Мнение
от gicho » 28 Юни 2011 15:58
И двамата (и двете страни имам предвид) сте прави. Но с уточнение - възможно е маслото да изкара живота на колата без смяна, а е възможно и да иска смяна много по-рано.
От тойота (и не само) казват, че няма дефиниран интервал от км или години, на който да трябва да се сменя. Според мен именно защото зависи много от стила и натоварването на експлоатация. За разлика от двигателното масло, при което температурата под сегментите е горе-долу винаги еднакво висока, че да доведе до горе-долу изчислим ресурс на маслото, при АТФ-а разликата между двете крайности - ненатоварена и силно натоварена експлоатация, е много по-голяма.
Това, което казват, е че критерия за смяна на маслото е неговото състояние. И е излишно (според тях) да се сменя по-често от необходимото (преди да се е сбозило).
Това си важи и за моторното масло, хората правят анализи на качествата му за да не го сменят излишно.
ATF-ът основно се прецаква от прегряване и отлагане на метални прашинки от съединителите, които до определено време ги обира филтърът.
Сменя цвета към по-тъмен (кафяв), и вискозитета към по-гъсто. При ръчка това може да стане след 20-30хил.км. При пенсионерски разходки си изкарва 150 хил и нагоре безпроблемно.
За да заложат на сигурно трябва да кажат смяна на 20-30хил.км, за да покрият най-тежките случаи. Само че в този случай клиента ще се замисли за цената - обикновено ATF-a струва пари. А е и излишно, а и без това ще изкара гаранцията, а и другите производители не дават толкова честа смяна, та ...
За моята кутия например казват, че не се охлажда добре, и ATF-а в нея по принцип работи при по-високи температури, сравнено с други модели автоматични кутии. Затова и препоръчват смяна от време на време. Понеже нямам няколко хиляди ако се повреди кутията, давам превантивно по 200 за смяна (+филтър). Разлика в работата на кутията няма, а дали ще изкара повече по този начин - ами дано, на това се надявам.
Тъй де - с две думи - смяна на АТФ-а да е заради "износването" му - според състоянието му (в нет-а има информация как се познава с наръчни средства).
Остава боклукът по пробката-магнитче, и затлачването на филтъра... Има различни филтри - метални решетки или хартиено-текстилни. Понеже всяка кутия (конвенционална автоматична, със съединители) генерира постоянно количество боклук, то аз си мисля че това почистване е полезно. Ама то не става да върнеш старото масло обратно след това... Предполагам, че има кутии на които филтрите мога да се сменят без източване на маслото.
Относно това дали англичанина или тойота - според мен, слушай себе си. На тойота не им знам изгодата, ама на англичанина се вижда с просто око ... Ако ти беше казал да не сменяш, хм, май не става за търговец.
А за сравнение с инженерите - не можем, ама то не става и въпрос за това. Тия решения и книжки не са плод на чисто инженерен труд. Маркетингът и статистиката диктуват понякога.
Убаво еФтино нема!
Баси! И тия почнали да правят боклуци !!!(Специален поздрав за Тойота във връзка с "чудния" 1ZZ-FE)
Вече и на газ ...