Глоба за неправилно паркиране

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
rafcho

Глоба за неправилно паркиране

Мнение от rafcho » 17 Мар 2011 00:09

Здравейте колеги!
Днес ми се наложи да отскоча до София, по специално до Студентски град...Поради липса на подходящо място за паркиране,с цялата си глупост оставих колата на една разкаляна полянка и беж по задачи. Когато се върнах, намерих под чистачките Констативен протокол от Столична община, на който пишеше, че съм в нарушение, защото съм преминал и паркирал върху тревна площ и ако не се явя до 3 дни в блок Х, стая Х, ще ми бъде съставен акт. Проблемът ми е, че няма как да спазя този срок, тъй като в следващите дни ми е навъзможно да пътувам пак до София. Поразрових из нета и видях, че глобата за такова нарушение е 500 лв ohmy.gif . Приятели ме посъветваха да не се занимавам, защото колата ми е регистрирана в друго населено място, нямало координация между общините, в моя случай нямало КАТ, разни давности и т.н. wacko.gif wacko.gif Ако някой от вас е имал подобен проблем, моля, нека сподели опит ....

П.С. Темата може да е идиотска, но никога не съм бил глобяван за каквото и да е, и нищо не ми е ясно biggrin.gif

mitoko
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от mitoko » 17 Мар 2011 00:22

заради такъв проблем съседка беше повикала инспектората (столичен инспекторат) инспектора ти пише глоба и я оставяна колата... той вика ПАТРУЛКА като те видят, че си в колата идва полицая и ти казва да платиш 20 лева на испектора или полицая ти пише акт... само това знам, това беше преди година...

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти

Мнение от Bass_Man » 17 Мар 2011 00:46

По принцип глобата на този акт е малка и не може да се обжалва но ако не я платиш може да те съдят и да плащаш доста повече . Вземи им звънни и ги питай какво да правиш , може да им пуснеш парите по банка .

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 17 Мар 2011 01:31

каква е тая промяна ве хора,вече се набирате да си плащате глобите ли?
laugh.gif biggrin.gif :weedman:

наскоро ми се случи същото тук в едно съседно градче,но за късмет на следващия ден трябваше пак да ходя там.пратих жената да иде при куките и те и казали да внимава,че следващия път ще има глоба и скъсали фиша.на + съм с поне 50€. laugh.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
heller

Мнение от heller » 17 Мар 2011 07:57

Съгласно чл.6 от ЗДвП, който е една обща постановка, несъобразяване с маркирока, знаци, разпореждания на контролен орган, включително и неправилно паркиране, се санкционира с 20лв, без отнемане на контролни точки.
В твоят случай обаче, явно става дума за нарушение на общинска наредба, а както е известно всяка Община си определя санкциите сама. Така че, ще е добре да провериш по телефона каква ще е санкцията и според случая да действаш.
А иначе НП, с които се определя наказание глоба в размер до 50лв не подлежат на обжалване.
Успех!
Последно промяна от heller на 17 Мар 2011 12:11, променено общо 1 път.
Avensis D4D, 2.0, 2000г.

Аватар
digitalpr
Благодарил/а: 1 път

Мнение от digitalpr » 17 Мар 2011 08:09

Улицата пред сградата, в която работя е е забранена за паркиране, почти цялата. Случвало се е да минат от общината и да сложат същите бележки на всички коли, които са паркирали с гумите на тротоара. Бележката просто се къса и се хвърля. До сега не знам да има глобен. Май не се водят никъде тия глоби, защото и с данъка после не ти ги събират.
Не казвам да направиш така, просто споделям какво знам. Ако са някакви 20лв, може би е добре да ги платиш сега, за да не стане по голям гаф после. Успех!
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL

Аватар
stfn

Мнение от stfn » 17 Мар 2011 12:00

Опитът които имам със същата бележка в Студентски Град точно пред Студентска поликлиника и съответно се явих в студ. община и там ти пишат нещо като акт които се дава на районния кмет и той определя каква да ти е глобата. Имеше разлики в зависимост дали си паркирал на тревните плащи или на тротоара. Също така имаше и доста хора с такива бележки и всички просто гледахме да минем и да не се обясняваме и така сле около месец по пощата ми пристигна общински акт с който ми наложиха глоба от 60 лева!
Интересното беше, че когато отидох да го платя в студ. община трябваше да си нося акта с мен защото те нямали регистър или къде да видят кой акт за каква стойност е - така че обратно за акта и готово. Издават едни бележки, на които дори и не пише че е във връзка с акта и аз ги накарах да напишат на ръка че е за акта и да се подпишат и те просто откачиха, като в следствие на това заявиха, че след определен период ги проверявали дали са платени или не - въпросът е как ги проверяват и къде?
Малко им е объркана системата, но това е направено с цел събиране на пари и съм сигурен, че има някой който ги следи.
rafcho - ти си преценяваш какво да направиш....и аз дълго време си задавах въпроса защо ли отидох там ама все пак да съм чист пред закона!
Camry 95 2,2,
Camry 07 2,4,
Camry 12 3.5 - in progress!

tanto

Re: Глоба за неправилно паркиране

Мнение от tanto » 17 Мар 2011 12:11

rafcho написа:Здравейте колеги!
Днес ми се наложи да отскоча до София, по специално до Студентски град...Поради липса на подходящо място за паркиране,с цялата си глупост оставих колата на една разкаляна полянка и беж по задачи. Когато се върнах, намерих под чистачките Констативен протокол от Столична община, на който пишеше, че съм в нарушение, защото съм преминал и паркирал върху тревна площ и ако не се явя до 3 дни в блок Х, стая Х, ще ми бъде съставен акт. Проблемът ми е, че няма как да спазя този срок, тъй като в следващите дни ми е навъзможно да пътувам пак до София. Поразрових из нета и видях, че глобата за такова нарушение е 500 лв ohmy.gif . Приятели ме посъветваха да не се занимавам, защото колата ми е регистрирана в друго населено място, нямало координация между общините, в моя случай нямало КАТ, разни давности и т.н. wacko.gif wacko.gif Ако някой от вас е имал подобен проблем, моля, нека сподели опит ....

П.С. Темата може да е идиотска, но никога не съм бил глобяван за каквото и да е, и нищо не ми е ясно biggrin.gif
500 лв. за подобно нарушение ми се вижда доста голяма глоба, не знам къде си го прочел, но едва ли е така. Защо не го снимаш този констативен протокол и да го качиш тук, за да го погледнем и да помислим варианти за реакция. Има достатъчно юристи във форума!

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти

Мнение от Bass_Man » 17 Мар 2011 16:14

Глобата е за паркиране в зелените площи ! Има акция на столична община ( сигурно има и на другите ) . Сумата би трябвало да е максимум 50лв. за да не може да се обжалва . Но ако не се плати в някакъв срок може да има доста по-голямо наказание бог знае кога .

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 17 Мар 2011 16:34

И в нашия квартал слагат. Дебнат до едно баровско заведение, където не стигат места за паркиране:)))).
Глобата 30лв, ако не си я платиш после може да ти добавят още няколко нарушения:нагазване в зелени площи; замръсяване на пътя, защото излизаш от зелените площи; паркиране на ...........не ги запомних всички, изброиха поне 5-6 нарушения, които още могат да добавят впоследствие, ако не си платиш в срок. Правят и снимка на мястото с положението на колата.
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....

rafcho

Мнение от rafcho » 17 Мар 2011 17:59

Ето, прилагам и снимки от документа :

Аватар
heller

Мнение от heller » 17 Мар 2011 18:16

Я дай пак, колега! чл.28 ал. ...
Констативен протокол и "Моля, явете се"...
Винаги съм се радвал на способностите на администрацията... laugh.gif
Avensis D4D, 2.0, 2000г.

rafcho

Мнение от rafcho » 17 Мар 2011 18:44

Текстът от втората страничка :
" На основание чл. 28 ал. 1 т.7 и чл. 44 /1/ от Наредбата за организация на движението на територията на СО
Ви предписвам: Моля, явете се в район "Студентски" ...(адрес, час) в тридневен срок.
Неявяването Ви ще се счита за отказ, при което ще бъде даден ход на процедура за съставяне на акт за административно нарушение. "

mitoko

Мнение от mitoko » 18 Мар 2011 04:15

и кво пише в членовете л. 28 ал. 1 т.7

и чл. 44 /1/???

и защо не се консултираш с адвокат или националния омбуцман???

ceneto

Мнение от ceneto » 18 Мар 2011 19:04

Аз бях паркирал на детска площадка в кв. Надежда - там няма възможност за паркиране и когато вечер се прибираш единствения вярянт е на детската площадка.

Намирам константивен протокол и в него пише, че съм нарушил
чл.62 т.5 от ЗДП и отварям закона гледам този член отменен 2010г.
Отивам в общината обяснявам им, че няма такъв член те ми казват
инспектора е направил грешка ние гледаме "Наредба за изграждане и опазване на зелената система на територията на Столичната община".

Питам ги като не платя фиш ли ще е глоба ли ще е акт по кой закон
ще ми съставите те не могат да ми обяснят.
Според вас по кой закон ще ме санкционират ако ми напишат акт?

п.с след това като разгледах на другите коли където са паркирали
пак беше написан чл.62.5 от ЗДП явно не е неволна грешка

Публикувай отговор