Нов или стар автомобил

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 26 Юни 2011 17:47

slowtraveler написа:Зависи каква ти е службата....
За съжаление част от етикета и нормалната бизнес практика задължава да поддържаш и съответен служебен (в повечето случаи) автопарк...
Не може да отидеш с трабантче или някой дръгляк на подписване на договор или разговор за сериозна сума...
Никой няма да те приеме насериозно...
И това не е само в БГ...
Етикета и нормалната бизнес практика задължават само измислените и комплексирани новоизлюпени бизнесмени да поддържат луксозен автопарк.Иначе е важно какво предлагаш при разговор или договаряне,а не с какъв дръгляк си отишъл до там.И ако мислиш,че някой те приема сериозно само заради сравнително луксозния автомобил с който си отишъл много се лъжеш.Отделно,че винаги за деня на срещата можеш да си наемеш нещо върховно за нищожна сума,ако смяташ че контрагента е много впечатлителен.От собствен опит-рядко помага.После лъсваш кат голо дупе на магистрала.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 26 Юни 2011 19:39

Явно опита ни е коренно различен...
В случая аз говоря за хора с възможности, на които им липсва 'рекламата', а не за някой псевдобизнесмен, който слиза от луксозен автомобил, но няма никакво покритие...

За 'комплексираните новоизлюпени бизнесмени' - едва ли можеш да наречеш така един приятел на 62г, западен германец, собственик на сериозна фирма... За това колко обикновен човек е навярно говори това, че е изкачил няколко седемхилядника и има скромна ветроходна яхта (наистина скромна), с която обича да забягва от суетата.
Просто статуса му го задължава да кара мерцедес от около 20г (това е същия оня юнак дето за <50х.км смени два двигателя на МЛ)... И така ги сменя постоянно с нови... Като от друга страна мерцедес му предлага страхотни финансови облекчения.

Ти отиди на среща с дрънгела, пък чакай някой да ти повярва, че гъза ти не е лъснал на слънцето...
Както се казва - по дрехите (автомобила) посрещат, а по акъла изпращат...
Но ако нямаш подходящи дрехи - директно ще те изпратят...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 26 Юни 2011 22:01

Като се появиш с анцуг и "дрънгел", дори да извадиш пачка и да говориш "големи работи" ще ти бият дузпата!

В истинския бизнес има dress code и ако не го спазваш си вън от играта, дори само за това, че си с бели чорапи. wink.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
mitkoa
Обратна връзка:

Мнение от mitkoa » 26 Юни 2011 22:14

слоу,
Доста неподходящ пример с германеца :)
Убеден съм, че всеки един от седемхилядниците му е струвал тамън, ако не и повече от един МЛ :)
И се чудя за какво му се връзвате на бг тъпанара.Това е един от многото ни сънародници, който се мисли за прекалено умен ( по-умен от 99,9999 % от хората около него ), който смята и е склонен до дупка да спори, че това което е решил за себе си, е най-правилното и важи за всеки друг на тазио планета, и че който не мисли като него е прекалено тъп или комплексиран.
Впрочем освен престиж, колкото и изтъркано да звучи, новата кола е и сигурност.Ще дам пример:
3 годишно Пежо, на около 50 хил км, закупено на старо от мен, се оказа с гръмнала централа на еърбеците.Като за да не сигнализира борд компютъра бяха дали на късо датчик или там каквото е.Разбрах го случайно, за мой късмет при ремонт на колата, а не на пътя.Не ми се мисли, колко ли подобни закървания е претърпяла кола на 10+ години, на 200 000+ км, с минали 4+ собственика през нея.
Та като ги имаш парите, ще ги дадеш за нова най-малкото за да осигуриш сигурност на себе си и близките си.

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 26 Юни 2011 22:33

Човека е търсил начин да оправдае глупостта си.
Само не мога да разбера защо го прави обществено достояние?!? sad.gif
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

nowyaris

Мнение от nowyaris » 27 Юни 2011 06:19

zi_zi_top написа:Като се появиш с анцуг и "дрънгел", дори да извадиш пачка и да говориш "големи работи" ще ти бият дузпата!

В истинския бизнес има dress code и ако не го спазваш си вън от играта, дори само за това, че си с бели чорапи. wink.gif
Може и да си без чорапи-ако извадиш пачката нещата стават .Тогава всеки те гледа в ръцете и никъде другаде.Прост пример-върви със много стара кола и с къси панталони на бос крак утре да си купиш ново БМВ с пари в брой.Как мислиш - дали ще се получи сделката????

gicho

Мнение от gicho » 27 Юни 2011 08:25

Откога купуването на BMW стана еквивалент на бизнес среща? Мисля че говорим за съвсем друг вид бизнес. Ти по-скоро говориш за това да си купиш нещо от някого ... (склад на едро, дилър на BWM).
Аз (а предполагам и Slow) говоря за бизнес преговори, в които ти трябва да убедиш някого, че си заслужава да подпише с теб, т.е. да даде на теб парите си, за да му свършиш някаква работа.

Зависи от средата и типа на сделката. Но в по-сериозния бизнес е нелепо да се пуснеш без официално облекло. А за автомобила - поне да е чист, и да е с климатик че с костюма ще замиришеш на мърша докато стигнеш (връщаме се до първото, че по потник и бермуди не става).

В нормалните държави се очаква от всеки, който е на малко по-ръководна позиция - било то дори ръководител на 10-тина души, било то човек който се среща с клиенти / бизнес партньори, да е с костюм. И да, там няма да вземат насериозно ако се пуснеш по селски. Никой няма да те върне - просто няма да са приели да се видят с теб ако си подобен тип. А и на теб ще ти е неудобно.

Някой смяташе как с кола за 5000лв изкарал много години без да прави ремонти. Колкото и да ми се иска да е истина, вече ги няма колите отпреди 20 години, които го можеха. Да, и тая кола е била без аирбаг, без абс, без климатик (може би), без амортисьори, с плачевен резултат на краш тест. И разходът и е бил по-различен. И накрая е отишла за скрап. Специално за примерите поне носачи са сменяни.

Новата ще я продадеш след няколко години със загуба - примерно от 25 на 15 хиляди. Ок, губиш 10 бона, това са ти 5000 (като за старата) + още пет за нещо по избор:
- комфорт
- сигурност
- имидж
- загубено време в ремонти (не дай си боже на пътя)
- (в нормалните страни) по-високи данъци
- (в нормалните страни) по-скъпа застраховка

Въпрос на стандарт - ако 10000лв за 5 години (2000лв на година) са баснословна сума, караш втора ръка. В другия случай - нова.
И аз се колебая между двата варианта, но за сега не става - има и други фактори - завистта на комшиите е още нещо, което може да ти провали целия кеф от новия автомобил, държавата не е навита да стимулира карането на по-екологични коли. А и точно в момента не искам да затварям сума.
Убаво еФтино нема!
Баси! И тия почнали да правят боклуци !!!(Специален поздрав за Тойота във връзка с "чудния" 1ZZ-FE)
Вече и на газ ...

Аватар
Not_active_user_1

Мнение от Not_active_user_1 » 27 Юни 2011 09:31

Ако някой ще подписва договор с теб заради колата с която си отишъл по-добре да не се подписва нищо с този човек! Той не струва.
Друг е въпроса, че никой нормален бизнесмен няма да те следи с какво си дошъл, освен, ако бизнес срещата ви не е в подземният гараж или паркинг.
Ами, ако си с такси, к'во правим?На запад бизнесмените в централните части на градовете се движат предимно с таксита.
Не на последно място на Запад, много бизнесмени,милионери и хора с възможности се движат с най-обикновени автомобили противно на всички родни представи за бизнесмен. В БГ, още се смята, че ако не си с лъскава кола, скъп тел., и маркови парцали си никой и не будиш уважение сред околните. Това е резултат от чалга културата мисля.
Както и да е, по темата съм на мнение, че от нов автомобил по-хубаво нема(освен служебен нов),но има случай в които автомобилъ на старо е много по-добра и изгодна покупка от новият. Всичко е според зависи... smile.gif

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 27 Юни 2011 10:12

nowyaris написа:
zi_zi_top написа:Като се появиш с анцуг и "дрънгел", дори да извадиш пачка и да говориш "големи работи" ще ти бият дузпата!

Може и да си без чорапи-ако извадиш пачката нещата стават .Тогава всеки те гледа в ръцете и никъде другаде.Прост пример-върви със много стара кола и с къси панталони на бос крак утре да си купиш ново БМВ с пари в брой.Как мислиш - дали ще се получи сделката????
Зизи описа доста по-точно от мен това, което исках да изразя...
nowyaris, примера не е правилен....
Според мен повече прилича на следната хипотетична ситуация:
Отиди ти с костюм да си купуваш ново БМВ, а те посреща мърляво момченце по джапанки и ти казва, че ще отидете да ти продава БМВ за едни 300х.лв, ама юнака се движи със стара жигулка и ще те закара с нея ....
И те убеждава, как трябва да му дадеш едни 300х.лв., и че да си обслужваш колата при него, а колата ще я получиш след 6 месеца, ама трябва да платиш авансово?
Ти ще му имаш ли вяра?
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

krasy k

Мнение от krasy k » 27 Юни 2011 11:30

Колкото и да е безсмислен този спор ще се включа в него.
1.Няма нищо по-хубаво от новото-джапанки,бермуди,костюм,нова любовница,автомобил,жилище и т.н.
2.Старите също имат място в ежедневието ни,но при определени ситуации.
От личен опит ви казвам - страхотно усещане е когато човек може да си позволи нещо ново.Но трябва да си абсолютен тъпанар да използваш и амортизираш новото в ситуации,когато имаш на разположение старото.Това е характерно за първенютата и комплексарите.
Трезво мислещият човек трябва да е практичен...
Отиваш за риба и се качваш в новия автомобил с костюм за 800лв или спортен екип за 300лв при положение че в гардероба имаш стари дънки и тениска, а 15 годишния автомобил е в гаража.
Правиш щур 3-дневен купон в новата къща,освинваш всичко,съседите викат полиция при положение, че имаш страхотна но стара вила на 5км.
Да,на делови срещи,на работа ,на почивка трябва да се чувстваш и да изглеждаш добре.
А старата поговорка е резултат от мъдростта и житейския опит на народа останали през вековете - "По дрехите посрещат,по ума изпращат" Идеалният вариант е да имаш и двете!
Alfa Romeo 156 1.9 JTD - ex
Toyota Avensis 2011 2.0 D4D

nowyaris

Мнение от nowyaris » 27 Юни 2011 22:29

slowtraveler написа:
nowyaris написа:

Зизи описа доста по-точно от мен това, което исках да изразя...
nowyaris, примера не е правилен....
Според мен повече прилича на следната хипотетична ситуация:
Отиди ти с костюм да си купуваш ново БМВ, а те посреща мърляво момченце по джапанки и ти казва, че ще отидете да ти продава БМВ за едни 300х.лв, ама юнака се движи със стара жигулка и ще те закара с нея ....
И те убеждава, как трябва да му дадеш едни 300х.лв., и че да си обслужваш колата при него, а колата ще я получиш след 6 месеца, ама трябва да платиш авансово?
Ти ще му имаш ли вяра?
Това е прекалено хипотетично.Но ако мърляво момченце с джапанки ме попита иска ли да му взема 300 хиляди,ще му ги взема на момента , нищо че е с Жигула.Тази хипотеза устройва ли те?Изобщо няма да го чакам да се преоблече.

nowyaris

Мнение от nowyaris » 27 Юни 2011 22:32

prius 3 написа:Ако някой ще подписва договор с теб заради колата с която си отишъл по-добре да не се подписва нищо с този човек! Той не струва.
Друг е въпроса, че никой нормален бизнесмен няма да те следи с какво си дошъл, освен, ако бизнес срещата ви не е в подземният гараж или паркинг.
Ами, ако си с такси, к'во правим?На запад бизнесмените в централните части на градовете се движат предимно с таксита.
Не на последно място на Запад, много бизнесмени,милионери и хора с възможности се движат с най-обикновени автомобили противно на всички родни представи за бизнесмен. В БГ, още се смята, че ако не си с лъскава кола, скъп тел., и маркови парцали си никой и не будиш уважение сред околните. Това е резултат от чалга културата мисля.
Както и да е, по темата съм на мнение, че от нов автомобил по-хубаво нема(освен служебен нов),но има случай в които автомобилъ на старо е много по-добра и изгодна покупка от новият. Всичко е според зависи... smile.gif
Приус3 е много много прав.Краси и той :thumbsup: По новите колеги са доста прагматични май.Предрасъдъците на НОБИЛИТЕТА вече не играят.

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 27 Юни 2011 23:35

Сигурно е така, ако само си мислиш. Но на място като видиш е друго.

Сега ги гледах колите в Германия. Има доста на около 10+ години. Но колегата, при които бях кара нов BMW X5 и другите също се движат с подобни МПС-та, а сестрите и специализантите карат Голфове и Астри.

Това е положението! Класово разслоение... cool.gif

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път

Мнение от Raya » 27 Юни 2011 23:48

krasy k написа:.... "По дрехите посрещат,по ума изпращат" ....!
Съвсем вярно е за дрехите или колите.

Веднъж с приятелка решаваме спонтанно да ходим на шопинг. Тя ми е на гости наконтена, издокарана. Аз съм си у дома и ме мързи да се преобразя и излизам неглиже. Тя без пукната пара, аз ще пазарувам, т.е. пълна с пари. Във всеки магазин в който влизахме на мене нула внимание, а нея я обгрижваха още от вратата.

Сега за колите. Отиваме с приятел да си мием колите. Моята е лъскава и готина, но фалирала до дупка. Приятелят със стара баничарница, защото колата му е в сервиза, но в цветущо финасово положение. На автомивката мен ме взеха без опашка, на него му казаха, че трябва да изчака 2 коли biggrin.gif

Та и в бизнеса е същото. Никой не те възприема на сериозно без подобаващи атрибути.
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....

nowyaris

Мнение от nowyaris » 28 Юни 2011 05:26

Raya написа:
krasy k написа:.... "По дрехите посрещат,по ума изпращат" ....!
Съвсем вярно е за дрехите или колите.

Веднъж с приятелка решаваме спонтанно да ходим на шопинг. Тя ми е на гости наконтена, издокарана. Аз съм си у дома и ме мързи да се преобразя и излизам неглиже. Тя без пукната пара, аз ще пазарувам, т.е. пълна с пари. Във всеки магазин в който влизахме на мене нула внимание, а нея я обгрижваха още от вратата.

Сега за колите. Отиваме с приятел да си мием колите. Моята е лъскава и готина, но фалирала до дупка. Приятелят със стара баничарница, защото колата му е в сервиза, но в цветущо финасово положение. На автомивката мен ме взеха без опашка, на него му казаха, че трябва да изчака 2 коли biggrin.gif

Та и в бизнеса е същото. Никой не те възприема на сериозно без подобаващи атрибути.
Първият път.После може и неглиже,ако някой е решил да има втори път.Добре де,който има пари да си кара само нови и луксозни служебни коли.Аз нямам .И си го правя със старите.

Публикувай отговор