Пътен данък.
Пътен данък.
Здравейте колеги. Карам лизингова Тойота Авенсис 2009г. 2200 дизел 147к.с. Интересуваме дали от лизнговата ми компания не ме цакат с данъка. Карам я от средата на годината и сега получих фактура за данъка за полвин година за скромната сума от 290.00лв. Интересуваме дали този данък е реален?
абсолютно е реален данъка, не се притеснявай и си карай след като си го платиш де! аз за 2007 2,4 двигател плащам 540 лева годишен така, че толкова върви някъде в зависимост от града където е регистрирана колата.
преди време имаше едни данъчни кълкулатори - потърси в гугъл и ще намериш с цел да ти го изчисли точно.
хубавото е, че само първите 5 години плащаш и след това намалява малко
преди време имаше едни данъчни кълкулатори - потърси в гугъл и ще намериш с цел да ти го изчисли точно.
хубавото е, че само първите 5 години плащаш и след това намалява малко

Camry 95 2,2,
Camry 07 2,4,
Camry 12 3.5 - in progress!
Camry 07 2,4,
Camry 12 3.5 - in progress!
Пътния данък отпадна още преди около пет години, да не е и повече, иначе данък МПС е съвсем реално да е толкова. Всяка община решава колко да бъде той на база Х умножен по мощността на дадения автомобил.
Toyota Yaris P10 998 VVT-i '01
ex Toyota Corolla E12 1.4 VVT-i '03
ex Toyota Corolla E10 2.0 D '96
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Аз нещо не разбирам! Защо точно данъка, който е най-малкия разход по такъв автомобил ви бърка в джигера.IvoDobrev написа:Не мисли толкова за данъка. Повече ще те цака застрахователя докато си лизингов.
Цена - няма проблем!
Каско - няма проблем!
ТО - няма проблем!
Данък МПС - леле, защо трябва да плащам толкова много

Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Войнстващата простащина е последната защитна линия на всяко неаргументирано становище, но тя не го прави по-аргументирано!
Може би защото е нелогично нов автомобил да е с много по-висок данък от трошка на 15 години?
Този данък е местен - отива в общината, така че няма общо с националната пътна мрежа.
И ако за поддръжка на пътя в града ти вземат 200-300лв, защо за извънградски е само 70лв за винетка?
Сигурно трябва да предложим за новите автомобили винетките да са 200лв - като имат пари за нова кола, 200лв са им джобни ...
Този данък е местен - отива в общината, така че няма общо с националната пътна мрежа.
И ако за поддръжка на пътя в града ти вземат 200-300лв, защо за извънградски е само 70лв за винетка?
Сигурно трябва да предложим за новите автомобили винетките да са 200лв - като имат пари за нова кола, 200лв са им джобни ...

Убаво еФтино нема!
Баси! И тия почнали да правят боклуци !!!(Специален поздрав за Тойота във връзка с "чудния" 1ZZ-FE)
Вече и на газ ...
Баси! И тия почнали да правят боклуци !!!(Специален поздрав за Тойота във връзка с "чудния" 1ZZ-FE)
Вече и на газ ...
- zi_zi_top
- Автомобил: CorollaCcross MyT 2023
- Благодарил/а: 2 пъти
- Получена благодарност: 33 пъти
Ако ме питаш пък за джиповете трябва да има още по-скъпа винетка за градските пътни мрежи.
Нормално е по-скъпите вещи и имоти да имат по-висок данък, по цял свят е така. Не е редно да се гневиш на това.

Нормално е по-скъпите вещи и имоти да имат по-висок данък, по цял свят е така. Не е редно да се гневиш на това.
Известната мъдрост учи да се избягва даването храна на троловете и да се устоява на изкушението да им се отговаря.
Защото каското виждам къде отива (като си ударя автомобила), нещо което не мога да кажа за данък MПС. И каква е логиката по-новите коли да имат по висок данък? Повече замърсяват ли, повече износват асфалта ли, по опасни ли са на пътя...zi_zi_top написа:Аз нещо не разбирам! Защо точно данъка, който е най-малкия разход по такъв автомобил ви бърка в джигера.
Много хора не плащат данък МПС. Ограниченията, които могата да ти се наложат в такъв случай са:stfn написа:И за това се питам за какво ги плащаме ама както виждане май няма начин да не се плаща.
1. Не можеш да продадеш колата, защото нотариуса иска документ за платен такъв данък.
2. Не можеш за минеш ГТП.
В крайна сметка се намират нотариуси, които ти минават колата без да си платил, продаваш я на сестра си, и тя започва от 0 с данъците.
За ГТП... там няма смисъл да се говори, не е нужно дори да имаш кола, за да минеш този преглед.
P.S. да не съм разбран погрешно, плащам този данък разбирасе.
Avensis II 2005 1.8VVT-i SOL
Данък МПС е ориентиран към стойността на автомобилите, а не към замърсяване, повреждане на настилката и т.н.. Логиката е съвсем проста: караш по-скъп , по-нов, по-мощен автомобил следователно имаш възможност да плащаш по-висок данък. Също така този вид данък не отива само и единствено за поддържането на пътната мрежа или пък парите от винетките единствено за същото. Ако толкова държите да разберете къде отиват парите Ви от тези данъци отправете официално запитване към Местни данъци и такси или Сметната палата. Поради тези "тарикатлъци" с не декларирането на автомобилите в данъчните служби и минаването на ГТП по "втория" начин 98% от нас цъкат и се чудят кой ни е виновен, а отговора е толкова прост.
Toyota Yaris P10 998 VVT-i '01
-
- Получена благодарност: 2 пъти
- Обратна връзка:
За Европа не знам, но в Испания данъка се определя според
"фискалните конски сили", които общо взето се определпт по обема на двигателя (стара система тяхна).
Така например в Барселона е от 25 до 225е , като нормалните автомобили от 1900 до 2500см3 плащат 143е.
Отделно има отстъпки както следва:
75% за електрически автомобили, и тези които използват метан, природен газ, пропан-бутан.
50% за автомобили с емисии на ЦО до 100г/км
25% за автомобили с емисии на ЦО от 101г/км до 120г/км
След 25 години автомобилът се признава за "антика"(исторически) и не плаща данък.
Наистина и на мен не ми е ясно къде отиват тези пари, при положение, че и винетки се плаща.
Чудно ми е БМВ м5 400кс 2000год колко ще плаща в България( Русе), в Барселона са 225е.
"фискалните конски сили", които общо взето се определпт по обема на двигателя (стара система тяхна).
Така например в Барселона е от 25 до 225е , като нормалните автомобили от 1900 до 2500см3 плащат 143е.
Отделно има отстъпки както следва:
75% за електрически автомобили, и тези които използват метан, природен газ, пропан-бутан.
50% за автомобили с емисии на ЦО до 100г/км
25% за автомобили с емисии на ЦО от 101г/км до 120г/км
След 25 години автомобилът се признава за "антика"(исторически) и не плаща данък.
Наистина и на мен не ми е ясно къде отиват тези пари, при положение, че и винетки се плаща.
Чудно ми е БМВ м5 400кс 2000год колко ще плаща в България( Русе), в Барселона са 225е.