въпрос за калобрани

kaki

въпрос за калобрани

Мнение от kaki » 06 Юли 2011 21:15

Имам Аурис и въпроса ми е оригиналните калобрани вършат ли работа, т.к. ми се виждат малки пък и цената е 2х70 лева?

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 06 Юли 2011 22:07

На моята Корола си сложих преди 1 година. Ефекта е минимален. sad.gif
Отново при мокър път дори огледалата са кални. Има и един отрицателен ефект - зимата задържат повече лед и по-трудно се почистват подкалниците.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

baba_metca

Мнение от baba_metca » 07 Юли 2011 08:39

Има и още един отрицателен ефект - тези калобрани обират доста дупки и бордюри. Притеснявам се колко време ще останат на колата тези аксесоари.

Аватар
pesheto

Мнение от pesheto » 07 Юли 2011 10:17

baba_metca написа:Има и още един отрицателен ефект - тези калобрани обират доста дупки и бордюри. Притеснявам се колко време ще останат на колата тези аксесоари.
Аз имах на Авенсиса отпред и отзад калобрани, като го купих. Карах го сигурно около два месеца максимум и ги махнах единствено и само поради причината, че при всяка маневра назаден ход закачаха дали в бордюр дали в камък. Направо гадна работа отвратителна и задната броня даже се беше откачила. Ама след като я закарах да я боядисат я закачиха. Според мен няма смисъл по наще прекрасни пътища от такива неща.

Аватар
joro_206

Мнение от joro_206 » 13 Юли 2011 08:01

имам авенсис с предни калобрани.Проблем е зимата че задържат сняг и през ноща стажа лед.Положителни ползи от тян не се сещам.Като се паркира на тротоара- закачат.Иначе са закачени здраво и няма да паднат.
Toyota Corolla Verso 1.8 VVTi 129к.с.
Toyota Avensis 2,2 D4D 150 k.c
RAV 4, 2,0 VVTI-150к.с.-газов инжекцион BRC

jsp

Мнение от jsp » 18 Юли 2011 12:25

Здравей,

Описваните ефекти от колегите наистина ги има.

Въпреки че то ако е тръгнал да опира калобрана то си е като някакво предупреждение - ако го няма ще разбереш че опираш чак като почне да дере по метала. Което май си е по-гадно като цяло.

Според мен помагат срещу дребни твърди частици, които инак гумата ги хвърля направо върху праговете. Имай впредвид че и при Аурис има едни лепенки на задната врата и на прага под нея. Изглеждат безумно но колата е така направена че ако ги махнеш много бързо ще обелиш боята точно на тези места - въздушната струя увлича частиците точно по тези улеи.

Така че според мен помагат. Вероятно много по би-помогнало покриване на тези прагове и долни страни на вратите с фолио ( има такива но цената е стопиращо отрезняваща )!

kaki

Мнение от kaki » 18 Юли 2011 19:13

Питането ми е главно дали предпазват от пръскане от локви, кал

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 18 Юли 2011 22:34

Хапсолютно НЕ!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

jsp

Мнение от jsp » 19 Юли 2011 09:18

zi_zi_top написа:Хапсолютно НЕ!
Според мен помагат, но ефекта е на 50% да кажем. Вратите се цапат в долната си част предимно. Но не е омазана цялата до огледалата страничните например.

Но зимата си е наистина гадно като се напълнят с лугата ни. Спасението съм го намерил като в момента в който спра докато е още незамръзнало го махам с четката.

Ама как звучи само замръзваща луга :)

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 19 Юли 2011 23:44

jsp написа:
Според мен помагат, но ефекта е на 50% да кажем. Вратите се цапат в долната си част предимно. Но не е омазана цялата до огледалата страничните например...
А при мен си е пак и по огледалата, а задната врата "до козирката". wacko.gif

jsp

Мнение от jsp » 20 Юли 2011 10:06

Пропуснах да уточня - наблюденията които споделям са правени върху Корола, която си е седан все пак, и въпреки многото общи агрегати между двата автомобила, като аеродинамика и обтичане с въздух са си доста различни.
zi_zi_top написа:
jsp написа:
Според мен помагат, но ефекта е на 50% да кажем. Вратите се цапат в долната си част предимно. Но не е омазана цялата до огледалата страничните например...
А при мен си е пак и по огледалата, а задната врата "до козирката". wacko.gif

alex65

калобрани

Мнение от alex65 » 06 Ное 2011 14:49

някой да ми продаде или да подскаже откъде да си купя
тойота авенсис модел 2003 - 2007 г.

muf

Мнение от muf » 06 Ное 2011 15:30

за хечбек особено калобраните отзад ще имат ефект.
Карал съм Голф без/с калобрани и ефекта беше видим на задното стъкло.
Сега имам калобрани на Королата и Рав4 и на двете има ефект.
Важни са и предните, защото пазят прага от "пясъкоструйката" на предните гуми.
За закачането при паркиране са си даже плюс, защото ако не тях, то ще закачите бронята
Лед събират, ама понежа са гъвкави, по-лесно пада.
Единствения минус е че малко загрозяват естетиката, но и това е субективно.
Слагайте или оригинални или правени за модела, иначе е грозно.
Има ги в ebay и други online магазини или при официалния представител.
Corolla 1.6 Dual VVTI 2008г
Rav 4 I 2.0 1998 г.

Аватар
iceman1234

Мнение от iceman1234 » 06 Ное 2011 21:23

И аз съм съгласен, че ефекта е значително по-малък, отколкото би му се искало на човек, но все пак го има. Сега, за Королата още не са ми дошли и незнам колко са гъркави, но на предната ми кола, са по-скоро гумени - отколкото пласмасови и за натрупания сняг - само едно леко шутче, като спреш и даже помага, за падането на цялата киша. А от гледна точка на естетиката - даже повече ми харесват колите с калобрани. (само оригинални - разбира се, нямам предвид от изрязана стара, вътрешна гума - със светлоотразител на нея tongue.gif )
D4D & シビック Изображение

Публикувай отговор