въпрос за смяна на гуми
въпрос за смяна на гуми
здравеите колеги , предстои ми да сменя летните гуми с зимни и се чудя дали трябва зимните да са същия размер като летните които са 195 / 60 / 15 или мога да сложа друг размер , и другото което е дали се бърка да карам с лята джанта зимата biggrin.gif
Toyota Corolla E12 2002 1.6 vvti
3ZZ-FE
3ZZ-FE
-
Виж за твоя автомобил с какъв размер трябва да караш,ако има избор между два размера избери по тесните за зимата.По отношение на летите джанти с тях колата ти е по красива.Ако вземеш втори комплект джанти ще пестиш занапред от смяната и няма да висиш по опашки защото ще пожеш да ги сменяш сам когато рашиш.
не видя ли другата тема за зимни гуми от 5 страници?
А за лети джанти....по интернет се срещат много мнения....сигурно 90+% са против тях зимно време.Аз лично 5 зими си карам с лети джанти, и на сегашната, и на предишната кола.И не съм имал проблеми. Иначе ...ужким лесно се кривели.....солта разяждала...и незнам си какво....
А за лети джанти....по интернет се срещат много мнения....сигурно 90+% са против тях зимно време.Аз лично 5 зими си карам с лети джанти, и на сегашната, и на предишната кола.И не съм имал проблеми. Иначе ...ужким лесно се кривели.....солта разяждала...и незнам си какво....
Аз ги смених миналата седмица, сложих 185/65 R15. Понеже проверявах цените на гумите на няколко места, навсякъде питах дали е уместно да заменя оригиналния размер с този, навсякъде казаха, че няма никакъв проблем. И понеже не успях да си намеря железни джанти ги сложих на летите.
Toyota Corolla E12, 1.6 VVT-i 2002 г.
явно и аз така ще направя , а да те питам когато търси джантите освен че са 15 с 4 болта мисля че и някакво разстояние има което трябва да гледам , та знаеш ли какво точно е тоDukeFan написа:Аз ги смених миналата седмица, сложих 185/65 R15. Понеже проверявах цените на гумите на няколко места, навсякъде питах дали е уместно да заменя оригиналния размер с този, навсякъде казаха, че няма никакъв проблем. И понеже не успях да си намеря железни джанти ги сложих на летите.

Toyota Corolla E12 2002 1.6 vvti
3ZZ-FE
3ZZ-FE
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 338 пъти
- Получена благодарност: 369 пъти
Абе верно, че има 1000 други теми, но относно железни/лети джанти зимата, личния ми опит ме е насочил към летите джанти и зимата...
1. По-лесно се почистват от лед/сняг по джантата. Можеш да бръкнеш през 'спиците' и да почистиш замръзнало парче лед от вътрешната страна на джантата, което иначе би ти направило карането на дълъг път непоносимо от внесения дисбаланс (това го установих след 500км зимно шофиране, като при почистена магистрала и път не можех да вдигна над 70км/ч, а студа не позволи да намеря решение за махане на леда).
2. По-здрави са от железните. По-трудно се огъват. Което води и до по-трудно изправяне ако се огънат, но за толкова зими не съм гънал ал.джанта.
1. По-лесно се почистват от лед/сняг по джантата. Можеш да бръкнеш през 'спиците' и да почистиш замръзнало парче лед от вътрешната страна на джантата, което иначе би ти направило карането на дълъг път непоносимо от внесения дисбаланс (това го установих след 500км зимно шофиране, като при почистена магистрала и път не можех да вдигна над 70км/ч, а студа не позволи да намеря решение за махане на леда).
2. По-здрави са от железните. По-трудно се огъват. Което води и до по-трудно изправяне ако се огънат, но за толкова зими не съм гънал ал.джанта.
Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???
Chevrolet Kalos 1.4/16V/2004-> Nissan Qashqai 2.0 4x4 2008
-
Да но самия профил на железна джанта в сравнение с алуминиева е такъв,че по трудно позволява навлизане на сняг.По отношение на здравина летите когато са качествени са по здрави от железните,но много по трудно ще прежалиш лята пред железна,а и според мен най малкото се драскат и се разваля състоянието на лака и боята,заради солта,пясъка,триенето в ледени буци и ако слагат по нашите родни пътища някакъв хим.препарат.slowtraveler написа:Абе верно, че има 1000 други теми, но относно железни/лети джанти зимата, личния ми опит ме е насочил към летите джанти и зимата...
- slowtraveler
- Автомобил: Nissan Qashqai 2008/2.0/AWD
- Благодарил/а: 338 пъти
- Получена благодарност: 369 пъти
Профила на желязната джанта съвсем не възпрепятства навлизането на сняг....
Напротив - снега влиза отвътре, стапя се от спирачките, и леденото парче остава на джантата...
Личен опит
Напротив - снега влиза отвътре, стапя се от спирачките, и леденото парче остава на джантата...
Личен опит

Toyota Avensis 1.6 VVT-I / 2002г --> Mazda6 /2008 --> JGC 3.0/2014 --> ???