Абе пичове, аз си мислех, че с моето присъединяване към форума сте се сдобили с най-дървения философ, обаче като гледам тука си имате един, дето не е дървен ми направо стоманен

)))
принципно да си кажа и аз мнението за скъпите части на Тойота и евтините на ВАГ. първо да отбележа, че съм много голям фен на Ауди - много ми харесват като екстериор и интериор, като поведение на пътя, като динамика... карал съм почти всички модели, НО никога не съм имал и на този етам не мисля, че мога да си позволя да имам (за да не стане объркване, че съм крайно нуждаещ се, да отбележа, че карам Ярис от магазина - 1.3 Сол и Корола Версо на 4 години). Въпреки това, имайки много познати, каращи Ауди и бидейки син на автомонтьор с 25-30 годишен опит и активно практикуващ, не мисля, че мога да си позволя да поддържам Ауди (освен някое А3 1.6 бензин), въпреки много евтините части, изключителната здравина и надеждност и т.н., които прокламира колегата Гичо...
Та да се върна на темата. Скоро смених свещи на Версото. 7.85 лв. парчето (NGK, оригиналните). Някой ако има прясна информация за свещите на Ауди 1.8 да каже, щото последните ми спомени са отпреди 1-2 години, когато комплекта беше към 240 лв.
Маслен филтър - японски - към 12 лв.
Дискове - японски - 76 лв.
Накладки (PAGID) - 100 лв.
Филтър - въздушен - около 10-12 лв.
Версото е с верига, както знаете - комплекта с обтегачи, успокоители и пр. - 380 лв. по спомен.
Предницата не мисля, че подлежи на коментар - има един шарнир и една биалетка.
По показател на километража, Версото е на 230 к (почти съм сигурен, че е на по-малко, защото са правени врътки за точене на служебен бензин, но както и да е), при смяната на свещите, на баща ми не му се вярваше как изглеждат старите свещи - керемидени, както се изрази той. Лично съм сменявал свещи на ВАГ-ове с много по-малко км по показател - ми черни са, поомаслени са... незнам колко да горят масло тия ВВТи-ки...
Яриса е на 45 к км. Не съм пипнал нищо. Буквално. Едни накладки само, но това ми е от стила на каране. 76 лв. TRW. И масло. 2 пъти. Сега предстои третия. Е вярно, малко дебело взимат в ТМА - 250/350 лв. за А/Б. Ама в порше не взимат по малко. Има едни дежурни 38 лв. САМОДИАГНОСТИКА там...
Както и да е, Гичо може да си кара страхотните ВАГ-ове. АААА, и Пежа. Те нямат проблем с демферните маховици. Даже хич. Особено 2.0 ХДИ 90 к.с. На 40-50 к ги изхвърляха наред и 307-ци и 406-ци. Не, че новите ХДИ-та 1.6 110 к.с. не ги изхвърлят де. Ама това не е от значение, защото до 40-50 к км, като смениш 10-12 датчика по 100-200-300 лв., които "не влизат в гаранцията" и разкарваш лъвчето отма. И задното окачване им е хубаво на пежаците. Като на ВАГ-овете предното почти...
Аз и преди съм казвал, когато филосовствах в другата тема. Тойота не е кола, която ще ти донесе максимално удоволствие от шофирането. Но със сигурност ще те заведе там, където си тръгнал. Аз затова си купих Версо на 200 к. Дали бих си купил ВАГ на 200 к??? НИКОГА.
Незнам Гичо дали е чувал прекрасните отзиви за 2.5 ТДИ. От старите, не ПД, а от ония евтините и здравите... Тука при баща ми в сервиза (то си е гараж направо) са идвали 2.5 ТДИ-та с кобилици и повдигачи на клапаните изпаднали в картера. И помпите в резервоара са им много здрави и много хубави. И свещите не се късат като тръгнеш да ги отвиваш... Абе можем да си пишем до утре и нито ти ще се убедиш, че грешиш, нито ще убедиш някой тук, че си прав...
ПС: А някой беше писал за 145 на Алфа. Аз мога да кажа (почти) само хубави думи за тази кола. карах една такава 2-3 години и всичко беше без проблем, освен "немските" електронни комнпоненти Бош - дебитомер, ламбда сонда... Минах 20-30 к км и не съм пипал ни предница и задница, само 1 лагер, ама така я купих. Е свещите са и малко скъпи, но има алтернативни. Така, че явно си е до късмет...