Челно стъкло и КАСКО

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Заключено
Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Челно стъкло и КАСКО

Мнение от hyankov » 02 Яну 2011 11:36

Здравейте,

Много неприятно - по пътя изхвърча камък и ми спука челното стъкло (20тина см). Имам 'пълно' каско в Армеец.

Някой от вас знае ли дали има 'амортизация' на челното стъкло? Колата е 10 годишна, но стъклото според мен си беше перфектно. Звънях в Тойота - с монтажа струва към 1400 лв. Искам единствено и само оригинално стъкло, изобщо не мисля за китайски, турски или европейски алтернативи. Мога ли да очаквам че каското ще ми покрие целия ремонт? За какво да внимавам? Да не започнат сега да ми вадят шваке и да ми показват че стъклото ми (примерно) струва 500 лв? Имат ли право да ме карат да ходя в Кобра и подобни сервизи и да сменям с не-оригинални части?

Мерси :thumbsup:
Subaru Impreza III Hatchback (2009) - 2.0R MT, 150 hp
Toyota Avensis (2000) - 2.0 D-4D (личен рекорд - 4.1л/100км) - SOLD
Toyota Corolla LE (2000) - 1.8, 125 hp - SOLD

Аватар
ncuxonam

Мнение от ncuxonam » 02 Яну 2011 12:15

Общо взето вариантите ти са два:

Експертна оценка - по шваке, парите от която със сигурност няма да ти стигнат доникъде.. дават ти кеш и ти се оправяш както си искаш..

Доверен сервиз - най-вероятно ще е е кобра, а там вече дали ще ти сложат оригинално стъкло не се знае.. но поне може да се пробваш.. в смисъл да им кажеш, че друго освен оригинално стъкло няма да приемеш..
мисля че стъкло може да ти сложат и в друг доверен сервиз освен в кобра.. но проблема е че като си поискаш "възлагателно писмо" трябва да посочиш името на доверения сервиз, където искаш да ти бъде направен ремонта.. обикновено в офиса на армеец има списък на сервизите, въпроса е че трябва да решаваш на момента..

В тойота мисля, че можеш да оправяш щети само до петата година от датата на производство, на мен като сключвах каското в армеец ми казаха че за "оторизиран сервиз" съм трябвало да доплащам още.. и тъй като така и така нямах валидна тойотска гаранция, реших че минавам на вариант "доверен сервиз"..

Най-добре говори със застрахователния ти брокер, какво може да се направи и то преди да отидеш да завеждаш щетата в армеец.. Или пък потърси "доверените сервизи" в твоя район и им звънни да ги поразпиташ преди да си отишъл в армеец.. така поне може да си "избереш" доверен сервиз..
2007 Yaris Sedan, 1,5 VVTi, 1NZFE

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 02 Яну 2011 12:17

Благодарско

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 02 Яну 2011 12:20

А защо не пуснеш запитване до колегите , които внасят оригинални части за цена за оригинално стъкло ? Да не се окаже , че може да се достави такова за много по-малко пари ! И каква ти е гаранцията , че от ТМ Ауто няма да отидат до кобра и да ти продадат стъкло за 200лв. за 1400лв. ?

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 02 Яну 2011 12:45

Bass_Man написа:А защо не пуснеш запитване до колегите , които внасят оригинални части за цена за оригинално стъкло ? Да не се окаже , че може да се достави такова за много по-малко пари ! И каква ти е гаранцията , че от ТМ Ауто няма да отидат до кобра и да ти продадат стъкло за 200лв. за 1400лв. ?
Не вярвам ТМ Ауто да се снабдяват от Кобра (които пък изобщо не работят с оригинални стъкла).

Колегата ncuxonam май е прав че няма да ме допуснат до ТМ Ауто ами ще ме пращат по гаражните сервизчета, но аз ще настоявам поне стъклото да е оригинално. Платил съм застраховка върху кола съставена от оригинални части, следователно ремонтите ще стават само с такива :whistle:

Аватар
ncuxonam

Мнение от ncuxonam » 02 Яну 2011 12:53

Но провери и при колегите от купува/продава както казва Bass_man.. има вероятност да си намериш доста изгодно оригиналното стъкло и като отидеш в "доверения сервиз" да им направиш оферта: "намерил съм оригинално стъкло за ХХХ пари, искате ли да го поръчам", а те съответно да ти направят "ресто в кеш" и да си го префактурират към застрахователя ;)

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 02 Яну 2011 12:55

hyankov написа:
Не вярвам ТМ Ауто да се снабдяват от Кобра (които пък изобщо не работят с оригинални стъкла).
Не съм те питал дали вярваш или не , а дали си сигурен !
hyankov написа: .............................. Платил съм застраховка върху кола съставена от оригинални части, следователно ремонтите ще стават само с такива :whistle:
Не разбрах само защо не си питал при колегите , които внасят ОРИГИНАЛНИ части ? Или не "вярваш" , че те внасят оригинални части ?

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 02 Яну 2011 12:56

ncuxonam написа:Но провери и при колегите от купува/продава както казва Bass_man.. има вероятност да си намериш доста изгодно оригиналното стъкло и като отидеш в "доверения сервиз" да им направиш оферта: "намерил съм оригинално стъкло за ХХХ пари, искате ли да го поръчам", а те съответно да ти направят "ресто в кеш" и да си го префактурират към застрахователя ;)
Всъщност ти си прав, ако ме пратят в сервиз, застрахователя плаща каквото ги фактурира сервиза. Ако се разбера със сервиза да сложим оригинално стъкло, Армеец няма думата. Освен ако не ми набият някаква 'максимална сума' за ремонта, но това е по-скоро ако отида на експертна оценка (от което ще бягам).

Аватар
hyankov
Обратна връзка:

Мнение от hyankov » 02 Яну 2011 12:57

Bass_Man написа:
hyankov написа:
Не съм те питал дали вярваш или не , а дали си сигурен !
Да, сигурен съм че ТМ Ауто не купуват стъкла от Кобра.

Bass_Man написа:
hyankov написа: .............................. Платил съм застраховка върху кола съставена от оригинални части, следователно ремонтите ще стават само с такива :whistle:
Не разбрах само защо не си питал при колегите , които внасят ОРИГИНАЛНИ части ? Или не "вярваш" , че те внасят оригинални части ?
Ще ги питам колегите, на тях им имам доверие, даже на скоро купувах разни части happy.gif

Аватар
Bass_Man

Мнение от Bass_Man » 02 Яну 2011 12:58

Ами трябваше първо там да питаш защото ако цената се окаже "друга" цялата тема става безмислена .

Аватар
ncuxonam

Мнение от ncuxonam » 02 Яну 2011 12:59

именно :thumbsup:
само пак натъртвам на ВАЖНИЯ избор на "доверен сервиз"..

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 02 Яну 2011 14:43

интересно ми е изплаща ли се на такава стара кола да се прави пълно каско?
тук при нас дори частично каско покрива такава щета,като се заплаща само една твърда сума,която е в условията на договора.
значи пълно каско покрива абсолютно всичко,без условия.мисля би трябвало и в тм ауто да може да се ремонтира.но най-добре както казаха колегите да се видят условията на договора!
още преди години ми смениха стъклото на е-класата за около 1500€ с монтажа,и то неоригинално,което се пукна пак след няколко месеца.беше марка пилкингстон,така че идеята само ориг. стъкло е най-доброто!
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 02 Яну 2011 15:03

jim_beam написа:..
значи пълно каско покрива абсолютно всичко,без условия.мисля би трябвало и в тм ауто да може да се ремонтира...!
В ТМАуто ремонтират коли до 5г., над тези години, ако искаш доплащаш още при сключването на застраховката (но само за коли до 8г.) и ползваш. Иначе изплащат право пропорционално от сумата на застрахователната премия, т.е. колкото по-стара кола по-малко плащаш и толкова по-малко получаваш.
hyankov, няма да ти изплатят сумма за оригинално стъкло, особенно в Армеец. Не знам как е при тях, но при някои застрахователи коли над 10г и нямат право на сервиз, а само по експертна оценка.

Аватар
jim_beam
Автомобил: Honda HR-V RU
Благодарил/а: 11 пъти
Получена  благодарност: 6 пъти
Обратна връзка:

Мнение от jim_beam » 02 Яну 2011 15:10

Raya написа:...
hyankov, няма да ти изплатят сумма за оригинално стъкло, особенно в Армеец...
колегата иска да му ремонтират колата,а не да му изплатят парите.ако това което казваш е вярно,не виждам какъв е смисъла от такава застраховка,че я нарекли пълно каско.има някакво побългаряване май в цялата работа.
mad.gif
Honda HR-V DTEC 2021
Made In Japan

Изображение

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 02 Яну 2011 15:14

Ами след 10г. май наистина няма смисъл, дават някакви нищтожни пари. И от миналата година застрахователите вдигнаха застр. премии за коли над 8г. и вообще се обезмисля каското. Има смисъл само с/у кражба.
Последно промяна от Raya на 02 Яну 2011 15:17, променено общо 1 път.

Заключено