Проблем с Тойота Ярис

dibk

Проблем с Тойота Ярис

Мнение от dibk » 03 Дек 2010 21:33

Здравейте. Пускам темата, защото искам да попитам нещо и се надявам да ми дадете някакъв съвет.

Преди една година си купих Тойота Ярис '99г. и общо взето количката си беше почти в перфектно състояния. От една седмица насам обаче има нещо, което ме притеснява. Забелязах, че докато вися по сфетофарите, двигателят издава по-силен шум(нещо като бучене) и на моменти колата чак леко се тресе. По-принцип наистина работи по-тежко, когато са включени светлините и особено, ако е пуснат и климатикът, но този път наистина усещам някаква разлика и това никак не ми харесва. Иначе докато я карам не виждам да има някаква промяна.
Можете ли да ми кажете на какво е възможно да се дължи проблема?

Аватар
Bass_Man
Благодарил/а: 2 пъти
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от Bass_Man » 03 Дек 2010 21:38

Да не би да чуваш вентилатора на радиатора ?

Аватар
zi_zi_top
Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
Получена  благодарност: 33 пъти

Мнение от zi_zi_top » 03 Дек 2010 21:38

Знаеш ли някакви детайли за ДВГ: кубатура, сигнатура и т.н. :help:
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

dibk

Мнение от dibk » 03 Дек 2010 21:51

Двигателят е 1.0 бензин, 50 к.с., работен обем 998 см3. :)

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 03 Дек 2010 22:03

Твоят ДВГ е 3-цилиндров и такива вибрации са нормални. 3-цилиндров четиритактов ДВГ се балансира доста трудно и на празен ход претриса. Следващите модели са вече с 4-цилиндров ДВГ и този проблем го няма.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!

dibk

Мнение от dibk » 03 Дек 2010 22:14

Да, прав си, че такива вибрации при тези Яриси са нормални. Но просто този път те са осезаемо по-силни от обиковено и ми направиха впечатление, заради това се и протесних. wacko.gif

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 03 Дек 2010 22:19

Като начало провери кабелите за ВН и свещите и изчакай да заредиш отново бензин, но този път от нормална бензиностанция /Лукойл, ОМВ, ЕКО, Ромпетрол/. Ако продължава проблема потърси компетентно мнение на диагностик.

dibk

Мнение от dibk » 03 Дек 2010 22:29

Bass_Man написа:Да не би да чуваш вентилатора на радиатора ?

Шума не е по-различен от обикновено(освен, че е малко по-силен), просто сега колата повече се затормозява, докато работи и стои на едно място.
Надявам се да ме разбирате какво искам да кажа.
Съжалявам, ако ви занимавам с глупави въпроси и ви губя времето sad.gif

dibk

Мнение от dibk » 03 Дек 2010 22:31

zi_zi_top написа:Като начало провери кабелите за ВН и свещите и изчакай да заредиш отново бензин, но този път от нормална бензиностанция /Лукойл, ОМВ, ЕКО, Ромпетрол/. Ако продължава проблема потърси компетентно мнение на диагностик.
Хм, всъщност свещите ми ги сменяха точно преди 2 седмици. Възможно е и тук да се крие проблема. Благодаря ти за съдействието!

Аватар
Dizzle

Мнение от Dizzle » 03 Дек 2010 22:32

dibk написа:
Bass_Man написа:Да не би да чуваш вентилатора на радиатора ?

Шума не е по-различен от обикновено(освен, че е малко по-силен), просто сега колата повече се затормозява, докато работи и стои на едно място.
Надявам се да ме разбирате какво искам да кажа.
Съжалявам, ако ви занимавам с глупави въпроси и ви губя времето sad.gif
незнам за бензина,но при моята печка си е нормално в студа да компенсира с обороти при пуснато парно или климатик/съответно вибрация и шум.

Аватар
zi_zi_top

Мнение от zi_zi_top » 03 Дек 2010 22:33

dibk написа:Съжалявам, ако ви занимавам с глупави въпроси и ви губя времето sad.gif
Ти пък!!! rolleyes.gif
Като гледам форума напоследък, твоят въпрос е академичен. biggrin.gif

Аватар
TATI
Благодарил/а: 22 пъти
Получена  благодарност: 164 пъти
Обратна връзка:

Мнение от TATI » 03 Дек 2010 22:37

Палиш, чакаш да загрее, вдигаш капака на двигателя и като се случи описаното от теб започваш да оглеждаш и услушваш за шума, който чуваш. Оглеждаш се дали някоя перка не се върти в този момент.
Погледни да не ти е включен климатика от копчето.
Пък вземи кажи и от кой регион на БГ си и ако има някой колега близо до теб може да се разберете да мине и да ти даде съвет.
Успехи
Прочетете правилата на форума!
Hi-Ace 1979, 2.2 D, manual
Corolla Sedan 1998, 1.6i, automatic Terra
Avensis Wagon 2005, 2.0, D-4D, manual Sol
Kia Cee'd 2007, 1.6 CVVT EX, automatic

dibk

Мнение от dibk » 03 Дек 2010 22:42

Е то лошо няма да попиташ biggrin.gif Нали все пак трябва да караме здрави коли ( не че по нашите пътища е много възможно)

Ще направя каквото ме посъветвахте и в краен случай ще закарам колата на подходящ сервиз.

sacho7803

Мнение от sacho7803 » 04 Дек 2010 00:02

dibk написа:Е то лошо няма да попиташ biggrin.gif Нали все пак трябва да караме здрави коли ( не че по нашите пътища е много възможно)

Ще направя каквото ме посъветвахте и в краен случай ще закарам колата на подходящ сервиз.
в никакъв случай не ходи на сервиз че да не ти разбутат колата ohmy.gif вибрациите са нормални но щом в момента са ти в повече-----един съвет........наливаш 100 октановия на еко и малко стъпка до червения сектор на оборотомера и...............проблема е изгладен wink.gif бензинките се "раждат"след спортен гъдел biggrin.gif а не само те wink.gifмойта кочинка досега я карах само със 100 октанов.сега сложих 95 и то наистина доста вибрира по светофарите а да не говорим че се спъна и в ниските :thumbsup:
Toyota YARIS 1.33-100кс.2009..... Renault megan-Coatch 1.6-90кс-98г

nowyaris
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от nowyaris » 04 Дек 2010 10:17

Колата на колегата е 50 kw,а не 50 кс.4 цилиндъра е и наистина е приблизително 1000 к.см.Моята е 998,3 цил.новия двигател/2006/бензин и изобщо не е вярно,че не е балансиран и претриса на празен ход,работи си изключително култивирано и равномерно дори и при включени всички консуматори.Каран е 90% градско само с 95.Мисля,че проблема на колегата наистина е в свещи или кабели,щом скоро ги е сменял.Сервиз трябва,квалитетен.Ама не обажда откъде е.

Публикувай отговор