MiNDHAQR написа:Здравейте,
ще си купувам скоро Тойота. Не съм избрал още кое е по-удобно за семейство с 1 (може би още едно) дете: РАВ4 или Авенсис. Всяко си има предимства и недостатъци. Бензин или дизел? Ръчка или автомат? Няма да карам колата много в градско, по-скоро за дълъг път. Разума ми казва Авенсис бензин на ръчна, но пък сърцето иска РАВ4 дизел автомат

Но както и да е, на тези въпроси ще си отговоря след някой друг тестдрайв. Ако някой иска да сподели мнение ще съм много благодарен.
Основния ми въпрос обаче е за цената в ТМ Ауто. Правят ли се пазарлъци с дилърите, ако да до колко може да се смъкне? На процент ли работят или е фиксирана цената, тази която е на сайта? Знам, че ако отидеш с пари в брой е по-голям шанса за отстъпки.
Аз мисля да платя в кеш половината от сумата, а другата част на лизинг, съмнява ме дали ще е техния оперативен лизинг, по-скоро райфайзен или други.Ако някой от скоро пазарувалите там може да сподели мнение, с кой дилър на Тойота какъв процент отстъпка е получил? Аз съм от София, но ако примерно дилър в Пловдив предлага по-големи отстъпки, мога да отскоча дотам да си я купя
Благодаря на всички предварително!
Колега, преди да обърна внимание на това, което подчертах от написаното от теб за самия избор:
Ако те влече РАВ-а повече от Авенсиса, вземай него. Вярно е, че едното няма нищо общо с другото (освен емблемата) като возия, проходимост, комфорт, обезшумяване, разходи и поддръжка но ... ако искаш всеки път като вземеш Авенсиса и преминеш покрай РАВ да се дерзаеш душевно ...
Колкото до финансирането и лизинга. Споменаваш думата оперативен лизинг. Това означава, че след края на лизнговия договор връщаш автомобила на лизингодателя, т.е нямаш опция за придобиване на автомобила. Обикновенно оперативния лизинг се ползва от фирми и е много изгоден поради факта, че лизингодателя поема всички оперативни разходи по подръжка на автомобила, застраховки, данъци и т.н. С две думи РЕНТ-А-КАР.
Предполагам, че имаш предвид
финансов лизинг, т.е това е лизинга при който в договора имаш опция за придобиване на автомобила при изтичане срока на лизинга по остатъчна стойност (обикновенно е между 2-5 % но примерно ХИПО АЛПЕ АДРИА, какъвто е и моя случай остатъчната или стойността на опцията е 0.00 лева).
След като имаш възможност да платиш 50 %, то тогава вероятно би ти било по-изгодно да ползваш и по-малък срок на лизинга, т.е 3 години. По този начин ще си намалиш и ефективното оскъпяване.
Лизнигови компании БОЛ. ТМ Аути работи с няколко. Аз съм довлен от ХИПЕ-АЛПЕ АДРИА. Така или иначе на място има отговорен служител от ТМ, който ще направи съответните схема с избрания лизингодател. Вземи офертите и сравнявай внимателно: какво е включено, лихвени проценти, остатъчни стойност, и т.н. разиграй за 3-5 години схеми.
Колкото до цените на самите автомобили. Мисля, че могат да ти направят някаква отстъпка но дали ще плащаш КЕШ или по банков авансовата вноска път това няма да наклони везните.
ОПС: Апропо. От Февруари има забраната за плащане КЕШ на суми над 15 хил.лв. Така, че ще трябва да платиш по банков.
Успех !