миналата седмица ми се наложи да сменя акумулатора на Авенсиса от подписа и искам да споделя събраната информация:).
Първото нещо което ме изуми, беше начина по който ме издъни старият. Без абсолютно никакви признаци просто умря ....

повечето предлагани акумулатори с подобен капацитет и стартов ток са с дължина на кутията от 350mm. Но за щастие Бош имат с подходящи размери и малко по-добри характеристики (85Ah и 800A стартов ток). Модела е Bosch Silver S5 номер - 0 092 S50 080.
Сложих аз новата батерия и останах приятно изненадан, че се наложи само да запаметя отново станциите на радиото, не се наложи обучения преобучения и тем подобни.
И сега причината да пиша тема и да ви занимавам с такива дреболии.

След като пренощува без ток явно компютъра е позабравил това-онова (разни грешчици) защото, съвсем субективно, сега ми се струва, че колата върви по-добре и мотора е по-тих....
Май се оказва, че е полезно от време на време да скубем някоя клема на батерията, ей така профилактично, дори и да няма някакви проблеми с колата, по евтино е от закачане за диагностика и чистене на грешки в сервиз