El Camino, за какъв размер гуми става въпрос?
Първо, колегата slowtraveler е прав, че през първите 200-300 км гумите не са най-ефикасни. Имат някъв мазничък повърхностен слой, който трябва да падне и леко да се "шлайфне към пътя". Освен това през този период гумите се напасват и към джантите.
Сега, конкретно относно твоя проблем имам едно предположение - купил си си спортни гуми, но със сравнително висок профил. Не е от налягането в гумите. Спортните смеси обикновено са по-меки. С други думи на висока скорост колата леко се люлее и бави реакция, а на по-остри завои ти се гъне борда. Това не означава, че нямаш никакъв грип - по-скоро има едно подлъгващо чувство, че колата губи сцепление когато почне да обръща канта.
Фордът ми е стандартно с гуми 195/60/15 - не бих го нарекъл спортен размер, но в стремежа си да си осигуря гуми с по-добро сцепление съм попадал точно на горе-описания случай. Моделът беше Dunlop Sport SP01. Из целия нет ги хвалят, а аз останах недоволен. Оказа се, че при нисък профил и по-широка джанта впечатленията са съвсем различни. Отне ми време да свикна да продължавам да давам (умерено) газ след като предните гуми започнат да подвиват канта на по-остри завои. Това разбира се не е естествената работа на гумата, или поне не по предписание на дизайнера й

Затова, ако не се чувставаш сигурен, не го прави. В крайна сметка грипът ти е намален - въпросът е да уцелиш новите параметри.
ПС: сега ако кажеш, че караш със 225/35/18 и ще разбиеш всичките ми представи!

biggrin.gif