Какво са сменяли гаранционно на 1ZZ-FE като пие масло?

Заключено
gicho

Какво са сменяли гаранционно на 1ZZ-FE като пие масло?

Мнение от gicho » 22 Окт 2010 10:01

Какво са сменяли гаранционно в Тойота-БГ при доказан разход на масло на 1ZZ-FE?
Имам предвид следното - в нормалните страни са сменяли short block-а (то по каталог не дават отделно само бутала и сегменти).
Само че в БГ как са процедирали - някъде бях чел че отварят мотора и сменят само бутала и сегменти, а оставят стария блок?

Въпросът ми е породен от страхотния избор който направих наскоро - 1ZZ-FE на Avensis '01.
"Проблемът" в случая са малкото километри, на които е колата (67'000км), поради което още не е развила вампирски глад за масло.

И понеже съм на тръни какво ще последва, мисля и се чудя как да процедирам.

1. Вариант - не го пипам докато не се счупи - принципът ми допада, само дето може да се набода още по-здраво - като почне да гори масло, май вече цилиндрите са овални, което значи (меко казано) по-тежък ремонт.
2. Вариант - Намирам бутала и сегменти (и още нещо?) и сменям докато цилиндрите имат форма , подобна на това което цял свят смята за нормално - кръг; сега, проблема е че според информацията за мотора, "благодарение на прецизната изработка" оригиналните бутала са само един размер (т.е. не са на групи и да се подбират). Отделно, както знаем, оригинално не се предвиждат ремонтни бутала (+0.25мм, ...).
Това значи ли, че ако мотора не е износен, ще паснат добре един нов комплект от бутала и сегменти (с новия дизайн)?
Иначе се предлагат ремонтни бутала за корола на +0.25мм и +0.5мм. Което е гут ако се стигне до шлайфане (виж вариант 3).
От какво мога да взема бутала - селика, корола - взаимозаменяеми ли са? Някой поръчвал ли е за авензис/корола комплект бутата/сегменти оригинални? И какво идва - пак ли немски сегменти?
3. Вариант - чакам да се пропие колата и правим класически основен ремонт ( на 100 хил. км примерно mad.gif - ех, москвич .... качеството на тойота не било мит, нали?) като стържем по блока и слагаме ремонтни бутала. Апропо, попаднах на скъпички (560 долара) комплект дето са +3мм - да я направи 50 кубика горница.
Отделно попаднах на комплект (???) от 4 бутала и сегменти, джапонски, за корола, за 88 долара (комплекта???). Дъл се лъжа или да?
И другото - като запие масло, не отиват ли бая неща - катализатор, ламПа сонди, клапани, и от такованото масло с нагар още куп други дребни (но солени) дреболии - VVTi соленоиди, ангренажни карантии?

Извън темата - трябва да си счупя мисленето - като купувам (Тойота) ще трябва да търся дъргели пред основен ремонт, то и без това ще се ремонтира, поне да я взема по-евтино.
Не че ги хваля тоЙтите, ама не струват ... Да вземеш поддържана, запазена кола, на малък пробег, и т.н. и да се обуеш с двата крака ... Шо ли не се сещам за друга марка дето е така???
Да се таковам в главата проста, за окачване, за автоматичната кутия четох, ама виж, не отделих внимание да погледна за мотора - живея в илюзията, създадена от европейските боклуци, че поддържана кола не прави проблеми поне до 200 хилядо км. (а руснаците май твърдят, че 1ZZ-FE не изкарва много след 200'000). Някой да знае как да извадя мотора от 19'ката и да му го туря на тоЙтата? tongue.gif
Край на извън темата ...

Както и да е, моя е вече (засега), ще се гледаме строго.

Дали при Вариант 2 мога да мина без сваляне на мотора от колата - само картер и глава?

Всякакви коментари по въпроса са добре дошли (вкл. по адрес на собственика дето не си чете подписа ....)
Убаво еФтино нема!
Баси! И тия почнали да правят боклуци !!!(Специален поздрав за Тойота във връзка с "чудния" 1ZZ-FE)
Вече и на газ ...

Аватар
slowtraveler
Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
Благодарил/а: 338 пъти
Получена  благодарност: 369 пъти

Мнение от slowtraveler » 22 Окт 2010 10:26

Колега, има тема конкретно за VVT-i двигателите, в която ще намериш отговор на въпросите си...
http://www.toyotabg.eu/viewtopic.php?t=1030
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008

Заключено