или излитам. При някои хора това си е опастност, ама не е разбираемо. Нито пешеходците, които са отстрани могат да разберат, че ще завиваш и да речем ще им пресечеш пътя, нито тези отпред, нито тези отзад. Все пак за тази цел си има буркани и специални звукови сигнали. И те се ползват от автомобили със специален режим на движение, а не от всеки. Репликата на много шофьори днес е: пускам аварийните и другите да се оправят. Или: ама аз бях на аварийни, този защо ме удари, не съм виновен/а, не вижда ли че завивам.

Ако ще е така, да премахнем лоста отляво на кормилото. Хем младите шофьори няма да се бъркат нагоре ли е левия мигач или надолу. Цъкат оранжевия бутон с триъгълника и всичко спира и им прави път. По същата логика, да си откачим и стоповече, защото е супер неразбираемо за какво светят и същевременно да си закачим 3-ти мигач отзад и в обявите за автомобили на старо, да го пише като екстра.

То вярно, че много хора почнаха да ги ползват тези светлини абсолютно неправилно, ама ако продължаваме да си караме така "те ги ползват и аз ще ги ползвам", ще станем като в Индия. Там предимно се разбират с клаксони. Който има по силен клаксон той минава.

Аватар
desSs

Мнение от desSs » 21 Сеп 2011 15:17

baba_metca написа: Значи ако твоята приятелка беше пуснала аварийни нямаше да я блъснат така ли?
или аз пиша неясно, или ти не четеш внимателно rolleyes.gif случаят със завиването наляво и аварийните на колегата по-горе е просто абсурден. аз никога не съм виждала някой да дава аварийни при завиване в коя да е посока rolleyes.gif и един такъв случай не би ме отказал да ги ползвам. приятелката нямаше да я блъснат, ако отзад внимаваха малко повече. на такъв и десет мигача да му дадеш, па ако ще и аварийни да пуснеш, все тая.
и все пак съм на мнение, че аварийните на пешеходна пътека са си необходимост. поне докато се научим да спираме на абсолютно всяка зебра, както е в чужбина. тогава няма да има за какво да го предупреждавам този отзад, той ще си знае. а и ти като пешеходец може и да не тръгваш при аварийни, ама на колкото съм спряла всички тръгват. иначе седят и се пулят невярващо.
както и да е, казах вече, че няма да споря. темата ми се вижда безкрайна /а и нещо се размиха нещата с мигачите, аварийните и зебрите/. по броя на ПТП-тата накрая ще си проличи кой прав, кой крив laugh.gif това в кръга на шегата biggrin.gif

scorpion

Мнение от scorpion » 21 Сеп 2011 15:54

Нека уточним, че повдигнах въпроса без да упреквам колежката тук, която очевдино ползва аварийните с благородно намерение biggrin.gif

Все пак нека уточним, че ЗДП и ПЗДП предвиждат само този случайн на ползване на аварийни светлини:
Чл. 31. За предупреждаване на участниците в движението за опасност водачът може да подава авариен сигнал чрез едновременно включване на всички пътепоказатели.
Понятието опасност е широко. Ето един пример за ползване на аварийни, което е наложително: движите се по магистрала в трафик или наближавате светофара на Драгичево biggrin.gif Скоростта е висока а отпред има тапа и колите рязко намаляват. Намалявайки пускате и аварийните с цел да предупредите водачите отзад и избегнете евентуална верижна катастрофа.

Повдигнах темата но не исках да провокирам задълбочаване.
Поздрави и весели празници !

Advan

Мнение от Advan » 21 Сеп 2011 17:18

scorpion написа: Бих искал да кажа "Моля не ползвайте аварийните светлини извън предназначението им" Те не са за да се подаде сигнал, че СПИРАТЕ, ЗАВИВАТЕ, ДАВАТЕ НА ЗАДЕН ХОД, МАНЕВРИРАТЕ ИЗОБЩО !
ени, а мощните автомобили дават ненаказано самочувствие.
А чувал ли си за какво се използват аварийните по аутобаните в Германия?

Да, предназначението на аварийноте е да обозначат СПРЯЛО превозно средство, което е спряно или паркирано аварино, т.е. НЕ се движи и не му светят стповете.

Мисля, че е добър пример да се използват аварините при рязко спиране (не да си като линейка и да си мислиш, че вече може да си правиш каквото искаш), но само при рязко спиране, защото аз ако съм отзад и видя само стопове и карам със 100 км/ч, може да си помисля, че водача отпред само намалява, но откъде да знам, че ще спира аварийно, защото има нещо отпред???

За това смятам, че е хубаво да се ползват, както в града, така и на магистралата. И това не е взаимствано от маршрутките, провери за какво се използват аварийните по аутобаните в Германия! smile.gif

Uncle Dido
Почетен Администратор

Мнение от Uncle Dido » 21 Сеп 2011 19:48

desSs написа:и все пак съм на мнение, че аварийните на пешеходна пътека са си необходимост. поне докато се научим да спираме на абсолютно всяка зебра, както е в чужбина. тогава няма да има за какво да го предупреждавам този отзад, той ще си знае.
+1

петър

Мнение от петър » 21 Сеп 2011 19:50

Със аварийни си сигнализираме и за катастрофа,инцидент или някакво събитие което не е присъщо за пътната обстановка.Често качвам и спускам половината проход Шипка на аварийни заради гъста мъгла.Общо взето си има някакъв светлинен език между водачите,ама явно не всеки е запознат.Пък вече какво пише по книгите и правилника е друга тема.

Аватар
Vesko
ЗАВИНАГИ С НАС.....
Обратна връзка:

Мнение от Vesko » 21 Сеп 2011 20:10

scorpion написа:Нека уточним, че повдигнах въпроса без да упреквам колежката тук, която очевдино ползва аварийните с благородно намерение biggrin.gif

Все пак нека уточним, че ЗДП и ПЗДП предвиждат само този случайн на ползване на аварийни светлини:
Чл. 31. За предупреждаване на участниците в движението за опасност водачът може да подава авариен сигнал чрез едновременно включване на всички пътепоказатели.
Може въпросната водака да е била блондинка :thumbsup: То си е опасност и то непосредствена smile.gif

Публикувай отговор