Пътен данък.
Именно... конски сили и емисии. Не виждам логика в такъв случай 10 годишна кола 100 коня да плаща по малко от 2 годишна кола 100 коня - това, което се случва тук.
Какво значи "щом имаш нова кола, значи имаш възможност да плащаш повече"... дайте сега като имам нова кола да плащам за това, че друг няма.?! Извинявайте но няма логика в това.
Какво значи "щом имаш нова кола, значи имаш възможност да плащаш повече"... дайте сега като имам нова кола да плащам за това, че друг няма.?! Извинявайте но няма логика в това.
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL
Логиката на данъка върху МПС е подобна на логиката на данъка върху недвижимото имущество. По-скъп апартамент в центъра, по-голям данък. По-скъп и мощен автомобил, пак по-голям данък.
Сега къде отиват парите от този данък. Парите от винетките трябва да отиват за поддръжка на републиканската пътна мрежа, грубо казано извънградските/извънселските пътища, маркировки, знаци. Парите от данъка върху МПС (събира се от общините) трябва да отиват за поддръжка на пътищата в съответните общини, светофарни уредби, маркировки, знаци.
Така би трябвало да бъде, как точно се изпълнява не мога да кажа.
Сега къде отиват парите от този данък. Парите от винетките трябва да отиват за поддръжка на републиканската пътна мрежа, грубо казано извънградските/извънселските пътища, маркировки, знаци. Парите от данъка върху МПС (събира се от общините) трябва да отиват за поддръжка на пътищата в съответните общини, светофарни уредби, маркировки, знаци.
Така би трябвало да бъде, как точно се изпълнява не мога да кажа.
Toyota Corolla E12, 1.6 VVT-i 2002 г.
И аз това се чудя къде отиват парите и каква е логиката. А относно каското и Г.О. - то знам много добре къде ми отиват парите, защото както казава колегата като си ударя колата ми се плаща и ми се възстановява, а парите за данъка като си разбия колата в някоя дупка кой ми я плаща??? Пак застрахователя и защо, ей така защото всичко ни е наред в тая държава. И това верно няма логика трошка на 15 години замърсяваща супер много данък 17лв. нова кола замърсяваща много много по малко от старата данък 250 пъти по голям. Но както и да е все пак както се казва: Въпрос по роден край - Къде живееш? - България. Само това да ни е кусура добре ще е ама уви не е.
- iovkito
- Благодарил/а: 17 пъти
- Получена благодарност: 95 пъти
Общо взето ако някой иска да кара що годе свястна кола и да не плаща голям данък , най-добрият вариант е чисто нова до 101 конски сили. Нормално е за България на по-скъпите коли , данъкът да е по-висок. Ако ще се събират високи данъци от тези с жигулитата и москвичите , то тогава в общината няма да влезе и 1 лев :Д
Toyota Avensis T25 2.0 D4D 2007
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
Toyota RAV4 XA40 2.2 D4D 2014
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Мечо Пух е казал: „Колкото повече, толкова повече!“ „Има само едно нещо, което е по-хубаво от гърненце с мед… и това са две гърненца с мед." ... laugh.gifIvoDobrev написа: В крайна сметка, както казал мечо - колкото-толкова.

Застрахователите ги знаят тези неща много по-добре от нас.

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
IvoDobrev написа:И нямаш клауза в лизинговия договор, която те задължава Инчкейп да е твой брокер? При това със завидна оценка на автомобила ти! Браво - явно мен си ме цакат грубо. В крайна сметка, както казал мечо - колкото-толкова.
Ами да ти кажа честно нямам такава клауза. Аз съм през Партнер лизинг АД незнам дали сте ги чували. И те ме задължават само каското и гражданската да са ми в ЗАД Виктория, а аз там работя така че сметките са ми точни и ясни без завишение на каквото и да било. А и аз като служител ползвам доста голям процент отстъпки от каското. Също така не ме задължават да маркирам, защото не маркираме.
Прав си така е. Затова плащаш си като поп и си свиркаш и караш новата кола хехехехеiovkito написа:Общо взето ако някой иска да кара що годе свястна кола и да не плаща голям данък , най-добрият вариант е чисто нова до 101 конски сили. Нормално е за България на по-скъпите коли , данъкът да е по-висок. Ако ще се събират високи данъци от тези с жигулитата и москвичите , то тогава в общината няма да влезе и 1 лев :Д

- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 334 пъти
- Получена благодарност: 364 пъти
Вече лизингодателите станаха по-гъвкави...
Като не ти оттърват условията на лизингодателя, никой не те принуждава да ползваш точно този лизингодател.
Можеш да използваш който си избереш.
Същото важи и за застрахователя - лизингодателя дава списък със застрахователи, с които работи.
И това е напълно нормално - ако ти даваш твоя собственост под наем не би ли си гарантирал сигурността със застраховател, с който нямаш проблеми?
Ако списъка не те устройва - пак избираш друг лизингодател, в чиито списък е 'твоя' застраховател...
Като не ти оттърват условията на лизингодателя, никой не те принуждава да ползваш точно този лизингодател.
Можеш да използваш който си избереш.
Същото важи и за застрахователя - лизингодателя дава списък със застрахователи, с които работи.
И това е напълно нормално - ако ти даваш твоя собственост под наем не би ли си гарантирал сигурността със застраховател, с който нямаш проблеми?
Ако списъка не те устройва - пак избираш друг лизингодател, в чиито списък е 'твоя' застраховател...
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
Ако имам голям апартамент в центъра на града, супер модерно обзаведен, с екологични тоалетни казанчета, енергоспестяващо осветления и страхотна топлоизолация ЗАЩО данъкът ми е поголям от кирчпичената къща на дядо ми на село?digitalpr написа:Именно... конски сили и емисии. Не виждам логика в такъв случай 10 годишна кола 100 коня да плаща по малко от 2 годишна кола 100 коня - това, което се случва тук.
Аман от тъпи въпроси!!!
Toyota Avensis
T25 1,6 VVT-i
2007
T25 1,6 VVT-i
2007
Е как защо нали си баровец biggrin.gif Плащай!Nixter написа:Ако имам голям апартамент в центъра на града, супер модерно обзаведен, с екологични тоалетни казанчета, енергоспестяващо осветления и страхотна топлоизолация ЗАЩО данъкът ми е поголям от кирчпичената къща на дядо ми на село?digitalpr написа:Именно... конски сили и емисии. Не виждам логика в такъв случай 10 годишна кола 100 коня да плаща по малко от 2 годишна кола 100 коня - това, което се случва тук.
Аман от тъпи въпроси!!!
Toyota Yaris P10 998 VVT-i '01
ex Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i '03
ex Toyota Corolla E10 2.0 D '96
ex Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i '03
ex Toyota Corolla E10 2.0 D '96
Аман от тъпи отговори.Nixter написа:Ако имам голям апартамент в центъра на града, супер модерно обзаведен, с екологични тоалетни казанчета, енергоспестяващо осветления и страхотна топлоизолация ЗАЩО данъкът ми е поголям от кирчпичената къща на дядо ми на село?
Аман от тъпи въпроси!!!
Ако кирпичената къща на дядо ти беше до апартамента ти, наистина не виждам, защо данъка да ти е по голям.
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Принципът е ясен! Колкото повече пари и лукс имаш, толкова повече данъци плащаш. Както плащаш повече данък на по-голяма заплата и хонорар.
99,99% от купувачите на нови автомобили мислят за фукарата, а не за екологията. Е, фукарата се плаща навсякъде по света.
По другата логика и аз трябва да искам 70% намаление на данъка, защото професията ми е хуманна и лекувам хората. Да, ама не!
99,99% от купувачите на нови автомобили мислят за фукарата, а не за екологията. Е, фукарата се плаща навсякъде по света.

По другата логика и аз трябва да искам 70% намаление на данъка, защото професията ми е хуманна и лекувам хората. Да, ама не!
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.