Следващия път като го видиш твоя приятел собственика го питай дали е собственик. Всички бензиностанции с търговска марка ОМВ в България са собственост на ОМВ България ООД, но се управляват от дилъри, които са други юридически лица. Това не е франчайзинг!Me4oKyX написа:Доооооооооооооообре laugh.giftanto написа:бензиностанциите на ОМВ не са на франчайзинг
ВСИЧКИ ОМВ бензинджийници са франчайз - дори познавам един собственик на ОМВ бензиностанция - ако НЕ са франчайз, той трябва да е собственика на ОМВ България....... ММмммнеееееееееееее...... Погледни касовите бележки и виж фирмата, която ти я издава и сам ще си отговориш biggrin.gif
франчайэз и други такива
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Абсолютно точно!tanto написа:...
Следващия път като го видиш твоя приятел собственика го питай дали е собственик. Всички бензиностанции с търговска марка ОМВ в България са собственост на ОМВ България ООД, но се управляват от дилъри, които са други юридически лица. Това не е франчайзинг!

Управител не е равно на собственик!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
- KiLLeR
- Получена благодарност: 1 път
Хайде моля ви нека си уточним знанията и понятията! Стърпявах се да пиша ама не може да се бистри тема по която ЯВНО има неясноти в терминологията и бъркане на елементарни икономически понятия...
Колкото и да ви се иска човек не може да разбира и да знае всичко...
Франчайзинг:
П.П. Извинявам се за офтопика!
Франчайзинг:
Накратко: Собственикът в случая си е собственик и/или управител на ФИРМАТА, но не е собственик на МАРКАТА.Франчайзингът е вид стратегически съюз, форма на проникване на международните пазари, която обикновено се прилага от компании с престижна търговска марка и утвърден имидж. При договора за франчайзинг компанията—носител на търговска марка (франчайзодател) предоставя при определени условия марката си на по-малка местна фирма (франчайзополучател).
Не знам защо се извиняваш, ако не греша темата е точно за франчайзинг, нали?!KiLLeR написа:Хайде моля ви нека си уточним знанията и понятията! Стърпявах се да пиша ама не може да се бистри тема по която ЯВНО има неясноти в терминологията и бъркане на елементарни икономически понятия...
Франчайзинг:
Накратко: Собственикът в случая си е собственик и/или управител на ФИРМАТА, но не е собственик на МАРКАТА.Франчайзингът е вид стратегически съюз, форма на проникване на международните пазари, която обикновено се прилага от компании с престижна търговска марка и утвърден имидж. При договора за франчайзинг компанията—носител на търговска марка (франчайзодател) предоставя при определени условия марката си на по-малка местна фирма (франчайзополучател).
Наистина човек не може да разбира от всичко, но нали се сещаш че цитатът от Уикипедия не решава проблема:
1. Това е юридическо понятие, а не икономическо;
2. В случая с ОМВ точно собственикът на марката е собственик на бензиностанциите. ОМВ България ООД е собственост на ОМВ РИФАЙНИНГ И МАРКЕТИНГ ООД, АВСТРИЯ и ПЕТРОМ С. А., РУМЪНИЯ (справка Търговски регистър, а не Уикипедия). Тоест притежателят на марката е собственик и на българското дружество. Българското дружество от своя страна притежава всички активи (бензиностанции, складове и т.н.) за да осъществява своята дейност като краен разпространител на горива. И тук в отговорността е основната разлика с франчайзинга: ОМВ България ООД носи отговорността по всички приложими нормативни актове. Когато компетентните органи констатират нарушение по бензиностанциите те санкционират ОМВ България ООД (собственост на австрийското дружество). Ако австрийското дружество беше сключило договор за франчайзинг с местни юридически лице то щеше да е отстъпило единствено правата върху марката си и някакъв пакет ноу-хау, но ЕТ Пешо или който е там щеше да носи отговорността като краен разпространител на горива.
ПС. Само да уточня че не защитавам ОМВ, когато си докарах новата кола от Германия декември месец първото ми зареждане на родна територия беше от ОМВ и светнаха едни датчици едно чудо (писах за това тогава).
Просто пояснявам, защото си мисля че това е темата и е редно да се прави разлика между "собственик", "управител" и т.н. Аз от двигатели не разбирам затова по тези теми питам и чета, но малко ме притеснява увереността, с която други хора пишат за други неща, за които те не разбират. Защото аз от своя страна разчитам, че когато чета за технически проблеми, мога да съм сигурен, че който започне да пише с главни букви е съвсем наясно, а не просто е "чул от един познат"!
Хайде хубав уикенд на всички!
- KiLLeR
Колега, не се хващай за цитата от уикипедия той ми попадна първи, но мога и дословно да ти го напиша от учебника ако се сетя кой беше. Ако смяташ, че написаното в цитата не отговаря на определението за франчайзинг - да приключим спора laugh.gif
Аз това ще го проверя, което го казваш и то няма да е чуто от приятел на приятел на негов познат и казано на махленската пейка
Старая се да давам мнения за неща, за които имам преки впечатления 
Аз това ще го проверя, което го казваш и то няма да е чуто от приятел на приятел на негов познат и казано на махленската пейка

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Вземам си думите назад - явно бензиностанциите на ОМВ не са франчайз...
Тъкмо гледам фактурата...
Издател на фактурата е ОМВ БЪЛГАРИЯ ООД в търговски обект ОМВ.....-Варна
Тъкмо гледам фактурата...
Издател на фактурата е ОМВ БЪЛГАРИЯ ООД в търговски обект ОМВ.....-Варна
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Ха ха! Не е проблемът в цитата, той си е ок, но една дефиниция не дава основания да се правят изводи. Въпросът е принципен. На мен не ми е проблем, кой какво мисли за това как ОМВ осъществява търговската си дейност на територията на България. Притесняват ме, че няколко човека ми скочихте, като казах че не са с франчайзингови договори, просто ей така за спорта. И със същия хъс, но със също толкова малко проверена и разбрана информация, някой друг може да ми даде акъл как да си оправя двигателя (не че се доверявам сляпо, но не съм много вещ и отскоро съм член на форума и в началото ме блазнеше идеята да мога да разчитам на споделеното тук)KiLLeR написа:Колега, не се хващай за цитата от уикипедия той ми попадна първи, но мога и дословно да ти го напиша от учебника ако се сетя кой беше. Ако смяташ, че написаното в цитата не отговаря на определението за франчайзинг - да приключим спора laugh.gif
Аз това ще го проверя, което го казваш и то няма да е чуто от приятел на приятел на негов познат и казано на махленската пейкаСтарая се да давам мнения за неща, за които имам преки впечатления
Аз си дадох мнението за ОМВ, защото във връзка с работата ми съм проучвал въпроса много подробно, чел съм съответните договори и т.н., не съм го гугълнал само за да се изкажа в чата. Проучи си сега и ти и ще кажеш до каква информация си стигнал и тогава цялата дискусия по въпроса ще стане излишна. Но пък нали трябва да се общува

За другите вериги бензиностанции не съм запознат в такива детайли и затова се въздържам да коментирам.
- KiLLeR
Колега, да не излезе, че съм се скрил да взема да пиша laugh.gif значи не успях да намеря достоверни доказателства за това, че ОМВ работят на франчайзинг
целта ми беше да открия някъде написано черно на бяло, но моя човек нещо го наплаши и взе да се дърпа
А за недостоверни информация...една статия ми попадна във в.Капитал, но там става въпрос за марката Аванти
и другата е тази: http://www.tbmagazine.net/statia/franch ... a-trgoviya Интересното е, че от информацията тук дори и да са на франчайз попринцип не би трябвало да са некачествени горивата т.е. след като горивата са доставени от ОМВ България ООД е нормално те да си носят пълната отговорност за качеството им
НО остава фактът, че не малко хора се оплакват от некачествени горива...явно си зависи и "управителя" от къде избива печалбата 

А за недостоверни информация...една статия ми попадна във в.Капитал, но там става въпрос за марката Аванти

ха ха! Недей да си плашиш така източниците на информация
! марката Аванти е собственост на ОМВ, и там работят с франчайзингови договори, но аз лично не се сещам да съм виждал таква бензиностанция.
А иначе франчайзинговия договор по принцип наистина не означава по-лошо качество на работа, аз затова изрично казах в началото, че нито защитавам ОМВ, нито ги нападам, просто уточнявам!
Просто, който притежава бензиностанцията се води краен разпространител според закона:
"Краен разпространител" са бензиностанции, които извършват зареждане на течни горива, предназначени за горивните резервоари на отделните моторни превозни средства, от неподвижни инсталации (резервоари) за съхранение на тези горива.
другото е
"Лицата, които пускат течни горива на пазара" са:
а) производителите на течни горива - всяко юридическо лице, което произвежда и разпространява на пазара течни горива като част от своята търговска или професионална дейност с цел продуктите да бъдат разпространени на територията на страната;
б) лицата, които въвеждат течни горива от друга държава - членка на Европейския съюз - всяко юридическо лице, което въвежда течни горива на територията на Република България като част от своята търговска или професионална дейност с цел продуктите да бъдат разпространени на територията на страната;
в) вносителите на течни горива - всяко юридическо лице, което внася на територията на Република България течни горива от трета държава с цел продуктите да бъдат разпространени на територията на страната.
В крайна сметка, независмо кой как ползва нечия марка или дали въобще ползва такава, би трябвало да се спазват нормативните изисквания за качество на горивото, но явно не винаги е така, след като всички сме недоволни!

А иначе франчайзинговия договор по принцип наистина не означава по-лошо качество на работа, аз затова изрично казах в началото, че нито защитавам ОМВ, нито ги нападам, просто уточнявам!
Просто, който притежава бензиностанцията се води краен разпространител според закона:
"Краен разпространител" са бензиностанции, които извършват зареждане на течни горива, предназначени за горивните резервоари на отделните моторни превозни средства, от неподвижни инсталации (резервоари) за съхранение на тези горива.
другото е
"Лицата, които пускат течни горива на пазара" са:
а) производителите на течни горива - всяко юридическо лице, което произвежда и разпространява на пазара течни горива като част от своята търговска или професионална дейност с цел продуктите да бъдат разпространени на територията на страната;
б) лицата, които въвеждат течни горива от друга държава - членка на Европейския съюз - всяко юридическо лице, което въвежда течни горива на територията на Република България като част от своята търговска или професионална дейност с цел продуктите да бъдат разпространени на територията на страната;
в) вносителите на течни горива - всяко юридическо лице, което внася на територията на Република България течни горива от трета държава с цел продуктите да бъдат разпространени на територията на страната.
В крайна сметка, независмо кой как ползва нечия марка или дали въобще ползва такава, би трябвало да се спазват нормативните изисквания за качество на горивото, но явно не винаги е така, след като всички сме недоволни!
- KiLLeR
Аванти ми се струва, че съм мяркал в Пазарджик ама хич не съм сигурен biggrin.gif
Ако имаше как да докарат качеството на горивото като в Германия например да не мислим за глупави и скъпи ремонти по колите всички щяха да са доволни...ама какво да се прави ще зареждаме от Еко-то че до сега проблеми там съм нямал laugh.gif 
Абсолютно съм съгласенВ крайна сметка, независмо кой как ползва нечия марка или дали въобще ползва такава, би трябвало да се спазват нормативните изисквания за качество на горивото, но явно не винаги е така, след като всички сме недоволни!

- Raya
- Благодарил/а: 1 път
- Получена благодарност: 2 пъти
Да се оплача и аз. ОМВ на бул. Сливница след моста Захарна Фабрика по-добре избягвайте.
Случай 1: след зареждането ми светна чек-а. Когато изпразних резервоара и заредих наново на друга бензиностанция, чек-а сам изгасна.
Случай 2: разхода (не по борд компютра, а по мои изчисления) ми излезе към 15л/100 (карах както обикновено).
Случай 3 (днес, пустия мързел да отскоча до друга бензиностанция):
веднага след зареждането стрелката на температурата отиде почти до максимума, след 10-15 мин. каране се нормализира. Нямам представа какво и защо е станало, но в тази бензиностанция вече не стъпвам, че следващия път може и нафта да ми сипят.
Случай 1: след зареждането ми светна чек-а. Когато изпразних резервоара и заредих наново на друга бензиностанция, чек-а сам изгасна.
Случай 2: разхода (не по борд компютра, а по мои изчисления) ми излезе към 15л/100 (карах както обикновено).
веднага след зареждането стрелката на температурата отиде почти до максимума, след 10-15 мин. каране се нормализира. Нямам представа какво и защо е станало, но в тази бензиностанция вече не стъпвам, че следващия път може и нафта да ми сипят.
....--Celica 1.8_00г--Avensis 1.6_00г--Avensis 1.8_05г--....
- Kiki
- Автомобил: РАВ 4 ХА 30
- Благодарил/а: 4 пъти
- Получена благодарност: 14 пъти
Не думай! И аз там зареждам нафта много често. laugh.gifRaya написа:Да се оплача и аз. ОМВ на бул. Сливница след моста Захарна Фабрика по-добре избягвайте.
За сега нямам оплаквания, ама знае ле се!?

За разлика от главата, коремът казва кога е празен!