и аз смятам този Оптимъл лизинг за неизгоден, именно заради тези 30% опция - много по добре е тези 30% да ги разсрочиш в 5-те години лизинг и да ти останат стандартните 0% или 5% остатъчна стойност, отколкото да плащаш 5 години и когато вече ти е писнало от плащане, а и от самата кола (не само защото тогава това ще е "стария" Ярис), ще трябва да се бръкнеш с една немалка сума, а дори и да ги разсрочиш, пак ще ти се върже по-голяма месечна вноска от 60-те платени. Аз лично не бих се впуснал в точно този лизинг. Моя Ярис е с 5% ост. стойност и въпреки това, като се сетя, че след 1 година ще трябва да извадя 1500-600 лв. за колата, която 4 години съм плащал като луд, ми става лошо.
Така, че +1 за съвета да видиш и предложенията на другите лизингови компании - напр. Интерлийз - там си избираш ти застрахователя, лихвите са добри, системата им е добра, а и одобряват лесно. Не е приятно да ти кажат след 2 години - сори, ама в алианц гражданската е 800 лв. (не е невъзможно, т.к. и в момента има застр. компании с подобни тарифи за гражданска), а в ДЗИ примерно 300, обаче ти да си обвързана с алианц.