Мнение
от neznaiko » 09 Авг 2011 14:24
Колега, моят Аvensis е от 2001, но имаше същите симптоми и може би си струва да провериш дали не е същият случай.
Проблемът идваше от датчика за изключено положение на педала на газта. Някъде във форума даже имаше снимки от един колега къде точно се намира. Свалих го, продухах го и го пръснах малко с WD-40. Оттогава, май стана повече от година и половина, не е създавал никакъв проблем. Предполагам, заради местоположението си и "чистите" ни улици без "никаква" кал и прах по тях, успява да се замърси и компа не отчита контакт в него при отпуснат педал на акселератора. Свалянето не е сложно, но не е на много удобно място - отзад в горния край на рамото на педала. Мисля, че цялата процедура ми отне около 20-30 мин.
Ако и при теб проблемът е същия, не мисля, че има нужда от замяна с друг датчик, защото по този при мен, след около 8 години и 180к км експлоатация, нямаше никакви видими следи от механично износване или повреди и се оправи с обикновено почистване.
Не забравяй след това да разкачиш акумулатора за 1-2 мин., за да изтриеш грешката от компютъра.
2001 Avensis D-4D, 2004 Avensis Verso D-4D