[YouTube:]Двойно амбриране + междинна газ + спиране (double clutch heel & toe)Raya написа:Накарахте ме да чета в гоогъла (по-точно, БМВ форума) за междинната газ...

[YouTube:]Двойно амбриране + междинна газ + спиране (double clutch heel & toe)Raya написа:Накарахте ме да чета в гоогъла (по-точно, БМВ форума) за междинната газ...
Разликата между тази кола и стоков сериен автомобил е както между арабски жребец и крава монтафонка. laugh.giflz2lps написа:[YouTube:]Двойно амбриране + междинна газ + спиране (double clutch heel & toe)Raya написа:Накарахте ме да чета в гоогъла (по-точно, БМВ форума) за междинната газ...
Izcetohlz2lps написа:[YouTube:]Двойно амбриране + междинна газ + спиране (double clutch heel & toe)Raya написа:Накарахте ме да чета в гоогъла (по-точно, БМВ форума) за междинната газ...
Aз го правя същото на всичките автомобили, които карамzi_zi_top написа:...
http://www.waycoolinc.com/z3/essentials/fixit/heeltoe/shifting.htm написа:Double clutching is a technique for rev-matching the transmission's *intermediate shaft* to the output gear that is to be selected. This is a function that is normally handled automatically by the transmission's synchro-mesh gears (or synchro's). It is useful to double clutch for extreme gear changes, for older transmissions with worn synchro's, or simply to save wear on the synchro's. It's also an entertaining thing to do.
http://www.scottgood.com/jsg/blog.nsf/d6plinks/SGOD-68CJ52 написа:But simply heel-and-toeing, while it does get the engine up to speed, does nothing for the parts of the transmission that need to come up to speed. For that you need the double-clutch.
И аз съм така.lz2lps написа:Aз го правя същото на всичките автомобили, които карамzi_zi_top написа:...![]()
Принципно е достатъчно и само един път да се натисне съединителя, но 2 пъти е по-забавно и е по-трудно за изпълнение (координация между краката и ръцете).
Само термина "междинна газ" ознаава ли увелияаване на оборотите до тези които се очакват за съответната по-ниска предавка? Защото мисля че този терми е за случаите в които няма синхронизтор, увеличаваш оборотите на разен ход, отпускаш газта и превключваш надявайки се да уцелиш пододящите обороти да включиш скоростта без синхринизатор?lz2lps написа:Всъщност идеята за междинната газ е много проста. Карай на 3-4та предавка и освободи от скорост. Оборотите ще паднат примерно на 750. Искаш да включиш на подходящата предавка - ако не си променила скоростта на движение вероятно пак 3та или 4та или една по-надолу.Raya написа:
Пробвай да направиш това без междинна газ (просто бързо натискане и отпускане на газтта - на английски е blip, не се сещам за точна дума на български) и относително бързо пускане на съединителя. Слушай звука от двигателя и почувствай какво ще стане (ще забие муцуна и ще изреве на умряло).
Сега същото упражнение, само че преди да включиш предавката повиши оборотите на двигателя до тези, които двигателя ще подържа когато включиш предавката (примерно си на свободна със 750 оборота/мин, в момента караш със 60км/ч и на 2ра предавка при тази скорост оборотите са 4000). Пак слушай двигателя и усещай какво се случва. Ако си уцелила правилните обороти евентуални пътници въобще няма да усетят че си свалила предавка (освен по звука на двигателя).
Направи го няколко пъти и ще разбереш защо точно ти трябва междинна газ при сваляне на предавка, дори и скоростната ти кутия да има синхронизатори.
Сега го направи последователно от 5та до 2ра (при разумна скорост да не излезеш от оборотите на 2ра предавка, защото можеш да стигнеш обороти над ограничителя) и усети удоволствието от последователно сваляне на предавки и защо толкова мразя автоматика biggrin.gif (особено ако чуваш добре двигателя)
Има едно просто правило - колкото по-ниска предавка, толкова по-голям blip (заради по-голямата разлика между предавателните числа).
Да. Разликата между единично натискане на съединителя и двойно е, че когато правиш двойно амбриране при blip-a ускоряваш вала на скоростната кутия (май първичен му се вика на Български. На английски layshaft, intermediate shaft) заедно със оборотите на двигателя (съединителят е пуснат, така че маховика и феродовият диск за зацепени). По този начин, когато селектора избере предавката (чрез скоростният лост) синхронизатора не трябва да работи толкова, за да "натамани" оборотите. А скоростта на output вала искаш не искаш зависи от скоростта на колелата (и точно затова при сваляне на предавка можеш да минеш ограничителя на оборотите).Advan написа:Бързото натискане на газта за да повишиш оборотите си е все blip, независимо дали амбрираш двойно или не, не е ли така? Като термин, имам на пред вид?
Не е и нужно.zi_zi_top написа:Започвам да се чудя как съм карал коли цели 28 години без двойно амбриране?!???
Само защо трябва да се ползва тази техника когато всичко си е наред... Ясно е че няма друг начин когато не работят синхронизаторите... Ама трябва ли да се кара автомобила с неработещи синхринизатори, неработещи спирачки или който е да е друг техниески проблем?lz2lps написа:А и не се знае кога ще ми попадне автомобил със скоростна кутия без синхронизатори и тази техника ще ми послужи.....
Аз реших да се науча когато имах проблем със синхронизатор на Тойота АЕ92.
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 7 госта