Челно стъкло и КАСКО

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Заключено
Аватар
digitalpr
Благодарил/а: 1 път

Мнение от digitalpr » 03 Яну 2011 14:48

Rudy написа:Не защитавам застрахователите, ама как очакваш да ти сложат стъкло за 1300 лв. като плащаш премия от 550 лв. на кола за 7300лв.?
Аааа не.... това си е техен риск. Застрахователя разчита на това, че не всеки застрахован ще заведе щети за сума над премията си. Затова и печелят.
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL

dimpex_01

Мнение от dimpex_01 » 03 Яну 2011 15:31

Пролетта ми се наложи подобна смяна. Смениха ми го в КОБРА, като стъклата ги водят европейски и китайски. Като европейските са ПИЛКИНГТОН (Англииски) и се водят върха на сладоледа след оригиналните. В кобра не знаеха какво точно европейско е докато не го докараха от централният склад. Смениха ми го в кобра дето е на Герена (ул. Бесарабия 55). Малко монтажниците са мърлячи, защото не го центрираха на 100%, а и не обичат да стойш в сервиза докато го сменят, ЗАЩОТО СА МЪРЛЯЧИ И ТЕ ПОСТАВЯТ ПРЕД СВЪРШЕН ФАКТ. Стъклото ми е с нагревател около 550 лв, китайското беше за около 250 лв. Няма изкривявания или пречупване на светлината.
AVENSIS combi, D4D, 2001

Изображение

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 03 Яну 2011 15:32

@hyankov

хубаво си излязъл на снимката,все пак дишаш чист въздух!

нали ти казвам,ако се разгневиш много редовно в кобра за ново стъкло,поне да ги набуташ,барем единия да свалиш от коня. laugh.gif biggrin.gif

ps: pilkington е май най-евтиното уж качествено,и тук са ми слагали,значи поне е минало отк! dry.gif
Последно промяна от jim_beam на 03 Яну 2011 22:58, променено общо 1 път.
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 03 Яну 2011 15:42

dimpex_01 написа:Пролетта ми се наложи подобна смяна. Смениха ми го в КОБРА, като стъклата ги водят европейски и китайски. Като европейските са ПИЛКИНГТОН (Англииски) и се водят върха на сладоледа след оригиналните. В кобра не знаеха какво точно европейско е докато не го докараха от централният склад. Смениха ми го в кобра дето е на Герена (ул. Бесарабия 55). Малко монтажниците са мърлячи, защото не го центрираха на 100%, а и не обичат да стойш в сервиза докато го сменят, ЗАЩОТО СА МЪРЛЯЧИ И ТЕ ПОСТАВЯТ ПРЕД СВЪРШЕН ФАКТ. Стъклото ми е с нагревател около 550 лв, китайското беше за около 250 лв. Няма изкривявания или пречупване на светлината.
Ако все пак го преглътна и отида в Кобра да ми слагат стъкло, мисля да отида събота и да им седя на раменете докато го сменят, точно защото съм чел какви мърлячи са и как чупят.

Значи имат стъкла с нагреватели все пак, така ли? Казваш няма изкривявания или пречупвания, това е добре. Шум забелязал ли си при висока скорост; тече ли при дъжд и т.н.? За времето което си карал, появиха ли се драскотини или шупли по него? Зимата стържеш ли го и ако да, надрасква ли се? Като цяло доволен ли си от стъклото?
Subaru Impreza III Hatchback (2009) - 2.0R MT, 150 hp
Toyota Avensis (2000) - 2.0 D-4D (личен рекорд - 4.1л/100км) - SOLD
Toyota Corolla LE (2000) - 1.8, 125 hp - SOLD

scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 03 Яну 2011 16:06

Сменял съм преди години на една 19-ка предно стъкло мисля, че точно около Герена (Кобра или каквато и да е там фирма). Хората бяха много коректни, препоръчаха ми два вида стъкла. Избрах си, платих си. Поставиха стъклото и всичко беше ОК. Дори ако не се лъжа ми презалепиха и стикерите от старото стъкло срещу скромна такса от 10 лева. Не си спомням стъклото да се е драскало, да е имало кривини и т.н. Даже мисля, че ми показаха и двете стъкла преди монтажа.

На една Лагуна сменях странично задно неподвижно странично стъкло. (счупен с цел кражба на касетофон!) Някъде в Орландовци май беше сервиза за стъкла (може би пак Кобра). Предложиха ми китайско или европейско (турско май) с цветен оттенък. Избрах последното и след няколко минути до 1/2 ч. всичко беше ОК. Доволен бях и двата пъти.

Може би оригиналните части са най-добри но понякога се налага да правим компромиси. Разумни компромиси. И да не се настройваме негативно преди още да сме получили съответно услугата или стоката.
Лично мнение и успех !

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 03 Яну 2011 16:18

Мисля си за следния вариант, който някой май подхвърли:

Да взема кинтите от експертната оценка (като тук ще се боря да ми дадат колкото за най-скъпото стъкло в Кобра) и да си намеря запазено стъкло от автоморга. Да извикам екип и да ми го сменят на място. Само че по тези морги колите ако са блъскани, не съм много сигурен на какво качество стъкло да се надявам.

Изобщо някой знае ли дали е добра идея да се присажда стъкло от друга кола? wacko.gif
Subaru Impreza III Hatchback (2009) - 2.0R MT, 150 hp
Toyota Avensis (2000) - 2.0 D-4D (личен рекорд - 4.1л/100км) - SOLD
Toyota Corolla LE (2000) - 1.8, 125 hp - SOLD

scorpion

Мнение от scorpion » 03 Яну 2011 16:48

hyankov написа:Мисля си за следния вариант, който някой май подхвърли:

Да взема кинтите от експертната оценка (като тук ще се боря да ми дадат колкото за най-скъпото стъкло в Кобра) и да си намеря запазено стъкло от автоморга. Да извикам екип и да ми го сменят на място. Само че по тези морги колите ако са блъскани, не съм много сигурен на какво качество стъкло да се надявам.

Изобщо някой знае ли дали е добра идея да се присажда стъкло от друга кола? wacko.gif
Стъкло от друга кола !?! Имаш предвид същия модел предполагам. Защо не. Стъклото не се разтяга, провисва, набъбва biggrin.gif Или е цяло без пукнатини, сериозни надрасквания и пр. или е ... стъкло на парчета. Втора ръка е вариант. Купуваш от същия модел и това е. И защо да викаш екип. Може и дам да го смениш ако имаш малко технически умения или просто да го закараш колата в специализран сервиз. Ще ти вземат пари само за смяната.

Но аз пак бих те посъветвал да отидеш в някой от сервизите и да видиш на място за какво става дума. Мисля, че по-скоро се притесняваш. Сменя спокойно стъклото при професионалистите и не му се притеснявай.
Поздрави !

Аватар
ncuxonam

Мнение от ncuxonam » 03 Яну 2011 17:04

hyankov написа:Да взема кинтите от експертната оценка (като тук ще се боря да ми дадат колкото за най-скъпото стъкло в Кобра)...
hyankov, тука ще се бориш с вятърни мелници брат.. те затова нищо не ти казват.. сигурен съм че и този дето ти прави огледа и той не знае колко пари ще ти дадат..

Нали ти казах че го ядох същия.. и щях да го издухам с тая експертна оценка.. но в крайна сметка като излезна оценката и трябваше да си прибера парите на каса, отидох и казах "Не ща, малко са ми, кво прайм ся" и ми казаха да пусна молба и да чакам за "Възлагателно писмо".. и доверения сервиз си се оправи с тях..

За стъклата подозирам, че това е най-честата застрахователна измама в БГ и затова са минали само на вариант Кобра.. тука в БГ каквито сме тарикати сигурно и из нашия форум да се разровя ще намеря, "упътване" как да си счупя надраното от чистачки стъкло и да ходя да ръчкам застрахователя за ново...

Така че с цел само и единствено да разведря обстановката поствам и един последен малко офф топик коментар в стила на Мечо Пух: "С каквито се събереш... с такива си се събрал... в Абсурдистан" :whistle:
scorpion написа: Но аз пак бих те посъветвал да отидеш в някой от сервизите и да видиш на място за какво става дума.
1+ :thumbsup:
2007 Yaris Sedan, 1,5 VVTi, 1NZFE

Аватар
alexandargv

Мнение от alexandargv » 03 Яну 2011 17:27

Имам следният въпрос. Не знам дали сте прочели историята ми със счупеното стъкло преди 2 седмици. 3 години нямам нито една заведена щета при застрахователите, колата ми е оценена в момента на 9000 лв. като при първото застраховане, преди 3 години, беше оценена на 15 000 лв. Сметнете на година по колко пари съм давал за каско. Като нямам нито една щета дали за тези 3 години не съм си изплатил проклетото стъкло за 1100 лв. Може ли такова нещо, тия хора трябва да имат и малко съвест или морал. Не може всички да ги слагат под общ знаменател. Има хора, които завеждат щети на 2-3 месеца и си получават парите! mad.gif
Toyota Yaris 2008 1.3VVT-i LUNA

Scott

Мнение от Scott » 03 Яну 2011 21:11

alexandargv написа:...Сметнете на година по колко пари съм давал за каско. Като нямам нито една щета дали за тези 3 години не съм си изплатил проклетото стъкло за 1100 лв. Може ли такова нещо, тия хора трябва да имат и малко съвест или морал. Не може всички да ги слагат под общ знаменател. Има хора, които завеждат щети на 2-3 месеца и си получават парите!
Ти да не мислиш че застрахователната компания е 'спестовна каса'. biggrin.gif
Няма морал, нито съвест, всичко е бизнес. И точно заради хората дето завеждат щети всеки месец, понятието етичност у застрахователите е неуместно.

петър

Мнение от петър » 03 Яну 2011 21:36

alexandargv написа:Имам следният въпрос. Не знам дали сте прочели историята ми със счупеното стъкло преди 2 седмици. 3 години нямам нито една заведена щета при застрахователите, колата ми е оценена в момента на 9000 лв. като при първото застраховане, преди 3 години, беше оценена на 15 000 лв. Сметнете на година по колко пари съм давал за каско. Като нямам нито една щета дали за тези 3 години не съм си изплатил проклетото стъкло за 1100 лв. Може ли такова нещо, тия хора трябва да имат и малко съвест или морал. Не може всички да ги слагат под общ знаменател. Има хора, които завеждат щети на 2-3 месеца и си получават парите! mad.gif
Колега аз съм в абсолютно същата ситуация като теб,само че аз ги мъча за отстъпки,и понеже вече съм 4та година в една и съща компания ще се боря за -30% този месец.

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 03 Яну 2011 21:50

Scott написа:...Няма морал, нито съвест, всичко е бизнес. И точно заради хората дето завеждат щети всеки месец, понятието етичност у застрахователите е неуместно.
Никога не забравяйте, че ножа, хляба, сиренето, а също така и касовия апарат са в ръцете на Застрахователя, като не бива да пренебрегвате и бухалките.

Бих добавил само, че здравето и спокойствието са най-важни, а не боята и стъклата. До сега винаги съм се разделял с автомобилите си преди да им се случат пробиви от корозия или течове.
Не твърдя, че не съм се "косил" на такива теми в миналото. Но сега от дистанцията на времето ми е смешно да се вживявам много на тази тема. На всяка нова драскотина или вдлъбнатина по колата гледам спокойно и НЕ МИ ПУКА.
ВАЖНОТО Е АЗ И СЕМЕЙСТВОТО МИ ДА СМЕ ЗДРАВИ, НАХРАНЕНИ И СЪС ЗАДОВОЛЕНИ ПОТРЕБНОСТИ! :thumbsup:

hyankov, много си ми симпатичен и съжалявам, че точно на теб ти се е случила таз беда, но пък си помисли, колко по-гадно би било ако те бе ударил камък по главата или беше паднал и си счупил ръка или крак. ПРИЕМИ ТОЗИ ПРОБЛЕМ КАТО БЯЛ КАХЪР и просто го реши! За съжаление след него ще дойде някакъв друг. Пълно щастие няма!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

Аватар
dap

Мнение от dap » 03 Яну 2011 22:46

Наскоро ми се наложи да сменям челно стъкло и трябваше да избирам м/у китайско и някакво друго уж по качествено. Разликата в парите беше 70 лв. Разбира се избрах по скъпото. След като го монтираха се загледах в марката(Pilkington)до този момент не бях ги чувал, не че съм се интересувал от стъкла, както и да е. Оказа се, че въпросната марка се използва за първоначално вграждане в разни европейски марки автомобили. Не е идеално лошо, дори бих казал, че съм доволен. Е и аз бих искал да си сложа уж оригинално, но нямам възможност да даря 700лв на Тиксим Пловдив. Мисълта ми беше, че за не много пари можеш да получиш не лошо стъкло. Поздрави и дано случиш на марка, монтажници и т.н.

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 334 пъти
Получена  благодарност: 364 пъти

Мнение от slowtraveler » 03 Яну 2011 23:12

Доколкото си спомням или на Авенсиса или на Опела оригиналните стъкла бяха такива ....
Tака, че ако наистина стъклото е такова би трябвало да няма проблем...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

gh0s7r1d3r

Мнение от gh0s7r1d3r » 03 Яну 2011 23:13

Kiki написа:
gh0s7r1d3r написа:Няма да ти разрешат да ползваш ТМ Ауто, уверявам те.
За тази година си направих каското с опция за ползване на оторизиран сервиз, което я оскъпи с 156 лева, но реших да ги дам, пък дано не се налага.
Така, че може да се ползва отор. сервиз, но не знам дали при всички зазтрахователи я има тази опция. wink.gif
Не попитах дали за всички коли може да прави това.
В момента на застраховката Авенсиса беше на 5 години и половина.
Ако си платиш завишение за ползване на официален сервиз, тогава имаш право, напълно прав си колега. Аз коментирах случая на колегата hyankov. Принципно с това си вадя хляба :). Нито искам да обвинявам застрахователите, нито да ги защитавам, но много често, проблемите идват от нас - застрахователните брокери. Не искам да обиждам някого, така, че ако има колеги брокери, да не се сърдят, но мога да кажа, че брокера е най-важното звено в застрахователния бизнес. Явно, колегата не е отишъл при достатъчно компетентен брокер и той не си е направил труда да му обясни, че при тези условия няма да може да ползва официален сервиз или оригинални резервни части (това с частите според мен е важно, а не това със сервиза). Просто, не всеки се интересува, не всеки знае и не всеки се сеща да попита аджеба при щета какво се получава. И затова, брокера е много важен, тъй като той трябва да е запознат с работата си, с условията на застрахователите, с продуктите, които предлага. Обаче повечето колеги се занимават с тези неща като допълнителен бизнес и много много не им се занимава да обясняват, а след това и да съдействат на клиентите.

Така, че не са виновни застрахователите - те си имат условия, които са написани. Над х години - нямаш право на официален сервиз, ако искаш официален - плати х% завишение и ще ползваш. Но и в тия времена рядко има хора, които им се плаща повече, всеки си вика, бе не ми трябва официален сервиз, нали могат да ми я направят в някой друг. И после- ама защо са ми сложили китайски фар?

А принципно, най-чистия вид на завишено каско за официален сервиз е в Бул Инс - до миналата година се водеше "валутно" - при него ползваш официален сервиз (или друг с оригинални части, или по предварително одобрени фактури) без условности. При ДЗИ има известни условия.

А иначе за PILINGTON - преди 2 седмици сменях стъкло на едни мои клиенти в КОБРА и сложиха PILKINGTON. Опел Астра Класик (от тия полицейските) беше колата и оригиналните стъкла и бяха именно такива, така, че предполагам, че не са кой знае колко лоши, дори ми се стори хубаво.

А иначе, както казах на колегата hyankov, можеш да опиташ да се договориш с тях, да ти изплатят до цени на кобра (с 10-15% по-малко, защото КОБРА правят отстъпка, когато е по щета) и да си доплатиш ти разликата за втора употреба (макар, че челно стъкло ме съмнява да са успели да свалят грамотно) или до оригинално алтернативен внос, ако наистина толкова си се притеснил от смяната на стъклото с неоригинално.
SUBARU Outback 3.0 H6 2005
Toyota Yaris Sol 1.3 VVTi 2008

Заключено