масло на скоростна кутия

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 25 Авг 2011 20:25

slowtraveler написа:
nowyaris написа:.....
Неправилно си разбрал (от бирите ще да е).... tongue.gif
Авенсиса наближаваше 75х.км и бях пред същата дилема - да сменям или да не сменям маслото (в моята книжка пишеше смяна трансмисионно масло на 75х.км).
Пътувах извън града (преход около 500км със семейството без излишно юркане)...
При пристигане във Варна започнах да чувам съвсем леко виене, от трансмисията, което още не можех да диагностицирам. Но ме притесни и отидох в сервиза.
Външния оглед, масло и т.н. бе ОК...
Тъй-като колата ми трябваше още малко време, врътнах още около 200км и воя стана много силен, като съвсем изразено от диференциала.
От там - сервиз, смяна да диференциал и лагера на ск.кутия (само за лагера едва ли щях да разреша цепене на ск.кутия, защото още не бе съвсем за смяна, но като е отворена кутията е удобен, евтин, а и бе вече поизносен).
Колата бе станала точно на 75х.км докато се развиваха горните събития.
Сигурен съм, че не маслото е било причината (дифа - полски), но както писах по-горе - парен каша духа, и затова започнах да сменям трансмисионното масло точно както е по книжка, с бледа надежда това да намали вероятността от повреда.
:thumbsup:
Значи,ако има проблем-съгласен съм.Перфектно е,че си сменил всичко повредено,а не само маслото.Въпроса на колегата бе дали ако няма никакъв изявен проблем трябва да го сменя.Моето мнение си е,че е напълно излишно.Проверка на нивото е напълно достатъчна,въпреки,че ако сутрин под колата няма гадни петънца и това е излишно.Изобщо всяко посещение при майстор,освен за редовното обслужване,при липса на някакво усещане за дефект от водача аз гледам да го избягвам.За двадесет и кусур години зад волана до сега не съм съжалявал за това си решение. :thumbsup:

mirott
Благодарил/а: 18 пъти
Получена  благодарност: 23 пъти

Мнение от mirott » 12 Сеп 2011 10:58

Bass_Man написа:Принципно Опелите с вечните масла нито са с Опел кутия нито са с трансмисионно/диференциално масло ! Ама някой хора са си у'чени :whistle: . Интересното е , че няма нито една марка , която да си кара с трансмисионно масло цял живот . Пък и как така не са натоварени много кутиите и диференциалите при положение , че през тях минава целия въртящ момент wacko.gif ?!?!? Отивам да изкарам едно виШе , че не мога да си обяснявам някой неща вече biggrin.gif !
Я кажи са, тия Опели с какви кутии са и с какво масло?

Публикувай отговор