Първа предавка на ръчна скоростна кутия ,по надолнище ?!
Re: Първа предавка на ръчна скоростна кутия ,по надолнище ?!
Принципно няма лошо да се кара на първа, когато условията го изискват, но най-важното е как ще бъде извършено превключването от втора на първа (обикновено се прави с много междинна газ). Доколкото знам първа предавка няма синхронизатори и то там превключване от по-горна предавка на първа изисква бързина и рутина донякъде.
Ако превключването се прави на хлъзхгав път има голяма вероятност двигателните колела да поднесат (междинната газ би намалила този ефект), което би довело до неприятни последствия.
Като цяло превключване на по-ниска предавка е хубаво да се прави с междинна газ и колкото по-ниска е предавката, толкова повече междинна газ се изисква. Например от 4-та на 3-та междинната газ е незначителна, докато от 2-ра на първа трябва да е доста повече. Това е така заради различните предавателни числа на скоростите.
Ако превключването се прави на хлъзхгав път има голяма вероятност двигателните колела да поднесат (междинната газ би намалила този ефект), което би довело до неприятни последствия.
Като цяло превключване на по-ниска предавка е хубаво да се прави с междинна газ и колкото по-ниска е предавката, толкова повече междинна газ се изисква. Например от 4-та на 3-та междинната газ е незначителна, докато от 2-ра на първа трябва да е доста повече. Това е така заради различните предавателни числа на скоростите.
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Не знам какви коли си карал досега, но от тези дето съм карал аз само един Москвич 408И производство 1972 г. нямаше синхронизатор на първа предавка.Advan написа:... Доколкото знам първа предавка няма синхронизатори и то там превключване от по-горна предавка на първа изисква бързина и рутина донякъде...
Сигурно си чувал/чел за задната предавка.

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
-
- Получена благодарност: 2 пъти
Колега,то Тойота,да не е Молотовка.Ква междинна газ те патила.Още малко и двойно амбриране ще искаш да се прави.Стегни се,моля те.Advan написа:Принципно няма лошо да се кара на първа, когато условията го изискват, но най-важното е как ще бъде извършено превключването от втора на първа (обикновено се прави с много междинна газ). Доколкото знам първа предавка няма синхронизатори и то там превключване от по-горна предавка на първа изисква бързина и рутина донякъде.
Да, за двойно амбриране говорех от 2-ра на 1-ва.
- zi_zi_top
Всъщност какво МПС управляваш и амбрираш двойно?Advan написа:Да, за двойно амбриране говорех от 2-ра на 1-ва.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
- lederman
- Получена благодарност: 1 път
И понеже Advan отвори стария скрин със съвети и аз да изтупам един от нафталина biggrin.gif
"на която предавка изкачваш баира, на нея го и спускаш"
Онзи ден лазих по един баир, надолу, само на първа и крака на спирачката щото имаше отвратителни камъни и в главата ми се въртеше как ще опраскам картера biggrin.gif
"на която предавка изкачваш баира, на нея го и спускаш"
Онзи ден лазих по един баир, надолу, само на първа и крака на спирачката щото имаше отвратителни камъни и в главата ми се въртеше как ще опраскам картера biggrin.gif
Поздрави
T25 2AD-FTV /2007
Началната грамотност, е овладяване на четенето и писането в едно с разбиране на смисъла на написаното.
В процеса на писане се цели оформяне на съдържанието за постигане на определена комуникативна цел.

T25 2AD-FTV /2007
Началната грамотност, е овладяване на четенето и писането в едно с разбиране на смисъла на написаното.
В процеса на писане се цели оформяне на съдържанието за постигане на определена комуникативна цел.
Toyota Camryzi_zi_top написа:Всъщност какво МПС управляваш и амбрираш двойно?Advan написа:Да, за двойно амбриране говорех от 2-ра на 1-ва.
- zi_zi_top
Къде намери Камри с ръчни скорости?!
Всичките, които съм виждал са бензинови с автоматична СК.

Всичките, които съм виждал са бензинови с автоматична СК.
- Raya
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Накарахте ме да чета в гоогъла (по-точно, БМВ форума) за междинната газ и какво открих
http://fishki.net/comment.php?id=59487
едва ли имало жена-шофьор на това чудо laugh.gif
http://fishki.net/comment.php?id=59487
едва ли имало жена-шофьор на това чудо laugh.gif
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....