Колко често да сменям възд. филтър, ако карам малко?
Колко често да сменям възд. филтър, ако карам малко?
Понеже жената кара малко - 4-5,000 км на година и маслото и възд. филтър го сменям на 1 година. Запитах се трябва ли да сменям толкова често филтъра? Овехтява ли филтъра с времето, както маслото си губи качествата с времето? Да сменям ли филтъра всяка година или като направи 10,000 км (примерно на година и половина - две)?
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007
T25 1,6 VVT-i
2007
Възд. филтър обикновено се зацапва при каране на колата. В него влиза въздух, а с въздуха влиза и прах. Щом не се кара много, не мисля че всяка година трябва да се сменя. Все пак си зависи от региона, в който се кара колата/запрашаемост/. А най-лесно е да се извади от кутията и да се види има ли полепнали боклуци по него. Аз го продухвах на въздух с голямо налягане и си мислих, че правя нещо. Нищо подобно, като го смених с оригинален, разходът ми падна с почти 1 л./100 км. Значи представи си с каква обогатена смес съм карал. 

Тойота авенсис Д-4Д 110 к.с. 2001г.
Да си издухаш филтъра за купето с компресор и пак да го сложиш добре,ама да правиш тоя номер с въздушния.....
А иначе до колегата с малкото каране,не мисля че ще му стане нещо на филтъра от стоенето е в колата че да го сменяш всяка година,карай си го поне 10 000км и тогава !

1.4 D-4D много добър мотор !
- max-2
- Благодарил/а: 42 пъти
- Получена благодарност: 111 пъти
Да не би да зависи от мястото от което засмуква въздуховода? Аз на карината го чистя на 8-10000, а го сменям на 25к, нокога не е бил толкова мизерен, само към края си променя цвета. Но винаги съм бил с оригинален филтър, който освен хартия има и пласт тънка бяла вата.
Относно филтъра на купето мога да кажа на колегата stivi да си го сменя по-често, за да си предпази дробовете от микроорганизмите, които се въдят там. Малко тъпо е да дишаш през стар филтър, а да слагаш често нов на двигателя.
Ако въздушния филтър на двигателя е качествен, кутията на филтъра е идеално чиста, проверява се лесно с измити ръце и не трябва да цапа въобще. Ако има фин прах, пръстите се оцветяват в сиво.
Мисля, че стар филтър с влошена пропускливост увеличава разхода при дизелови автомобили и при такива на газ и метан. На бензинови коли с инжекцион няма разлика в разхода.
Относно филтъра на купето мога да кажа на колегата stivi да си го сменя по-често, за да си предпази дробовете от микроорганизмите, които се въдят там. Малко тъпо е да дишаш през стар филтър, а да слагаш често нов на двигателя.
Ако въздушния филтър на двигателя е качествен, кутията на филтъра е идеално чиста, проверява се лесно с измити ръце и не трябва да цапа въобще. Ако има фин прах, пръстите се оцветяват в сиво.
Мисля, че стар филтър с влошена пропускливост увеличава разхода при дизелови автомобили и при такива на газ и метан. На бензинови коли с инжекцион няма разлика в разхода.
Carina E 4AFE LB 1992
- Akima
- Автомобил: Altezza
- Благодарил/а: 97 пъти
- Получена благодарност: 177 пъти
max-2 написа:Мисля, че стар филтър с влошена пропускливост увеличава разхода при дизелови автомобили и при такива на газ и метан. На бензинови коли с инжекцион няма разлика в разхода.
Има,има.Около 0.5-1 л/100 км пада разхода с новия филтър.
Колегата с въпроса да си сменя филтъра на 1 година и да не се тормози дали е дал 10-15 лв. повече - в града колата само докато си стои пред блока се пълни с ла*на - праха,който е по колата да не мислиш,че не влиза и по отворите или не се събира в началото на въздуховода и като запалиш не го засмуква.Един майстор на времето го питах колко често да сменям и той ми отговори колкото може по-често - по-богат няма да станеш,но няма и да обеднееш.1000 км с мръсен филтър и 1л/100 повече по 2.3 = 23 лева/колкото един въздушен филтър/.

@nowyaris
Извинявай,ама не се сдържам да те попитам защо си употребил думата "предполагам" - надявам се просто това да ти е стила на изказ.

Ами докато беше в гаранция колата нали обслужването е на 15 000 км и тогава се сменя и филтъра /а някой казва че ги сменяли и на 30 000 /а средния разход по БК си е все един и същ и преди обслужването и след него,на другата ми кола Голф 4 TDI въздушен филтър сменям на 2 смени на маслото / 20 000км/ и там разхода си е един и същ така че това с литъра разлика според мен е леееко преувеличено !
1.4 D-4D много добър мотор !
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 341 пъти
- Получена благодарност: 371 пъти
Сменям и двата филтъра на 30х.км....
Верно че завъжда извънземни, ама такъв е живота - и те да се помъчат малко biggrin.gif
Не бих сменял филтъра по време, а само по изминати километри...
Верно че завъжда извънземни, ама такъв е живота - и те да се помъчат малко biggrin.gif
Не бих сменял филтъра по време, а само по изминати километри...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008