Първа предавка на ръчна скоростна кутия ,по надолнище ?!

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Nixter

Мнение от Nixter » 12 Сеп 2011 16:15

Или с няколко кофи топла солена вода biggrin.gif
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007

Аватар
digitalpr
Благодарил/а: 1 път

Мнение от digitalpr » 12 Сеп 2011 17:21

zi_zi_top написа:Сигурно на 1-ва без спирачка, а с много газ. tongue.gif
На 2ра със засилка :) Иначе забравям :)
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL

Advan

Re: Първа предавка на ръчна скоростна кутия ,по надолнище ?!

Мнение от Advan » 12 Сеп 2011 18:39

Принципно няма лошо да се кара на първа, когато условията го изискват, но най-важното е как ще бъде извършено превключването от втора на първа (обикновено се прави с много междинна газ). Доколкото знам първа предавка няма синхронизатори и то там превключване от по-горна предавка на първа изисква бързина и рутина донякъде.
Ако превключването се прави на хлъзхгав път има голяма вероятност двигателните колела да поднесат (междинната газ би намалила този ефект), което би довело до неприятни последствия.
Като цяло превключване на по-ниска предавка е хубаво да се прави с междинна газ и колкото по-ниска е предавката, толкова повече междинна газ се изисква. Например от 4-та на 3-та междинната газ е незначителна, докато от 2-ра на първа трябва да е доста повече. Това е така заради различните предавателни числа на скоростите.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 12 Сеп 2011 20:59

Advan написа:... Доколкото знам първа предавка няма синхронизатори и то там превключване от по-горна предавка на първа изисква бързина и рутина донякъде...
Не знам какви коли си карал досега, но от тези дето съм карал аз само един Москвич 408И производство 1972 г. нямаше синхронизатор на първа предавка.
Сигурно си чувал/чел за задната предавка. wink.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 12 Сеп 2011 21:49

Advan написа:Принципно няма лошо да се кара на първа, когато условията го изискват, но най-важното е как ще бъде извършено превключването от втора на първа (обикновено се прави с много междинна газ). Доколкото знам първа предавка няма синхронизатори и то там превключване от по-горна предавка на първа изисква бързина и рутина донякъде.
Ако превключването се прави на хлъзхгав път има голяма вероятност двигателните колела да поднесат (междинната газ би намалила този ефект), което би довело до неприятни последствия.
Като цяло превключване на по-ниска предавка е хубаво да се прави с междинна газ и колкото по-ниска е предавката, толкова повече междинна газ се изисква. Например от 4-та на 3-та междинната газ е незначителна, докато от 2-ра на първа трябва да е доста повече. Това е така заради различните предавателни числа на скоростите.
Колега,то Тойота,да не е Молотовка.Ква междинна газ те патила.Още малко и двойно амбриране ще искаш да се прави.Стегни се,моля те.

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 12 Сеп 2011 23:01

Advan написа:Да, за двойно амбриране говорех от 2-ра на 1-ва.
Всъщност какво МПС управляваш и амбрираш двойно?
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
lederman
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от lederman » 13 Сеп 2011 00:05

И понеже Advan отвори стария скрин със съвети и аз да изтупам един от нафталина biggrin.gif
"на която предавка изкачваш баира, на нея го и спускаш"
Онзи ден лазих по един баир, надолу, само на първа и крака на спирачката щото имаше отвратителни камъни и в главата ми се въртеше как ще опраскам картера biggrin.gif
Поздрави :thumbsup:
T25 2AD-FTV /2007
Началната грамотност, е овладяване на четенето и писането в едно с разбиране на смисъла на написаното.
В процеса на писане се цели оформяне на съдържанието за постигане на определена комуникативна цел.

Advan

Мнение от Advan » 13 Сеп 2011 16:17

zi_zi_top написа:
Advan написа:Да, за двойно амбриране говорех от 2-ра на 1-ва.
Всъщност какво МПС управляваш и амбрираш двойно?
Toyota Camry

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 13 Сеп 2011 16:36

Къде намери Камри с ръчни скорости?! ohmy.gif
Всичките, които съм виждал са бензинови с автоматична СК.

Advan

Мнение от Advan » 13 Сеп 2011 18:04

Ами тя е внесена от САЩ, но е преправяна в Германия с ръчни от некви рацери, та така.
Тя е направо с 3S-GE или там какъвто беше двигателя на Селика + трансмисията.

Аватар
KiLLeR
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от KiLLeR » 13 Сеп 2011 20:03

Че и мойта първа не влиза ако се движа с повече от 10км/ч иска си двойно амбриране(или да намаля повече) laugh.gif laugh.gif
Toyota Avensis D4D 2001

Изображение

Advan

Мнение от Advan » 13 Сеп 2011 20:17

Аз не съм карал до сега кола на която първа да влиза като удома си, ако си в движение.
Виж, ако спираш преди да катериш баир и включваш първа като на тракторите, по-може.

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 13 Сеп 2011 20:43

Накарахте ме да чета в гоогъла (по-точно, БМВ форума) за междинната газ и какво открих
http://fishki.net/comment.php?id=59487
едва ли имало жена-шофьор на това чудо laugh.gif
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....

Advan

Мнение от Advan » 13 Сеп 2011 20:52

smb написа:
На повечето коли ако си в правилните обороти влиза като удома си и в движение. wink.gif
Горе писах какво се прави за да си в правилните обороти.

Публикувай отговор