Зимни гуми

Дискусии, коментари, идеи, предложения, срещи, история, интересни факти
Публикувай отговор
scorpion
Получена  благодарност: 1 път

Мнение от scorpion » 08 Ное 2010 14:32

Миналата зима направих компромис: вместо 4 броя 17" при цени около 270 лева за гума (за съжаление от 17" нагоре цените доста скачат, особено ако са с висок скоростен индекс), прецених, че мога да взема четири джанти и съответно гуми 16" ки; по-нисък клас, по тесни с по-висок борд и малко по-нисък скоростен индекс. Така се получи, че имаше някаква промоция и взех четири лети джанти и Корморан Сноу Про 2. Като изключим, че гумите са малко шумнички се държаха добре зимата. То аз съм минал около 3-4 хил.км. Пролетта ги почистих, напръсках със прей за гуми и в калъфи на сухо и прохладно, като от време на време ги завъртах (някои препоръчват да се държат легнали, други изправени, като се завъртат на определен период).

Апропо, колегите с Авенсис 2.2 Д-4Д със 17" да обърнат внимание, че производителя изрично пише, че за да се поставят вериги, следва гумите да са 16" иначе има опасност от разрушаване на подкалниците !

Аватар
Raya
Благодарил/а: 1 път
Получена  благодарност: 2 пъти

Мнение от Raya » 08 Ное 2010 16:11

scorpion написа:.. Пролетта ги почистих, напръсках със прей за гуми и в калъфи..
Какъв е този спрей и за какво е?

scorpion

Мнение от scorpion » 08 Ное 2010 18:59

Raya написа:
scorpion написа:.. Пролетта ги почистих, напръсках със прей за гуми и в калъфи..
Здравейте. Спрей за поддържане на гумени и пластмасови изделия от интериора и екстериора на автомобила. По бензиностанциите и в практикер и бриколаж има най-различни спрейове. Може и без спрей но задължително за добро съхранение, следва гумите да се почистят, измият и подсушат. После в калъф да не се прашат и това е.

Поздрави !

Аватар
miLen4o
Обратна връзка:

Мнение от miLen4o » 08 Ное 2010 19:51

scorpion написа:
Raya написа:
Здравейте. Спрей за поддържане на гумени и пластмасови изделия от интериора и екстериора на автомобила. По бензиностанциите и в практикер и бриколаж има най-различни спрейове. Може и без спрей но задължително за добро съхранение, следва гумите да се почистят, измият и подсушат. После в калъф да не се прашат и това е.

Поздрави !
А какви са ти личните наблюдения от този спрей.Според мен нищо не върши купувал съм такъв и не видях някакво значение от него.А иначе ,ако се изчистят хубаво и се съхраняват на място без влага и пряка слънчева светлина мисля ,че няма да има проблем.
A car without TURBO is like a man without BALLS!

scorpion

Мнение от scorpion » 09 Ное 2010 09:25

Би трябвало да предпазват гумата от бързо стареене, напукване и втвърдяване ... така е на теория. На практика: ами извадих миналата седмица зимния комплект от калъфите и джантите с гумите все едно от магазина съм извадил; гуметата като нови (не, че не са за 3-4 хил.км)
biggrin.gif biggrin.gif biggrin.gif

Аватар
NIXON

Мнение от NIXON » 10 Ное 2010 09:25

Подобен спрей за гуми ползвам от 3 години. Но само за уплътненията на вратите - ефектът е страхотен. Цяла зима никакво залепване вследствие минусовите температури. Точно по това време /късна есен/ преди студовете пръскам, по-точно мажа с гъбичка, като преди това съм я напръскал от флакона. Голям флакон, има за целия вход. Мисля че беше от "Кауфланд". Надписът е GUMMI и т. н.- около 6 - 7 лв.
Тойота авенсис Д-4Д 110 к.с. 2001г.

gicho

Мнение от gicho » 11 Ное 2010 19:49

Аз я свърших за тази зима - днес ходих до популярна габровска гумаджийница ("Стената").
Там 195/65/15Т са на 126лв, и правеха 10% остъпка така че излязоха по 113лв.

В "Европа" оферта е:
Марка: VREDESTEIN; Модел: SNOWTRAC 3; Размер: 195/65R15H 91; Цена - 158 лв.
wacko.gif

(Нямат Т-скоростен индекс, затова е толкова скъпа).

ДОТ-а на двете е 28 седмица 2010, другите двете са 44-та седмица '10.

Доволен съм - размера (195/65/15) пасва добре на Авензис 1 (поне на моя tongue.gif )

Сега и аз чакам снега да ме изненада ...
Убаво еФтино нема!
Баси! И тия почнали да правят боклуци !!!(Специален поздрав за Тойота във връзка с "чудния" 1ZZ-FE)
Вече и на газ ...

Аватар
SFINKS

Мнение от SFINKS » 12 Ное 2010 09:48

Аз като гледам какво е времето зимни гуми ще слагам Януари wacko.gif
Всъщност няма нищо учудващо . От няколко години се наблюдава значително изместване на сезоните , с поне месец !
Какво е това циганско лято средата на Ноември .
Зимата започва с месец по-късно от нормалното , пролетта започва с месец по-късно , лятото започва с месец по-късно , есента
ALIENO ARCANUM RP5 / 2018
S 500 , LORINSER / 1996
CLK 55 AMG , CABRIO / 1999
Q7 , 3.0 DIESEL / 2007
COROLLA 1.4 DIESEL / 2007

Аватар
drishko

Мнение от drishko » 15 Ное 2010 20:43

Аз редувам нещата така - една година чакам до последния момент, да падне хубав сняг, да ме изненада зимата и тогава сменям, друга година като тази, ги сменям овреме - и ме е яд, че си хабя зимните гуми.

Парадоксалното е, че в момента не се чувствам по-сигурен, защото в топлото зимните гуми спират по-лошо, шумят повече и ги чувам как си заминават...

Аватар
Petar

Мнение от Petar » 16 Ное 2010 09:33

И аз чакам да падне сняг или дасе задържат температурите дълго под 7 градуса и чак тогава слагам зимните гуми при мен нее проблем защото аз сам сиги сменям понеже си имам два комплекта зимни и летни гуми .Но които ходи на гумаджия може би ги сменя когато има по -свободно време

Аватар
max-2
Благодарил/а: 42 пъти
Получена  благодарност: 110 пъти

Мнение от max-2 » 16 Ное 2010 10:00

И аз съм така, ама се излъгах във времето и ги смених на Димитровден, че исках на топло и слънчево да си сменя и спирачната течност. Ако знаех, че идва пролет laugh.gif , не бих ги сменил толкова рано.
Carina E 4AFE LB 1992

Публикувай отговор